kiedys bodajże w książce Slodowego "Lubie majsterkowac" na samym koncu bylo takie ramie na śrubach, co prawda nie chodzi bynajmniej o szczyt mozliwosci takiej zabawki ale o jej kinematykę - śruba np trapezowa połączona wahliwie z ramieniem - i gniazdo silnika krokowego takze wahliwie, moze prędkości pozycjonowania niewielkie, ale do zrobienia na krokowcach, mi taka zabawka chodzi po glowie, chociazby do spawania
ramie robota
-
bartuss1
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
a czy ramie robota musi wyglądać tak jak to fabryczne - bezpośrednio silnik z przekladnią w przegubie...
kiedys bodajże w książce Slodowego "Lubie majsterkowac" na samym koncu bylo takie ramie na śrubach, co prawda nie chodzi bynajmniej o szczyt mozliwosci takiej zabawki ale o jej kinematykę - śruba np trapezowa połączona wahliwie z ramieniem - i gniazdo silnika krokowego takze wahliwie, moze prędkości pozycjonowania niewielkie, ale do zrobienia na krokowcach, mi taka zabawka chodzi po glowie, chociazby do spawania
, sztywnośc takiego urządzonka to druga sprawa ...
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
bakprint
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Nie wiem czy koledze bartuss1 chodzi o to samo co mnie, ale mnie chodzi (mocno po głowie i od dłuższego czasu) o to co poniżejbartuss1 pisze: a czy ramie robota musi wyglądać tak jak to fabryczne - bezpośrednio silnik z przekladnią w przegubie...
kiedys bodajże w książce Slodowego "Lubie majsterkowac" na samym koncu bylo takie ramie na śrubach, co prawda nie chodzi bynajmniej o szczyt mozliwosci takiej zabawki ale o jej kinematykę - śruba np trapezowa połączona wahliwie z ramieniem - i gniazdo silnika krokowego takze wahliwie, moze prędkości pozycjonowania niewielkie, ale do zrobienia na krokowcach, mi taka zabawka chodzi po glowie, chociazby do spawania, sztywność takiego urządzonka to druga sprawa ...

Dwie obrotowe prowadnice liniowe na których przesuwają się połączone w osi Z ramiona.
Kąty alfa1 i 2 są nieistotne. Całkiem dokładnie można pomierzyć przesunięcia ramion R1 i R2 względem niruchomych osi obrotu prowadnic liniowych.
Możliwość precyzyjnego wykonania elementów w warunkach amatorskich - zdecydowanie większa niż przy ruchomych stołach, a to liczy się dla mnie najbardziej.
I tutaj pytanie do fachowców: czym i jak wyprowadzić G-cody takiej kinematyki.
Jakiś CAM uwzględnia taką kinematykę?
Nie wchodzi tutaj w grę (jako niedokładne, lub wymagające extra enkoderów) sterowanie w układzie kołowym (kąt alfa, przesunięcie R, oś Z) - rys. poniżej.

Interesuje mnie układ (przesunięcie R1, przesunięcie R2, oś Z) z pierwszego rysunku.
Cały dzionek szukam po sieci opisu tego typu kinematyki, i ni cholery
-
bartuss1

- Kontakt:
coś jak odchylane aktuatory - tak to przynajmniej wygląda, do zrobienia w warunkach amatorskich, cały dowcip tylko w wysiegu ramienia R, czyli jego wydlużenie (nie przemieszczenie), a wydłuzenie to chociazby tak że daje do srodka dwa wałki i po 2 lozyska liniowe i robie z tego oś ze srubą nakrętkę na srubie mocujemy z obudową na tychze walkach umieszczoną na lozyskach liniowych, tyle ze przedłuzonych tak aby po bokach tejze obudowy - stolika umiescić element sztywny do dalszego węzła, przy małym wysiegu mozna uzyskac dużą sztywnośc układu co chyba rozumie się samo przez się, a zginanie łokcia śruba na jednym koncu (z silnikiem) podparta przegubowo, a drugie to nakretka na przegubie , wolny koniec sie wkreca lub wykręca, ile ruchów tyle silników, jezeli ramie ma sie obracać wokół własnej osi to dodatkowo cały układ ramienia moznaby ulozyskoac i przekładnie np paskową zastosowac, tyle ze wtedy robocik zaczyna przypominać pająka a nie robocika 
co do CAMa wystarczy tylko nazwać osie i okreslić ich ruchy - liniowe lub kołowe - nawet luk moze byćzdefiniowany cięciwą liniową, kwestia wiedzieć jaka odleglośc liniowa potrzebna aby ten łuk określić, musze chyba jakiś schemat narysowac
[ Dodano: 2007-10-17, 15:51 ]
zamiast katowego pochylania moze byc aktuator który podnosi lub opuszcza ramię - przy frezowaniu bardziej to przemawia, ale sztywnosc calosci ... lepsze te kartezjanskie
co do CAMa wystarczy tylko nazwać osie i okreslić ich ruchy - liniowe lub kołowe - nawet luk moze byćzdefiniowany cięciwą liniową, kwestia wiedzieć jaka odleglośc liniowa potrzebna aby ten łuk określić, musze chyba jakiś schemat narysowac
[ Dodano: 2007-10-17, 15:51 ]
zamiast katowego pochylania moze byc aktuator który podnosi lub opuszcza ramię - przy frezowaniu bardziej to przemawia, ale sztywnosc calosci ... lepsze te kartezjanskie
- Załączniki
-
- robocik.JPG (16.96 KiB) Przejrzano 900 razy
-
bakprint

