Wypalarka Plazmowa CNC - Pierwsza Maszyna 2000x1500
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Woda raczej nie _ odparuje
wysokość stołu może być , jak będziesz wycinał coć powyżej 80mm na spód stoły nawrzucaj jakieś śmieci stalowe - nie przepali stol zatrzyma się na śmieciach
poza tematem ja korzystam z skryptu który zawsze przed startem włączy THC automatycznie
a jak palnikiem to nie włączy
Wklej to w M6Start
THC = GetOemLed(24)
If THC = 1 Then
Begin Dialog SindleOn 100,100,180,90,"THC THC THC"
OKButton 12,28,40,14
CancelButton 12,58,40,14
Text 50,8,120,40,"TESTING ON / OFF >> THC <<"
Text 74,30,70,60,">> ON THC"
Text 74,60,70,60,">> STOP"
End Dialog
Else
Dim thc1 As SindleOn
Button = Dialog (thc1)
If Button=0 Then
Message "Sruu"
Else
DoOemButton(123)'Switch THC ON
End If
End If
Woda raczej nie _ odparuje
wysokość stołu może być , jak będziesz wycinał coć powyżej 80mm na spód stoły nawrzucaj jakieś śmieci stalowe - nie przepali stol zatrzyma się na śmieciach
poza tematem ja korzystam z skryptu który zawsze przed startem włączy THC automatycznie
a jak palnikiem to nie włączy
Wklej to w M6Start
THC = GetOemLed(24)
If THC = 1 Then
Begin Dialog SindleOn 100,100,180,90,"THC THC THC"
OKButton 12,28,40,14
CancelButton 12,58,40,14
Text 50,8,120,40,"TESTING ON / OFF >> THC <<"
Text 74,30,70,60,">> ON THC"
Text 74,60,70,60,">> STOP"
End Dialog
Else
Dim thc1 As SindleOn
Button = Dialog (thc1)
If Button=0 Then
Message "Sruu"
Else
DoOemButton(123)'Switch THC ON
End If
End If
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 41
andmar2005 Dzięki za regułkę machowską 
Palnik Tlenowy na razie idzie w odstawkę :p ale do tematu powrócę, ale chyba za jakiś czas jak będę robił drugą plazmę
czas pokaże 
Dzisiaj Próbowałem palić blachę 20tke :p efekt początkowo nawet nawet jak na pierwszy raz
:D:D

Dysza 1.4 i tu chyba cały problem ( podczas wypalania drugiego podobnego detalu lecz nieco mniejszego już było tragicznie :p ) nie miałem 1.7 czy też 1.9 bo i takie widziałem:)
Blache jaką miałem dosyć mała leżak ze złomiska :p
Reasumując Chinczyk daję radę z 20tką - po mojemu całkiem całkiem, tylko dysze :p

Palnik Tlenowy na razie idzie w odstawkę :p ale do tematu powrócę, ale chyba za jakiś czas jak będę robił drugą plazmę

Dzisiaj Próbowałem palić blachę 20tke :p efekt początkowo nawet nawet jak na pierwszy raz

Dysza 1.4 i tu chyba cały problem ( podczas wypalania drugiego podobnego detalu lecz nieco mniejszego już było tragicznie :p ) nie miałem 1.7 czy też 1.9 bo i takie widziałem:)
Blache jaką miałem dosyć mała leżak ze złomiska :p
Reasumując Chinczyk daję radę z 20tką - po mojemu całkiem całkiem, tylko dysze :p
-
Tak się stało że kupiłem palnik maszynowy HARRIS 198-2TF, teraz zacząłem szukać do niego dysz pod propanowskich(6290)
które (jaki symbol oznaczenie) będą dobre do Ciecia jakościowego ?
Kolejna Sprawa - bezpieczniki założyć jeden przy palniku drugi przy reduktorze ?
Do propanu również ? czy bez sensu
Jakieś porady odnośnie ciecia tlenem ? bo nigdy tego nie robiłem

Kolejna Sprawa - bezpieczniki założyć jeden przy palniku drugi przy reduktorze ?
Do propanu również ? czy bez sensu
Jakieś porady odnośnie ciecia tlenem ? bo nigdy tego nie robiłem

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
co te luki takie poszarpane? palnik czy ploter? zgorzelina wynika z parametrów cięcia - prąd posuw.
propanem to ja duzo paliłem, ale do acetylenu to nie mam odwagi, pamietam te cyrki z acetylenem na zakłądach blachowni, a przy spawaniu smoczkowcem to juz w ogole - nie wiadomo cy biec do butli czy sp***dalać kiedy węze sie palą i bezpieczniki g dały hehe.
no ja wąłsnie robie projekt plazemki - na zleconko, ale chce mi sie jak diabli hehe, z polem 2,4x7m i mokrym stołem
propanem to ja duzo paliłem, ale do acetylenu to nie mam odwagi, pamietam te cyrki z acetylenem na zakłądach blachowni, a przy spawaniu smoczkowcem to juz w ogole - nie wiadomo cy biec do butli czy sp***dalać kiedy węze sie palą i bezpieczniki g dały hehe.
no ja wąłsnie robie projekt plazemki - na zleconko, ale chce mi sie jak diabli hehe, z polem 2,4x7m i mokrym stołem
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Co do powierzchni to wina leży po środku trochę wina listw zębatych w osi X za (duży modul) i pewnie tez za duże ciśnienie powietrza.
Bartus a nie widzialem wątku?
P.s. Skoro jesteś tak doświadczony, to gadaj mnie tutaj procedure palenia palnikiem propan-tlen, bo plazma to juz wiem.
Aha i jescze jedno gdyby tak używać grawerki pneumatycznej do znakowania i punktowania blachy do rozwiercania, ktoś to testowal?
Bartus a nie widzialem wątku?
P.s. Skoro jesteś tak doświadczony, to gadaj mnie tutaj procedure palenia palnikiem propan-tlen, bo plazma to juz wiem.
Aha i jescze jedno gdyby tak używać grawerki pneumatycznej do znakowania i punktowania blachy do rozwiercania, ktoś to testowal?