ploter co2, powtarzalność, gubienie kroków i inne historie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 28
Poprosiłem o plik ponieważ cenię czas kolegi z firmy Seron i chciałem ten sam filmik zrobić z udziałem ich projektu. Oczywiście mógłbym udostępnić swój aby wycięli inni na swoich maszynach ale zapomniałem dołączyć plik 
Swoją drogą bardzo dobrze się stało, teraz mamy wiarygodny plik źródłowy do testów dla każdego i raczej nikt nie powie, że to mój błąd w przygotowaniu projektu pod laser.
Z tego miejsca chciałbym podziękować za udostępnienie pliku testowego i tak jak powyżej zapraszam wszystkich do wykonania testu i publikowania zdjęć
Okazuje się, że nie taki chinczyk straszny jak go piszą i wiele maszyn bardzo dobrze sobie radzi 

Swoją drogą bardzo dobrze się stało, teraz mamy wiarygodny plik źródłowy do testów dla każdego i raczej nikt nie powie, że to mój błąd w przygotowaniu projektu pod laser.
Z tego miejsca chciałbym podziękować za udostępnienie pliku testowego i tak jak powyżej zapraszam wszystkich do wykonania testu i publikowania zdjęć

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Masz tam jakieś ustawienia przyspieszeń?
Prędkości to jedno a przyspieszenia drugie.
Z tego co piszesz to maszyna próbuje od razu od zera osiągnąć prędkość docelową czyli ma maksymalne przyspieszenia.
Stąd szarpanie, gubienie kroków i inne awarie.
Gdybyś wrzucił film to by było łatwiej a tak trzeba zgadywać.
Prędkości to jedno a przyspieszenia drugie.
Z tego co piszesz to maszyna próbuje od razu od zera osiągnąć prędkość docelową czyli ma maksymalne przyspieszenia.
Stąd szarpanie, gubienie kroków i inne awarie.
Gdybyś wrzucił film to by było łatwiej a tak trzeba zgadywać.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 12
no właśnie kto się doszukuje drugiego dna?
Pare postów wcześniej jaśnie pan autor drwi że pewnie jego projekt wytnie się u mnie bez problemów.
No nie moge się doprosić o plik, umieram z ciekawości żeby sprawdzić. Ale oczywiście projekt od autora tematu a nie od seron. Po co sprawdzać coś co zostało poprawnie stworzone i wycina się ok.
Proszę zwrócić uwagę ze od poczatku podnoszę temat prawdopodobieństwa jakiegoś errora w projekcie eksportowanym do softu.
Czytając dziś wypowiedzi wrzuciłem na szybko płytę wiórową i na szybko wygrawerowałem kółeczka 10x10mm oddalone od siebie o 10mm na obszarze 310x310mm i wszystko wygrawerowało się idealnie. Prędkość 2000mm/min, przestawcza 2500mm/min
A druga sprawa po co w ogóle doszukiwać się tu niecnych konszachtów z którejkolwiek strony skoro ani razu nie padła nazwa firmy czy maszyny. Co więcej po 90% wypowiedzi wnioskuję ze nikt tu nawet nie ma cienia podejrzenia o jakiego producenta chodzi. Zwłaszcza po tym zdziwieniu z "autorskiego softu". Każdy przyzwyczajony ze 99% maszyn w polsce działa na laser cut, laser works lub innym clonie.
Pare postów wcześniej jaśnie pan autor drwi że pewnie jego projekt wytnie się u mnie bez problemów.
No nie moge się doprosić o plik, umieram z ciekawości żeby sprawdzić. Ale oczywiście projekt od autora tematu a nie od seron. Po co sprawdzać coś co zostało poprawnie stworzone i wycina się ok.
Proszę zwrócić uwagę ze od poczatku podnoszę temat prawdopodobieństwa jakiegoś errora w projekcie eksportowanym do softu.
