Witam.
Mam następujące problem z wiertarką sterowaną za pomocą PRONUM 640FC
Wiertarka służy do wiercenia otworów w felgach.
Pozycje X,Y otworów jest wyliczana przez sterowanie za pomocą funkcji trygonometrycznych np. Podaje się promień koła, ilość otworów i program sam już dzieli okrąg na "kawałki"
Błąd 004 "Nie osiągnięto strefy zerowej..." pojawia się po obliczeniu pozycji ostatniego otworu ale bywa tez np przy 2 otworze.
Czym może być to spowodowane?
Zauważyłem jeszcze, że jeżeli pozycje otworów podane są w programie na "sztywno" czyli nie są wyliczane z funkcji to nie pojawia się ten błąd.
Może ma to coś związek z niedokładnością odczytanej pozycji z enkoderów z pozycją wyliczoną przez funkcje?
Czy jest możliwość zwiększyć jakoś tolerancje pomiaru np do 0.5mm dla danej osi i sprawdzić w której osi występuje przekłamanie?
Przeglądałem instrukcje ze strony producenta i dokładny opis błędu brzmi:
"Nie osiągnięto strefy zerowej po zakończeniu posuwu w czasie określonym w parametrach maszynowych lub następują oscylacje położenia poza tę strefę (parametr "Strefa zerowa")
W instrukcji w wykazie parametrów faktycznie jest coś takiego jak "Strefa zerowa" ale nigdzie nie mogę tego znaleźć w maszynie.
Błąd 004 w PRONUM 640FC
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli przedtem wszystko działało poprawnie i nikt niezmieniał parametrów maszynowych to winę za pojawienie się tego komunikatu może ponosić mechanika maszyny - pojawienie się zbyt dużych oporów na prowadnicach lub śrubie pociągowej np. na skutek awarii smarowania lub pojawienia się nadmiernych luzów na prowdnicach. Miałem podobne zjawisko na tokarce sterowanej Pronum'em przy zatkani się jednego z kanałów smarowniczych.