Przeróbka tum25a na numeryka
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Przeróbka tum25a na numeryka
Witam. Jak w temacie chciałbym przerobić konwencjonalną tokarke typ TUM 25a na cnc .Interesuje mnie jakie silniki do takowej maszyny najlepiej zastosować. Oczywiście chodzi o jak najtańszą opcje . Bo za konkretną gotówkę to jest pełno chętnych do przerobienia. Co proponujecie.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
to zalezy o ile chcesz ją odchudzic i jak bardzo dokładna ?
jak wywalisz skrzynke predkosci od strony gitary, skrzynkę przekładniowa na suporcie itd, sruby pociagowe tez, a wymienic je na bezluzowe kulowe - i zaleznie od masy suportu i spodziewanych predkosci pracy - za małe pieniądze silniki krokowe z reduktorami pasowymi z paskami HDT ... silnik 30Nm bodajze 800 zł, małe serwa takie 300W potrzebuja konkretnych przełożeń (np 1:20) i nie wiem czy to będzie opłacalne w stosunku przemieszczanej masy i jej dynamiki ...
jak wywalisz skrzynke predkosci od strony gitary, skrzynkę przekładniowa na suporcie itd, sruby pociagowe tez, a wymienic je na bezluzowe kulowe - i zaleznie od masy suportu i spodziewanych predkosci pracy - za małe pieniądze silniki krokowe z reduktorami pasowymi z paskami HDT ... silnik 30Nm bodajze 800 zł, małe serwa takie 300W potrzebuja konkretnych przełożeń (np 1:20) i nie wiem czy to będzie opłacalne w stosunku przemieszczanej masy i jej dynamiki ...
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Czy to wynika z dużej masy przesuwanych elementów(bezwładność) czy/i tarcia?bartuss1 pisze:małe serwa takie 300W potrzebuja konkretnych przełożeń (np 1:20) i nie wiem czy to będzie opłacalne w stosunku przemieszczanej masy i jej dynamiki ...
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
według mnie z niewiedzy kolegi bartusia o tym co potrafią serwa tak jest jak sie ma klapki na oczach i porównuje sie Nm krokówek z Nm serw. Inaczej tokarz obsługujący taka tokareczkę powinien mieć budowę ciała Pudziana aby kręcić korbkami niewspomnione już ze przy przeróbce na cnc powinny być śruby kulowe czyli powinno chodzi bardzo lekko myślę że przełożenie 1:2 ewentualnie 1:4 będzie w sam raz przy serwach 300 watarizon pisze:Czy to wynika z dużej masy przesuwanych elementów(bezwładność) czy/i tarcia?bartuss1 pisze:małe serwa takie 300W potrzebuja konkretnych przełożeń (np 1:20) i nie wiem czy to będzie opłacalne w stosunku przemieszczanej masy i jej dynamiki ...
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
ty termit nie mysl a sprawdz ile wazy suport w TUMie, nastepnie go rozpędź i wyhamuj z okresloną dokładnością. serwa są wysokoobrotowe i przy okreslonej redukcji zwiększamy moc na srubie, moment trzymający w krokówkach a w serwie to fakt - tych parametrów się nie porównuje,
z mojej niewiedzy wynika że serwo bez okreslonej przekładni jest tylko serwem ktore nie przesunie iluś tam kilogramów siły, a skoro kręci sie to powiedzmy 6 - 7 tys obr/min to przy przełozeniu 1:2 to masz jakieś 3 tys, i przy pełnej prędkosci serwo tego nie pociagnie, moc serwa spada wraz ze wzrostem predkosci obrotowej, a dobieranie przełożenia tak na oko to wiesz ...
z mojej niewiedzy wynika że serwo bez okreslonej przekładni jest tylko serwem ktore nie przesunie iluś tam kilogramów siły, a skoro kręci sie to powiedzmy 6 - 7 tys obr/min to przy przełozeniu 1:2 to masz jakieś 3 tys, i przy pełnej prędkosci serwo tego nie pociagnie, moc serwa spada wraz ze wzrostem predkosci obrotowej, a dobieranie przełożenia tak na oko to wiesz ...
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam
Zatem niezależnie od przełożenia moc w układzie pozostaje taka sama ( nie licząc oporów ruchu przekładni i tak dalej ). Przekładnia zwiększa moment redukując jednocześnie obroty (ewentualnie odwrotnie ). Zważywszy na fakt że taka tokarka będzie zapewne do produkcji mało seryjnej i jednostkowej w stali kosmicznych osiągów prędkościowych mieć nie musi. Do tego jeżeli się trochę bardziej zaingeruje w budowę suportu można go odchudzić może nawet o połowę (konkretnie amputacja skrzynki suportowej i sanek narzędziowych).
Zobacz sobie na ten link te tokarki cnc tez są przystosowywane z manualnych tyle że fabrycznie http://www.zmt.tarnow.pl/produkcja_cywi ... index.html
Zatem niezależnie od przełożenia moc w układzie pozostaje taka sama ( nie licząc oporów ruchu przekładni i tak dalej ). Przekładnia zwiększa moment redukując jednocześnie obroty (ewentualnie odwrotnie ). Zważywszy na fakt że taka tokarka będzie zapewne do produkcji mało seryjnej i jednostkowej w stali kosmicznych osiągów prędkościowych mieć nie musi. Do tego jeżeli się trochę bardziej zaingeruje w budowę suportu można go odchudzić może nawet o połowę (konkretnie amputacja skrzynki suportowej i sanek narzędziowych).
Zobacz sobie na ten link te tokarki cnc tez są przystosowywane z manualnych tyle że fabrycznie http://www.zmt.tarnow.pl/produkcja_cywi ... index.html