Krzysztof1997 pisze:Liczyłem wszystko 2 razy. Moduł mi wychodzi 5 mm, ale musiałem go zwiekszyc ze wzgledu na naciski powierzchniowe. Dopiero przy 10 mm mi sie zgadza wszystko. Dzięki za wskazówki.
Materiał Stal St5, siła obliczeniowa to 6,9 kN.
Tak, dziękuje za zwrocenie uwagi, tam nie bedzie 100 na przekroju, skoro jest to szerokość wrębu. Wyszło mi 16,1 mm, ale jak podziele to na 5, bo taką mam podziałke, to wyjdzie 3,22mm. Bardzo cienki wiec bedzie ten przekroj, ciezko bedzie cokolwiek narysować. A z drugiej strony mam srednice podzialowa 360 mm i ta podziałka 1:5 mi pasuje.
Zauwazylem teraz ze mam cos takiego jak szerokosc kola zebatego b= lambda * m i z tego wziąlem te 100mm bo moduł jak i lambda wynosi 10, a Pan mowi o szerokosci wrebu, wiec juz nie wiem ktory to wymiar odpowiada szerokości przekroju..

Tutaj narysowałem raz jeszcze, średnica podziałowa już linią przerywaną, dobrałem wpust odpowiedni do momentu przenoszonego przez koło i zwymiarowałem zgodnie z normą. Samo koło już by chyba było, gorzej z tym przekrojem.
Przepraszam, ale jestem kompletnym laikiem, każda pomoc sie przyda. Z góry dziękuje za rady

To ja już nie wiem o co tobie chodzi. Narysowałeś ( na obu rysunkach) koło o szerokości 100mm. Co ma do tego szerokość wrębu?
A jeśli chodzi o tą podziałkę, to chcesz powiedzieć że dobierasz wymiary tak, żeby zmieściło ci się ładnie to kółko na rysunku? To ciekawy sposób określania kluczowych wymiarów
Jeśli siła wychodzi Ci 6,9kN to już można śmiało powiedzieć że to kółko jest gruuubo przewymiarowane.
A i wpust narysowałeś odwotnie ( wysokość / szerokość).
Oj, na piąteczkę kolego nie licz.