"niepełny" rozwiertak
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
"niepełny" rozwiertak
ostatnio kupiłem tanio rozwiertak, ale wygląda jak na zdjęciu - nie ma wszystkich skrzydełek... to normalny rozwiertak, czy kupiłem jakiś brak? 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Pierwszy raz widzę taki na oczy. Zastanawiam się jaki sens miało by zostawianie cylindrycznej części obwodu?
Jako prowadzenie raczej nie, bo nie mogłoby się opierać o nierozwiercony naddatek ( przesuwało by oś rozwiertaka względem osi obrotu detalu, i rozbijało otwór, a widać, że część cylindryczna ma taką średnicę jak i pióra robocze)...
W odwrotnym przypadku - jako prowadzenie w rozwierconej już części, to tylko czoło(albo raczej połowa czoła) tego rozwiertaka by skrawało...
Jako prowadzenie raczej nie, bo nie mogłoby się opierać o nierozwiercony naddatek ( przesuwało by oś rozwiertaka względem osi obrotu detalu, i rozbijało otwór, a widać, że część cylindryczna ma taką średnicę jak i pióra robocze)...
W odwrotnym przypadku - jako prowadzenie w rozwierconej już części, to tylko czoło(albo raczej połowa czoła) tego rozwiertaka by skrawało...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
koledzy. szkół tworzenia rozwiertaków jest wiele
Jedni dają ostrza rozłożone nierównomiernie i tak zapisują na rysunku wykonawczym celowo nie podając kątów.
Inni przeciwnie. Dodatkowo zmieniało się to na przestrzeni wieków.
Może ten jest wybrakowany - tego nie wiem.
Ale wierzcie mi widziałem i są takie nawet z jednym ostrzem. I wcale nie robią ich Chińczycy.

Jedni dają ostrza rozłożone nierównomiernie i tak zapisują na rysunku wykonawczym celowo nie podając kątów.
Inni przeciwnie. Dodatkowo zmieniało się to na przestrzeni wieków.
Może ten jest wybrakowany - tego nie wiem.
Ale wierzcie mi widziałem i są takie nawet z jednym ostrzem. I wcale nie robią ich Chińczycy.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
upadły_mnich pisze:Ale wierzcie mi widziałem i są takie nawet z jednym ostrzem.

http://www.grip.com.pl/?mod=offer&sid=2&gid=31&pid=45
http://www.mapal.com/fileadmin/00_PDF-D ... g_engl.pdf
http://www.mapal.com/pl/rozwiazania/gru ... trzowy-wp/
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
chyba nie wiem jak się tym rozwiertakiem posługiwać, materiał alu PA6 rozwiertak fi. 10, naddatek 0,35 mm obroty 170 potem 350 , posow ~0,12 (parametry na oko) chłodzenie naftą ze strzykawki i rozwiertak wraz z materiałem tylko się grzał niemiłosiernie, powierzchnia lipna, otwór rozbił jakoś o 0,03 mm ale tutaj wina jest braku idealnego ustawienia konika