Który projekt osi Z jest najlepszy?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Który projekt osi Z jest najlepszy?
Cześć wszystkim.
Od dłuższego czasu jestem biernym czytelnikiem forum, jednak powoli coś we mnie pęka i przymierzam się do budowy swojej pierwszej maszyny - drewniaka.
W przeciwieństwie do większości pojawiających się tu projektów, swój postanowiłem rozpocząć niejako od końca, czyli osi Z. Jednak po przeczytaniu wielu postów na forum odnoszę wrażenie, że projekt osi Z wzbudza najwięcej kontrowersji. Czy szyny mają być stałe, czy ruchome? Gdzie zamocować silnik krokowy, itp.
Przygotowałem więc 3 różne podejścia (może jest ich więcej?) do tego tematu w postaci prostych renderów. Proszę bardziej doświadczone koleżanki i kolegów o wypowiedzenie się w tym temacie.
Jednym słowem: która oś Z jest najlepsza?
Od dłuższego czasu jestem biernym czytelnikiem forum, jednak powoli coś we mnie pęka i przymierzam się do budowy swojej pierwszej maszyny - drewniaka.
W przeciwieństwie do większości pojawiających się tu projektów, swój postanowiłem rozpocząć niejako od końca, czyli osi Z. Jednak po przeczytaniu wielu postów na forum odnoszę wrażenie, że projekt osi Z wzbudza najwięcej kontrowersji. Czy szyny mają być stałe, czy ruchome? Gdzie zamocować silnik krokowy, itp.
Przygotowałem więc 3 różne podejścia (może jest ich więcej?) do tego tematu w postaci prostych renderów. Proszę bardziej doświadczone koleżanki i kolegów o wypowiedzenie się w tym temacie.
Jednym słowem: która oś Z jest najlepsza?
- Załączniki
Ostatnio zmieniony 02 gru 2015, 07:53 przez crooveck, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Masz na myśli, że płyta na której są wózki trzymające oś Z musi być podobnej długości jak sama oś? Może być to wada przy długiej osi Z.steff.k pisze:Dwójka ma tą wadę, że przy dłuższej osi Z, mocowanie silnika musiałoby być sporo poniesione.
Czy z 4 czy 2 wózkami dalej takie rozwiązanie osi ma stałą, ale najmniejszą możliwą sztywność. Nr 1 zachowuje się zawsze jak rozwiązanie 2 i 3 przy maksymalnym wysięgu.Tomasz_K pisze:Natomiast stosując rozw nr 1 (z 4 wózkami) ma się stałą sztywność na całej długości skoku.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Mam u siebie rozwiązanie nr. 1 z wałkami fi 16 na podporach i z czterema łożyskami liniowymi w obudowach (wózki) w moim wypadku wałki ważą znacznie więcej niż te cztery wózki więc mocowanie ich na wysięgu jest dla mnie dziwne. Rozumiem ,że popełniłem błąd konstrukcyjny w ten sposób ale nadal luz nawet na maksymalnym wysięgu pod obciążeniem jest zerowy. Rozumiem ,że jeśli zamienię wózki z wałkami miejscami to uzyskam większą sztywność przy większym obciążeniu?Tomasz_K pisze: Czy z 4 czy 2 wózkami dalej takie rozwiązanie osi ma stałą, ale najmniejszą możliwą sztywność. Nr 1 zachowuje się zawsze jak rozwiązanie 2 i 3 przy maksymalnym wysięgu.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam
W swojej konstrukcji plotera wykorzystałem takie rozwiązanie jak prezentujesz w wersji nr. 1 - ale moja konstrukcja jest z blachy 6 mm i 8 mm - jest DUŻO sztywniejsza niż konstrukcja z płyt wiórowych.

Odnośnie konstrukcji plotera z płyty wiórowej:
Wersja 1 - płyta nie jest usztywniona, na jednym końcu masz przymocowane łożyska liniowe, a na drugim końcu mocowanie wrzeciona - płyta będzie miła tendencję do przekrzywiania i nie będzie sztywna..
Wersja 2 - wg mnie odpada, prowadnice masz pozycjonowane i utrzymywane względem siebie w pozycji równoległej tylko przez łożyska liniowe, nie są podparte w obudowie na końcach (w pozostałych wariantach są). Będziesz miał większe luzy i szybsze zużycie łożysk.
Wersja 3 - może być, ale nie wiem czy jak dołożysz silnik krokowy na górę, to czy nie będzie zawadzał o płytę osi Y.
Ja bym wybrał wariant 1 ale dodatkowo usztywnił płytę jakimś profilem stalowym. I to co już zauważył "Tomasz_K " powinieneś zastosować 4 łożyska a nie 2 - na dwóch będziesz miał spore luzy..
W swojej konstrukcji plotera wykorzystałem takie rozwiązanie jak prezentujesz w wersji nr. 1 - ale moja konstrukcja jest z blachy 6 mm i 8 mm - jest DUŻO sztywniejsza niż konstrukcja z płyt wiórowych.

Odnośnie konstrukcji plotera z płyty wiórowej:
Wersja 1 - płyta nie jest usztywniona, na jednym końcu masz przymocowane łożyska liniowe, a na drugim końcu mocowanie wrzeciona - płyta będzie miła tendencję do przekrzywiania i nie będzie sztywna..
Wersja 2 - wg mnie odpada, prowadnice masz pozycjonowane i utrzymywane względem siebie w pozycji równoległej tylko przez łożyska liniowe, nie są podparte w obudowie na końcach (w pozostałych wariantach są). Będziesz miał większe luzy i szybsze zużycie łożysk.
Wersja 3 - może być, ale nie wiem czy jak dołożysz silnik krokowy na górę, to czy nie będzie zawadzał o płytę osi Y.
Ja bym wybrał wariant 1 ale dodatkowo usztywnił płytę jakimś profilem stalowym. I to co już zauważył "Tomasz_K " powinieneś zastosować 4 łożyska a nie 2 - na dwóch będziesz miał spore luzy..