Hej. Jak zaczalem prace przy plazmie to koles co ja przywiozl pokazal mi jak przetransportowac rysunekaz autocada do macha3. umozliwial to program LAZYCAM. Widzialem tylko jeden program typu CAM wlasnie lazy i uwazam ze jest najgorszy jaki widzialem

. Problemy zaczely sie gdy przyszlo ustawic 10 blach razem w jednej serii a kazda miala 4 otwory a program nie oferowal ustawiania wpalen hurtowo albo nie przeczesalem go dobrze. opracowuje autorski program w jezyku C ktory umozliwia expresowe generowanie G kodu do prostych blach (blachy z otworami, fasolkami, zebra). dziala on tak: wpisuje wymiar blachy. wspolrzedne srodkow otworow predkosc i ilosc (na zasadzie 4x3 da 12 blach) operacja wprowadzenie trwa jakies 15 sekund i juz za jednym uderzeniuam mam 20 blach z dwoma otworami (palenie odbywa sie z uwspolnieniem krawedzi:). troche juz nad tym siedze ale wykazalem chyba maxymalna glupota

bo nie sprawdzilem czy jest taki program:) wiec pytam czy jest

i czy jest rownie prosty. u mnie w pracy jest tak ze jak przyjde rano z zamiarem wypalenia czegos to czasami musze czekac do nastepnego dnia bo co chwila kros cos chce (pracuje przy konstrukcjach stalowych)
Problem 2
Ostanio palilem wlasnie dlugie serie ok 15 minut (otowry i ciecia proste) i agregat sie wylaczal a palnik posuwal sie dalej. musialem troche odczekac zanim sie odmulil ( zaznaczam ze dzien byl upalny)

acha agregat HYPERTHERM POWERMAX 1650 100A.
Mam prosbe o potwierdznie mojego przypuszczenia ze agregat sie przegrzewa badz wskazanie poprawniejszej drogi rozumowania

no i czy wy tez macie takie problemy
ps (ucialem na nim #30 z minimalnym skosem predkosc 250 100A ale to chyba dlatego ze prad byl gesty tego dnia

pozdrawiam
dzieki