Jak narysować koło zębate

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

huberts15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: huberts15 » 11 lis 2015, 23:10

Średnica podziałowa powinna być zaznaczona również na przekroju. Ogólnie to koła robi się tak, że jest piasta jest wieniec a łączy je cienkie żebro (zależy od technologi wykonania czy jest to odlew, czy koło spawane). Przyjmując że koło odlewasz powinno to wyglądać mniej więcej tak:

http://image.slidesharecdn.com/grafikai ... 1358739207

Jeszcze przyczepiłbym się do wymiarowania, odległość wpustu od końca otworu "59" powinna być tolerowana, brakuje chropowatości, tolerancji.

No i ostatnie to takie koło powinno na powierzchni pomiędzy wieńcem a piastą posiadać otwory zmniejszające masę, dokładnie jak na rysunku, który wysłałem Ci wyżej ;)

Tagi:

Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Areo84 » 12 lis 2015, 18:52

Krzysztof1997 pisze:Liczyłem wszystko 2 razy. Moduł mi wychodzi 5 mm, ale musiałem go zwiekszyc ze wzgledu na naciski powierzchniowe. Dopiero przy 10 mm mi sie zgadza wszystko. Dzięki za wskazówki.

Materiał Stal St5, siła obliczeniowa to 6,9 kN.
Tak, dziękuje za zwrocenie uwagi, tam nie bedzie 100 na przekroju, skoro jest to szerokość wrębu. Wyszło mi 16,1 mm, ale jak podziele to na 5, bo taką mam podziałke, to wyjdzie 3,22mm. Bardzo cienki wiec bedzie ten przekroj, ciezko bedzie cokolwiek narysować. A z drugiej strony mam srednice podzialowa 360 mm i ta podziałka 1:5 mi pasuje.

Zauwazylem teraz ze mam cos takiego jak szerokosc kola zebatego b= lambda * m i z tego wziąlem te 100mm bo moduł jak i lambda wynosi 10, a Pan mowi o szerokosci wrebu, wiec juz nie wiem ktory to wymiar odpowiada szerokości przekroju..

Tutaj narysowałem raz jeszcze, średnica podziałowa już linią przerywaną, dobrałem wpust odpowiedni do momentu przenoszonego przez koło i zwymiarowałem zgodnie z normą. Samo koło już by chyba było, gorzej z tym przekrojem.

Przepraszam, ale jestem kompletnym laikiem, każda pomoc sie przyda. Z góry dziękuje za rady ;)

To ja już nie wiem o co tobie chodzi. Narysowałeś ( na obu rysunkach) koło o szerokości 100mm. Co ma do tego szerokość wrębu?
A jeśli chodzi o tą podziałkę, to chcesz powiedzieć że dobierasz wymiary tak, żeby zmieściło ci się ładnie to kółko na rysunku? To ciekawy sposób określania kluczowych wymiarów :smile:

Jeśli siła wychodzi Ci 6,9kN to już można śmiało powiedzieć że to kółko jest gruuubo przewymiarowane.

A i wpust narysowałeś odwotnie ( wysokość / szerokość).

Oj, na piąteczkę kolego nie licz.

Autor tematu
Krzysztof1997
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Krzysztof1997 » 26 lis 2015, 17:51

Poprawiłem wszystko, tak jak Panowie radziliście i projekt został przyjęty do oceny. Mam nadzieje ze bedzie pozytywna ocena. Dziekuje bardzo za pomoc, pozdrawiam.

dawko
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Boczne fazy zebów

Post napisał: dawko » 15 lut 2016, 14:00

Witam, przyłącze się do tematu. Chciałbym się dowiedzieć skąd wziąć wartość dla fazy bocznej zeba? Proszę o pomoc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”