Budowa frezarki CNC głównie do pcb
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 23
ok postaram się jutro sprawdzić, dzisiaj z racji tego że sterowniki nie działają to walczyłem z konstrukcją i silniki mam już przykręcone, a może być tak że koleś ze sklepu wcisnął mi nieodpowiednie pr-ki ? ja się na tym nie znam brałem co dawali
przy montażu zauważyłem że są trochę mniejsze niż powinny być i nie pasowały w otwory do przylutowania, czy to bez różnicy ? już sam nie wiem

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 23
witam, zamówiłem nowe układy L298N i pr-ki te co mam to są właśnie 2k2 a powinny być 2k5, nie wiem czy to duża różnica ale je wymienię jak przyjdą, nie tracąc czasu na samo czekanie odpaliłem starego PC-ta i zainstalowałem Linuxcnc a raczej Debian wheezy, teraz studiuję jak to poustawiać bo nic na razie nie czaję poczytam trochę na forach i jak nic nie zczaję to poproszę o waszą pomoc, no i po instalacji zachciało mi się podłączyć płytkę sterującą do komputera w celu sprawdzenia czy czegoś znowu szlag nie trafi i ku mojemu zdziwieniu nic się nie spaliło
(jak na razie ), nawet rozwiązał się problem z piszczeniem silnika, w ogóle go nie słychać, wystarczyło podłączyć płytkę do kompa i po piszczeniu, jak wyciągnę kabel od płytki to silnik znowu piszczy, nie wiem czy tak ma być ale ja się cieszę że nic nie piszczy
, napiszę jak ogarnę trochę podłączenie bo na razie nic nie kumam