Zastanawiam się nad zakupem tokarki jak w temacie pod warunkiem że uda mi się usunąć usterki.
1-Poślizg pasa napędowego (obficie smarowanego olejem wrzecionowym zapewne dla zmniejszenia zużycia).
Z tym nie ma problemu wymienię uszkodzony przewód olejowy,odtłuszczę pas i gotowe.
2-Regulacja hamulca.
Bardzo długie hamowanie i nie mam zielonego pojęcia jak to zmienić (czeska ani zdradziecka dtr nic mi nie mówi,może dla tego że nie znam tych języków

3-Zacinanie się wrzeciona.
Przy podparciu kłem w pewnym momencie kręcąc ręcznie wrzecionem jest opór który ciężko przełamać,bez podparcia nie ma kłopotu.
Łożyskowanie wrzeciona jest wymienione,wrzeciono wymontowane wygląda jak nowe.
Na panewkach nie widać wzrokowo ani po zbadaniu palcem grzebalcem

Wrzeciono sprawdzałem czujnikiem zegarowym do 0,01mm, podważając metrowym prętem całym ciężarem ciała bez reakcji (myślałem że czujnik uszkodzony ale jest dobry).
Z nakręconym uchwytem były już odchyłki ale nie pamiętam jakie bo opisuje obserwacje
jakie poczyniłem rok lub półtora roku temu.
Pracowałem na niej kilka razy.Pierwsza robota,1-2mm toczenia z średnicy bo więcej to maszyna staje a na mocniejszym podparciu kłem nie startuje ,można podeprzeć dopiero po włączeniu obrotów.Poszła wymiana łożysk wrzeciona i usunięcie środka konserwująco rozpuszczającego z pasa napędowego,toczenie 14mm z średnicy 160 posuw 0,3mm nie było problemem.
Najbardziej interesuje mnie co zrobić z wrzecionem?