Budowa frezarki CNC głównie do pcb
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 23
ok to już wiem coś więcej
a jak to do sterownika podłączyć
rozumiem że podłączam się tylko w piny 1-3 i 4-6 a reszta pozostaje wolna nie podłączona, tylko w jakie miejsce na płytce ssk-b02 to wpiąć
[ Dodano: 2016-02-15, 11:30 ]
może inaczej, wiem na sterowniku w którym miejscu go wpiąć ale nie wiem np. czy pin 1-3 ma być wpięty w płytkę A-B czy C-D i czy pin 1 ma iść do A czy do B, wiem może dla was to śmieszne ale ja nie wiem i wolę zapytać niż coś popsuć

[ Dodano: 2016-02-15, 11:30 ]
może inaczej, wiem na sterowniku w którym miejscu go wpiąć ale nie wiem np. czy pin 1-3 ma być wpięty w płytkę A-B czy C-D i czy pin 1 ma iść do A czy do B, wiem może dla was to śmieszne ale ja nie wiem i wolę zapytać niż coś popsuć
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Podepnij tak jak napisałeś, tzn. 1-3 do A-B, 4-6 do C-D. Jak zamienisz fazy ze sobą, albo końce którejś, to będzie to miało tylko taki efekt, że silnik będzie się kręcił odwrotnie. Zresztą, zależnie od projektu maszyny, i tak trzeba wybrać, czy dla danego ruchu osi silnik ma się kręcić w lewo czy w prawo i wtedy się po prostu zamienia w razie potrzeby.
-
Witam, w końcu znalazłem czas na poskładanie sterowników, podłączenie itp.
ale coś jest nie tak gdy podłączyłem wszystko tzn.
softstart do zasilacza, od zasilacza 12v do płyty głównej SSK-MB2, połączyłem sterowniki SSK-B02 osi x,y,z
i wszystko było w porządku diody sygnalizacyjne ładnie wszystko świeciło, problem pojawił się gdy podłączyłem silnik do jednej z osi, włączyłem wtyczkę do prądu a tu jakiś pisk trzask i chyba już po układzie L298N, co zrobiłem nie tak ?
ale coś jest nie tak gdy podłączyłem wszystko tzn.
softstart do zasilacza, od zasilacza 12v do płyty głównej SSK-MB2, połączyłem sterowniki SSK-B02 osi x,y,z
i wszystko było w porządku diody sygnalizacyjne ładnie wszystko świeciło, problem pojawił się gdy podłączyłem silnik do jednej z osi, włączyłem wtyczkę do prądu a tu jakiś pisk trzask i chyba już po układzie L298N, co zrobiłem nie tak ?
-
radiatora nie miałem jeszcze założonego, ale teraz spróbowałem podłączyć jeszcze raz sugerując się tym że trzask był z przekaźnika na płycie głównej jak pisałeś no i fajny dymek zobaczyłem wraz z małymi latającymi odłamkami układu L298N, ale co się stało to i tak nie wiem może też być zwarcie na płytce ale czy nie strzeliłby przed podłączeniem silnika?