- Kontakt:
Ad. bartuss1 - Rozumiem Twoją koncepcję ramienia robota.
Mój "temat" dotyczył zupełnie innej kwestii - kinematyki plotera o konstrukcji z rys. 1 - (przesunięcie R1, przesunięcie R2, oś Z).
Nie wiem jak to ugryźć - a mianowicie: konstrukcja jest do zrobienia, tylko czy da się to czymś potem opisać i wysterować. Nie mam pojęcia o tym, czy programy potrafią "łyknąć" taką kinematykę.
Proszę o wyjaśnienie kwestii jakie są możliwości opisania kinematyki innej niż kartezjańskiej, czy kołowej - po prosu co potrafią programy CAM. Nie mogę nic znaleźć w sieci
Mój "temat" dotyczył zupełnie innej kwestii - kinematyki plotera o konstrukcji z rys. 1 - (przesunięcie R1, przesunięcie R2, oś Z).
Nie wiem jak to ugryźć - a mianowicie: konstrukcja jest do zrobienia, tylko czy da się to czymś potem opisać i wysterować. Nie mam pojęcia o tym, czy programy potrafią "łyknąć" taką kinematykę.
Proszę o wyjaśnienie kwestii jakie są możliwości opisania kinematyki innej niż kartezjańskiej, czy kołowej - po prosu co potrafią programy CAM. Nie mogę nic znaleźć w sieci
-
bartuss1

- Kontakt:
to już raczej kwestia postprocesora który bedzie potrafił wyliczyc ruchy na zadane funkcje kołowe osi ABC, w camie zadaje się sposób obróbki a postprocesor ma to przeliczyc na funkcje drogi względem dostepnych osi a nie takich jak mu sie podoba - próbowalem w machu zrobic plik tylko dla funkcji kołowych - ni cholery.
-
bakprint

- Kontakt:
Dzięki. Rozumiem, że postprocesor, a raczej jego napisanie na jakiś program CAM (który też trzeba mieć) decyduje o sukcesie tej konstrukcji.bartuss1 pisze:to już raczej kwestia postprocesora który bedzie potrafił wyliczyc ruchy na zadane funkcje kołowe osi ABC, w camie zadaje się sposób obróbki a postprocesor ma to przeliczyc na funkcje drogi względem dostepnych osi a nie takich jak mu sie podoba - próbowalem w machu zrobic plik tylko dla funkcji kołowych - ni cholery.
W takim razie chyba sobie odpuszczę i pokombinuję w starym dobrym kartezjańskim układzie, w którym można bezpośrednio wydusić G-kody np. z Mach-a
-
bartuss1

- Kontakt:
manipulatory zwykle są nauczane a nie programowane - jesli mozna to tak ująć.
ich nauczanie wygląda mniej wiecej tak jak nagrywanie piosenki, tylko że piosenką sa suwaki w okreslonym zmiennym połozeniu - a 1 suwak określa czynnośc danego zespołu - najlepiej sprawdza sie to na serwach.
swego czasu na allegro ktos proponował zabawkę manipulatora z płytką sterującą i programikiem do nagrywania ruchów, i potem jak sie to pusciło to wszystkie ruchy w okreslonym czasie - chwyc piłeczke, podnieś, przesuń i wsadź do szklanki, pusc, wycofaj itd
ich nauczanie wygląda mniej wiecej tak jak nagrywanie piosenki, tylko że piosenką sa suwaki w okreslonym zmiennym połozeniu - a 1 suwak określa czynnośc danego zespołu - najlepiej sprawdza sie to na serwach.
swego czasu na allegro ktos proponował zabawkę manipulatora z płytką sterującą i programikiem do nagrywania ruchów, i potem jak sie to pusciło to wszystkie ruchy w okreslonym czasie - chwyc piłeczke, podnieś, przesuń i wsadź do szklanki, pusc, wycofaj itd
-
ERNEST KUCZEK
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 2
jesli tysiace probowek to raczej bedzie potrzebne cos szybkiego, moze rozwiazanie typu delta. programowanie z palca raczej klopotliwe, ale metoda "teach" moznaby opanowac ustrojstwo.
[ Dodano: 2007-10-19, 23:00 ]
tutaj typ quattro polaczany z kamera
[ Dodano: 2007-10-20, 00:37 ]
nawiazujac do przekladni falowej (niestety nie moglem otworzyc fotek dzikusa) tutaj jest przyklad przekladni falowej bez elementu elastycznego.
http://www.google.com/patents?id=qUQdAA ... ar#PPP1,M1
[ Dodano: 2007-10-19, 23:00 ]
tutaj typ quattro polaczany z kamera
[ Dodano: 2007-10-20, 00:37 ]
nawiazujac do przekladni falowej (niestety nie moglem otworzyc fotek dzikusa) tutaj jest przyklad przekladni falowej bez elementu elastycznego.
http://www.google.com/patents?id=qUQdAA ... ar#PPP1,M1
POZDRAWIAM