pliki *.mpr generowane z programów CAM (AlphaCAM, EdgeCAM)


Autor tematu
darek.pn
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 01 wrz 2006, 15:36
Lokalizacja: Poznań

pliki *.mpr generowane z programów CAM (AlphaCAM, EdgeCAM)

#1

Post napisał: darek.pn » 14 sie 2007, 15:27

Witam.
Mam problemik i zarazem zapytanie.
Chodzi o to, czy jest jakiś program, który umożliwi zapisanie plików z EdgeCAMa, lub AlphaCAMa jako pliki czytane przez program WoodWOP. Bardzo mi na tym zależy i szukam połączenia między tymi programami - najlepiej bezpośredniego. Czy w ogóle coś takiego istnieje, lub jak to zrobić "szybko i beboleśnie" nie poprawiając zbyt wiele.


dArek

Tagi:


wladca-swiata
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 349
Rejestracja: 08 lut 2007, 15:07
Lokalizacja: Łódź

#2

Post napisał: wladca-swiata » 14 sie 2007, 21:39

rozumiem, ze chodzi Ci o pliki zawierajace tylko rysunek/bryle bo takiego z definicja obrobki to na 99,9% nie da sie tak przeslac. Jezeli plaski to zapisz jako *.dxf, a jezeli bryla/powierzchnia to nie wiem, moze *.stl lub *.iges, jezeli WoodWOP umie je odczytac. Wiecej eksportow EdgeCAM nie obsluguje takze jesli to nie zadziala to bardzo mi przykro.


Autor tematu
darek.pn
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 01 wrz 2006, 15:36
Lokalizacja: Poznań

#3

Post napisał: darek.pn » 15 sie 2007, 07:33

Właśnie, że chcodzi o to, iż AlphaCAM po obłożeniu narzędziami z magazynku wyrzuca plik *.mpr, ktory można odczyta w WoodWOPie. Czyli jest taki swoisty translator ("postprocesor") plików (iam, ipt) obłożonych w AlphaCAMie na pliki *.mpr. Jest coś takiego na pewno. Dlatego poszukuję czegoś takiego samego do ... EdgeCAMa.
dArek


wladca-swiata
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 349
Rejestracja: 08 lut 2007, 15:07
Lokalizacja: Łódź

#4

Post napisał: wladca-swiata » 15 sie 2007, 09:39

oficjalnego translatora (ew. mozliwosci eksportu do tego formatu) nie ma na pewno, a czy sa jakies programiki "tlumaczace" jeden format na drugi to trudno powiedziec, ale ja nigdy sie z czyms takim nie spotkalem


Autor tematu
darek.pn
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 01 wrz 2006, 15:36
Lokalizacja: Poznań

#5

Post napisał: darek.pn » 11 wrz 2007, 11:19

wladca-swiata pisze:oficjalnego translatora (ew. mozliwosci eksportu do tego formatu) nie ma na pewno, a czy sa jakies programiki "tlumaczace" jeden format na drugi to trudno powiedziec, ale ja nigdy sie z czyms takim nie spotkalem
JEST - WŁĄŚNIE SIĘ PISZE. ROBI TO FIRMA NICOM, która oferuje programik EDGECAM - jesden z najlepszych programów CAMowskich. Niewątpliwą zaletą jest możliwość aktualizacji ścieżki narzędzia na bryłach np. z Inventora.
dArek


darkghoust
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 229
Rejestracja: 22 kwie 2007, 11:15
Lokalizacja: Cięćk/Hull UK

#6

Post napisał: darkghoust » 11 paź 2007, 19:12

na starszych wersjach woodwopa (na maszynie mam 2.5) teoretycznie według instrukcji powinno przyjmować pliki autocada ale nigdy tego nie testowałem raczej ręcznie w autokadzie rysowałem ścieżki frezów i wymiarowałem punkty końcowe i początkowe


wladca-swiata
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 349
Rejestracja: 08 lut 2007, 15:07
Lokalizacja: Łódź

#7

Post napisał: wladca-swiata » 12 paź 2007, 06:37

darek.pn pisze:
wladca-swiata pisze:oficjalnego translatora (ew. mozliwosci eksportu do tego formatu) nie ma na pewno, a czy sa jakies programiki "tlumaczace" jeden format na drugi to trudno powiedziec, ale ja nigdy sie z czyms takim nie spotkalem
JEST - WŁĄŚNIE SIĘ PISZE. ROBI TO FIRMA NICOM, która oferuje programik EDGECAM - jesden z najlepszych programów CAMowskich. Niewątpliwą zaletą jest możliwość aktualizacji ścieżki narzędzia na bryłach np. z Inventora.
Jest, czy wlasnie sie pisze? A co do tego czy jest to jeden z najlepszych programow CAMowskich to bym sie spieral.


dgdar
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 13
Rejestracja: 13 paź 2007, 16:22
Lokalizacja: poludnie

WoodWop POMAC

#8

Post napisał: dgdar » 13 paź 2007, 16:33

Witam,

Każdy program który potrafi zapisać DXF będzie współpracował z WoodWop-em pod warunkiem jeśli posiadasz postprocesor.

Bpp5Basic - wersja podstawowa bez możliwosci edycji warst
Bpp5Profi - wersja profesjonalna z mozliwością edycji warst i z kilkoma bajerami exstra

Wyjątkiem jest Alphacam do którego dostarczany jest osobno postprocesor, oraz Artcam który posiada w standarcie posprocesor do maszyn Weeke pracujących po WoodWop-em.

Wersja demo Bpp5 do pobrania z strony www.weeke.de

Homag Polska Software Suport
HOMAG SUPORT


leszg
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2006, 14:31
Lokalizacja: Ostrzeszów

#9

Post napisał: leszg » 11 lis 2007, 10:18

Jak chcesz to mogę podrzucić postprocesor do WOODWOPA, aktualnie posiadam taki tylko nie sprawdzałem jak działa czy nie zawiera błędów.
Maszyny:Bima 310V , MORBIDELLI AUTHOR 430, WEEKE OPTIMA BP 150, REICHENBACHER 316A
RECOR 125, PROFIT H 350 16.50, PIŁA PANELOWA kappa automatic 80
Oprogramowanie: Alpha Cam V6, Solid Edge, Sinumerik 810 M, IMAWOP, XILOGPLUS, TOP SOLID V19, FORMATYZACJA 5


gingol
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 19
Rejestracja: 04 wrz 2013, 17:45
Lokalizacja: Jasionów

#10

Post napisał: gingol » 29 gru 2013, 13:48

Witam poprosił bym o ten postprocesor do woodwopa

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”