Budowa frezarki cnc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Budowa frezarki cnc
Witam, na wstępie powiem, że nie jestem super dobry z elektroniki więc proszę o wyrozumiałość. Przymierzam się do budowy mojej pierwszej frezarki cnc. Z stroną mechaniczną urządzenia raczej sobie poradzę, gorzej z elektroniką. Zastanawia się nad tym sterownikiem. Zależy mi na tym aby sterownik komunikował się z komputerem przez port USB a LPT. Prosiłbym o opinie na jego temat lub polecenie czegoś lepszego w miarę przystępnej cenie. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Re: Budowa frezarki cnc
Hej, USB albo LPT, bo chyba coś nie dopidałeśKuba9722 pisze: Zależy mi na tym aby sterownik komunikował się z komputerem przez port USB a LPT.

Jeżeli po LPT to do prostej maszynki mogę polecić takie coś:
LPT 5 osi
Ma wszystko co potrzeba i nie drogie. Do tego potrzebujesz Macha lub Linuxa do sterowania.
Jeżeli po USB to z tańszych EstlCam
lub z droższych PikoCNC
Oba powyższe mają CAM i program sterujący. Pierwszy to raczej zabawka, drugi to wyższa półka

Tego co wrzuciłeś nie używałem, nie widziałem też żeby go ktoś na forum używał.
Pzdr.
-
Ja z krokowcami nie miałem nic wspólnego, ale z tego co widzę na forum to do małych maszynek raczej mocniejsze silniki stosują.Kuba9722 pisze:Mam jeszcze pytanie odnośnie silników. Taka frezarka miała by mi głównie służyć do cięcia sklejki o grubości do 4mm. Czy siniki z momentem około 0,4-0,5 Nm by wystarczyły?
Jeszcze co to za maszynka będzie, na prowadnicach z szuflady czy jaskółkach, szpilki jako śruby czy śruby kulowe? Jakie prędkości planujesz, jakie wrzeciono?
-
Domyślam się że pole robocze raczej nie za duże? Na początek zdecydowanie ruchomy stół. Z resztą zależy czy budujesz dla samego budowania, czy żeby coś na tym zrobić. Jeżeli to drugie to prowadnice raczej 16, a nie 8. Śruby napędowe trapezy 12. Poczytaj, pooglądaj, zobaczysz co ludzie budują z drewna
.