Czytając dziś wypowiedzi wrzuciłem na szybko płytę wiórową i na szybko wygrawerowałem kółeczka 10x10mm oddalone od siebie o 10mm na obszarze 310x310mm i wszystko wygrawerowało się idealnie. Prędkość 2000mm/min, przestawcza 2500mm/min
A druga sprawa po co w ogóle doszukiwać się tu niecnych konszachtów z którejkolwiek strony skoro ani razu nie padła nazwa firmy czy maszyny. Co więcej po 90% wypowiedzi wnioskuję ze nikt tu nawet nie ma cienia podejrzenia o jakiego producenta chodzi. Zwłaszcza po tym zdziwieniu z "autorskiego softu". Każdy przyzwyczajony ze 99% maszyn w polsce działa na laser cut, laser works lub innym clonie.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 28
Pan autor w dniu jutrzejszym rano zrobi piękny filmik z pliku serona i udostępni plik z którego wycinał poprzedni test, ba! nawet filmik wrzuci z wycinania obu plików. Prośby o plik źródłowy nie było, tak samo jak odpowiedzi na moje prywatne wiadomości. Jak ktoś nie ma sensownego nic do dodania w temacie to lepiej czasem wstrzymać się od głosu.
Ustawień jakichkolwiek do przyśpieszeń brak, tylko przestawcza i cięcia.
Ustawień jakichkolwiek do przyśpieszeń brak, tylko przestawcza i cięcia.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 12
Tak z ciekawości pytam, jak dostajesz prywatną wiadomość tu na forum to masz jakiś sygnał czy moze kogut zapieje czy cokolwiek? Ja nie mam nic, nie wiem czy ktoś do mnie pisze. Nie mam tez czasu sprawdzać takich głupot bo nikt tu nigdy nic do mnie nie pisał na pw a po drugie skoro nie wiem ze taki rodzaj komunikacji tu występuje to nie sprawdzam, nie zaglądam, nic.
Czekamy zatem na filmy, zdjecia itd
Sam napisałeś ze u mnie bedzie pewnie wszystko ok, więc chyba nie mam co robić testów w takim razie. Skoro już z góry wiadomo.
Nie wiem jaki jest problem z tym zeby wrzucić plik tu na forum, który wrzucałeś do maszyny? Docelowy źródłowy plik który wczytujesz przez soft.
Czekamy zatem na filmy, zdjecia itd
Sam napisałeś ze u mnie bedzie pewnie wszystko ok, więc chyba nie mam co robić testów w takim razie. Skoro już z góry wiadomo.
Nie wiem jaki jest problem z tym zeby wrzucić plik tu na forum, który wrzucałeś do maszyny? Docelowy źródłowy plik który wczytujesz przez soft.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Na moim starym GCC LaserPro wycinanie tych kółeczek idzie bez problemu. Wypuszczałem plik 3 krotnie i za każdym razem trafiał idealnie w poprzedni ślad. Nie znam dokładnie prędkości cięcia, bo u mnie ustawiana jest procentowo (w teście 20 %), moc lasera ustawinona tak, żeby nie docinał przy pierwszym przejściu. Nie wiem tylko czy wrzucony plik przez kolegę z SERONA jest poprawnie interpretowany przez wszystkie programy. U mnie po imporcie do Corela v X3 trzeba było zamienić wszystkie linie na włosowy, bo inaczej sterownik GCC interpretował to jako linie o pewnej grubości i zaczynał grawerować a nie ciąć. Na zdjęciu przy powiększeniu widać na wszystkich kółkach jedną linię cięcia, bez żadnego przesunięcia. Pewnie jest to zasługa serwonapędów z enkoderami, więc o gubieniu kroków nie ma mowy. W przypadku frezarki jaką posiadam na krokówkach miałem taką sytuację, gdy ustawiłem zbyt dużą max prędkość przy wolnych przebiegach i tu raczej bym się skłaniał do zmniejszenia tej prędkości, jeśli można to ustawiać.