Tokarka
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Tokarka
Witam. Szukając ostatnio materiału na przystawkę do frezowania natrafiłem na stary suport. Nie przemyślałem zakupu. Sanki poprzeczne są przynajmniej 2x większe od sanek w moim ld 550. Plan przystawki poszedł w odstawkę do czasu znalezienia mniejszych na złomie. Zacząłem jednak myśleć o wykorzystaniu tego klamota do zbudowania tokarki do obróbki tarcz i krążków o wymiarach 30-40mm x 300 mm. Łożem byłyby sanie wzdłużne. Problemem jaki mi siedzi w głowie jest budowa wrzeciona i sposób jego mocownia. Nie musi być przelotowe, ale jak je zamontować w możliwie jak najprostszy sposób biorąc pod uwagę to że przedmiot o wymiarach 300x40mm waży dobre 25 kg.

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
A jakie to ma właściwie wymiary? Normalne łoże ma miejsce na wrzeciennik i do niego dojeżdża suport, ale na te miejsce już nie. Brak też w tym obszarze śruby pociągowej, za to jest miejsce na przekładnie posuwu. Możesz swój wrzeciennik ustawić jedynie na prowadnicach, albo obok nich na jakiejś solidnej podstawie do której da się to wszystko dokręcić.
-
Witam. Łoże miało średnicę 23 mm. Tak mi wyszło z pomiarów mocowania. Na wszystkich sankach są otwory do mocowania śrub do kasacji luzu. Na sankach wzdłużnych ruch elementu do którego mocuje się małe sanki wynosi 460mm. Małe sanki dopiero zmierzę. Co do śrub w sankach to w małych jest z gwintem metrycznym lewa a w dużych jest trapezowa z prawym gwintem. Materiał żeliwo. Na śrubie trapezowej było umieszczone koło zębate co świadczy że tokarka miała dwa posówy mechaniczne. Szukałem tej tokarki, ale znalazłem tylko jakiś wątek na elktrodzie i facet też miał problem z nazwą maszyny. Dzięki za odpowiedź
[ Dodano: 2015-12-17, 09:46 ]
Łoże miało szerokość 230 mm. Było mocowane również jak sanki na jaskółczy ogon. 45°.
[ Dodano: 2015-12-17, 09:46 ]
Łoże miało szerokość 230 mm. Było mocowane również jak sanki na jaskółczy ogon. 45°.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
A nie pomyślał kolega by zastosować całą obrotnice od swojej tokarki, dorabiając tylko kątownik, i podmieniając imak nożowy na imadło? Oczywiście z możliwością powrotu do normalnego zastosowania.Sanki poprzeczne są przynajmniej 2x większe od sanek w moim ld 550.

http://rudzik6.blogspot.com/2009/10/prz ... karce.html

https://www.cnc.info.pl/topics89/ld-550 ... t34023.htm
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Myślałem właśnie o przystawce. Ale znowu nie chcę dziurawić techmiga. Chciałem zamocować sanki na pionowo od tego suportu co znalazłem na złomie.

[ Dodano: 2015-12-17, 13:09 ]
Wymiar podstawy pod imak 130x140mm. Długość przesuwu podstawy sanek w zakresie 300 mm. Sanki są skrętne i mają skalę do ustawiania stożków. Mierzyłem suwmiarką przesuw sanek (brak skali) i na dużych wyszło 5mm na obrót a na sankach narzędziowych 4. Ale to trudno określić. Popatrzę jeszcze na sprzęty które tutaj są zrobione i zobaczę czy będe w stanie zrobić coś do większych średnic. Chciałbym zobaczyć proste rozwiązania mocowania wrzeciona, które będzie w stanie utrzymać duży ciężar.

[ Dodano: 2015-12-17, 13:09 ]
Wymiar podstawy pod imak 130x140mm. Długość przesuwu podstawy sanek w zakresie 300 mm. Sanki są skrętne i mają skalę do ustawiania stożków. Mierzyłem suwmiarką przesuw sanek (brak skali) i na dużych wyszło 5mm na obrót a na sankach narzędziowych 4. Ale to trudno określić. Popatrzę jeszcze na sprzęty które tutaj są zrobione i zobaczę czy będe w stanie zrobić coś do większych średnic. Chciałbym zobaczyć proste rozwiązania mocowania wrzeciona, które będzie w stanie utrzymać duży ciężar.
-
Czytałem tekst pana Mikiego. Wczoraj szukałem koledze z forum opisu do antyka który nabył. Tak sobie pomyślałm że suport można by było wrzucić na coś takiego http://www.practicalmachinist.com/vb/an ... he-219964/. Łoże z blachy 12 mm przytwierdzonej do czegoś sztywnego i obudowa wrzeciona nawet takiego typu jak ta co jest na załączonym artykule.