pliki *.mpr generowane z programów CAM (AlphaCAM, EdgeCAM)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
pliki *.mpr generowane z programów CAM (AlphaCAM, EdgeCAM)
Witam.
Mam problemik i zarazem zapytanie.
Chodzi o to, czy jest jakiś program, który umożliwi zapisanie plików z EdgeCAMa, lub AlphaCAMa jako pliki czytane przez program WoodWOP. Bardzo mi na tym zależy i szukam połączenia między tymi programami - najlepiej bezpośredniego. Czy w ogóle coś takiego istnieje, lub jak to zrobić "szybko i beboleśnie" nie poprawiając zbyt wiele.
Mam problemik i zarazem zapytanie.
Chodzi o to, czy jest jakiś program, który umożliwi zapisanie plików z EdgeCAMa, lub AlphaCAMa jako pliki czytane przez program WoodWOP. Bardzo mi na tym zależy i szukam połączenia między tymi programami - najlepiej bezpośredniego. Czy w ogóle coś takiego istnieje, lub jak to zrobić "szybko i beboleśnie" nie poprawiając zbyt wiele.
dArek
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
rozumiem, ze chodzi Ci o pliki zawierajace tylko rysunek/bryle bo takiego z definicja obrobki to na 99,9% nie da sie tak przeslac. Jezeli plaski to zapisz jako *.dxf, a jezeli bryla/powierzchnia to nie wiem, moze *.stl lub *.iges, jezeli WoodWOP umie je odczytac. Wiecej eksportow EdgeCAM nie obsluguje takze jesli to nie zadziala to bardzo mi przykro.
-
Właśnie, że chcodzi o to, iż AlphaCAM po obłożeniu narzędziami z magazynku wyrzuca plik *.mpr, ktory można odczyta w WoodWOPie. Czyli jest taki swoisty translator ("postprocesor") plików (iam, ipt) obłożonych w AlphaCAMie na pliki *.mpr. Jest coś takiego na pewno. Dlatego poszukuję czegoś takiego samego do ... EdgeCAMa.
dArek
-
-
JEST - WŁĄŚNIE SIĘ PISZE. ROBI TO FIRMA NICOM, która oferuje programik EDGECAM - jesden z najlepszych programów CAMowskich. Niewątpliwą zaletą jest możliwość aktualizacji ścieżki narzędzia na bryłach np. z Inventora.wladca-swiata pisze:oficjalnego translatora (ew. mozliwosci eksportu do tego formatu) nie ma na pewno, a czy sa jakies programiki "tlumaczace" jeden format na drugi to trudno powiedziec, ale ja nigdy sie z czyms takim nie spotkalem
dArek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Jest, czy wlasnie sie pisze? A co do tego czy jest to jeden z najlepszych programow CAMowskich to bym sie spieral.darek.pn pisze:JEST - WŁĄŚNIE SIĘ PISZE. ROBI TO FIRMA NICOM, która oferuje programik EDGECAM - jesden z najlepszych programów CAMowskich. Niewątpliwą zaletą jest możliwość aktualizacji ścieżki narzędzia na bryłach np. z Inventora.wladca-swiata pisze:oficjalnego translatora (ew. mozliwosci eksportu do tego formatu) nie ma na pewno, a czy sa jakies programiki "tlumaczace" jeden format na drugi to trudno powiedziec, ale ja nigdy sie z czyms takim nie spotkalem
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
WoodWop POMAC
Witam,
Każdy program który potrafi zapisać DXF będzie współpracował z WoodWop-em pod warunkiem jeśli posiadasz postprocesor.
Bpp5Basic - wersja podstawowa bez możliwosci edycji warst
Bpp5Profi - wersja profesjonalna z mozliwością edycji warst i z kilkoma bajerami exstra
Wyjątkiem jest Alphacam do którego dostarczany jest osobno postprocesor, oraz Artcam który posiada w standarcie posprocesor do maszyn Weeke pracujących po WoodWop-em.
Wersja demo Bpp5 do pobrania z strony www.weeke.de
Homag Polska Software Suport
Każdy program który potrafi zapisać DXF będzie współpracował z WoodWop-em pod warunkiem jeśli posiadasz postprocesor.
Bpp5Basic - wersja podstawowa bez możliwosci edycji warst
Bpp5Profi - wersja profesjonalna z mozliwością edycji warst i z kilkoma bajerami exstra
Wyjątkiem jest Alphacam do którego dostarczany jest osobno postprocesor, oraz Artcam który posiada w standarcie posprocesor do maszyn Weeke pracujących po WoodWop-em.
Wersja demo Bpp5 do pobrania z strony www.weeke.de
Homag Polska Software Suport
HOMAG SUPORT
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Jak chcesz to mogę podrzucić postprocesor do WOODWOPA, aktualnie posiadam taki tylko nie sprawdzałem jak działa czy nie zawiera błędów.
Maszyny:Bima 310V , MORBIDELLI AUTHOR 430, WEEKE OPTIMA BP 150, REICHENBACHER 316A
RECOR 125, PROFIT H 350 16.50, PIŁA PANELOWA kappa automatic 80
Oprogramowanie: Alpha Cam V6, Solid Edge, Sinumerik 810 M, IMAWOP, XILOGPLUS, TOP SOLID V19, FORMATYZACJA 5
RECOR 125, PROFIT H 350 16.50, PIŁA PANELOWA kappa automatic 80
Oprogramowanie: Alpha Cam V6, Solid Edge, Sinumerik 810 M, IMAWOP, XILOGPLUS, TOP SOLID V19, FORMATYZACJA 5