czas na grzmota
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 24
Wzmacniam stawkę.
Jeżeli wytoczysz w ciągu 4 godzin te cztery elementy tworzące siłownik o których pisałem funduję Ci komplet napędu - serwokrokowiec z enkoderem i sterownikiem - taki mały 1,8Nm . Markkomp nimi handlował. Z pewnością do czegoś Ci się przyda.
Oczywiście relacja musi być wiarygodnie przedstawiona że faktycznie to zajęło tyle czasu. I wykonanie na tokarce manualnej. Start od momentu pobrania uciętego materiału z technologicznie uzasadnionych wymiarów
( dla przypomnienia wstępnie proponowałem czas 3 dni na wykonanie elementów i złożenie odpowiednich siłowników w całość.)
Ogłoszenie publiczne prawnie wiążące na podstawie stosownych przepisów.
Impuls, dołączysz się do sprawdzenia bo dla Ciebie to ma być tydzień roboty?
Tylko postawię intelektualne wyzwanie - wymyśl warunki weryfikacji że masz rację że to tyle trwać musi.
Bo tydzień spać przy maszynie każdy potrafi.
Jesteś kompetentnym tokarzem i to powinna być dla Ciebie drobnostka.
No więc jak cieniasy tylko mocni w gębie?
Czekam.
[ Dodano: 2015-11-26, 01:25 ]
Niejasno napisałem
Kol Dawca87 to jest post wspierający Ciebie a nie sprawdzający ćzy potrafisz. Bo dla mnie jest to oczywiste że się da.
Jeżeli wytoczysz w ciągu 4 godzin te cztery elementy tworzące siłownik o których pisałem funduję Ci komplet napędu - serwokrokowiec z enkoderem i sterownikiem - taki mały 1,8Nm . Markkomp nimi handlował. Z pewnością do czegoś Ci się przyda.
Oczywiście relacja musi być wiarygodnie przedstawiona że faktycznie to zajęło tyle czasu. I wykonanie na tokarce manualnej. Start od momentu pobrania uciętego materiału z technologicznie uzasadnionych wymiarów
( dla przypomnienia wstępnie proponowałem czas 3 dni na wykonanie elementów i złożenie odpowiednich siłowników w całość.)
Ogłoszenie publiczne prawnie wiążące na podstawie stosownych przepisów.
Impuls, dołączysz się do sprawdzenia bo dla Ciebie to ma być tydzień roboty?
Tylko postawię intelektualne wyzwanie - wymyśl warunki weryfikacji że masz rację że to tyle trwać musi.
No więc jak cieniasy tylko mocni w gębie?
Czekam.
[ Dodano: 2015-11-26, 01:25 ]
Niejasno napisałem
Kol Dawca87 to jest post wspierający Ciebie a nie sprawdzający ćzy potrafisz. Bo dla mnie jest to oczywiste że się da.
Pasjonat
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Myśle ze byłbym w stanie to zrobić w 4h bez montażu na maszynie do tego używając tylko wyposażenia warsztatu ze zdjęcia ponizej. Do tego jest jeszcze wiertarka stołowa której nie widać i od nierawna mała chinska taśmówka. Udowodnienie tego tez nie było by problemem bo zawsze można nagrać filmik, lub w tle zdjęć monitor z jakimś zegarem w internecie (byle nie gazetą). Jednak tego nie zrobie. Obróbką skrawaniem zajmuje sie tylko hobbystycznie i w podanym czasie udał by sie pewnie dopiero czwarty. Do tego samo skompletowanie materiału zajeło by mi pewnie z miesiąc.
Nie mniej jednak dziękuje za propozycje.
[ Dodano: 2015-11-26, 02:30 ]
Jeszcze bartek mowił coś o siłowniku 250mm.. To ile ten suport waży?
250 przy 5 barach ma 24540N
Nie mniej jednak dziękuje za propozycje.

[ Dodano: 2015-11-26, 02:30 ]
Jeszcze bartek mowił coś o siłowniku 250mm.. To ile ten suport waży?
250 przy 5 barach ma 24540N
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 72
- Kontakt:
No, faktycznie wyzwaniedawca87 pisze:Myśle ze byłbym w stanie to zrobić w 4h bez montażu na maszynie

Zrób spokojnie, w dowolnym czasie i pokaż jak działa. A wtedy zobaczysz ile znajdziemy mankamentów

Deklaruje bezpłatny dojazd na wnikliwe testy rozwiązania przed kamerami

Do porównania wystawiam poniższe, najprostrze zblocze, na klasycznej jaskółce (bez dyplomowanych docisków na korpus

Jak moje wypadnie gorzej to krzynkę piwa stawiam.

-
- Posty w temacie: 36
Ty jesteś nienormalny skoro mi proponujesz wykonywanie twoich głupich pomysłów. No tego jeszcze nie było. W 4 godziny nie da się zrobić poprawnego siłownika. Nawet jak to ma być wersja nurnikowa to i tak wytaczać trzeba też środek rury bo nikt nie dostanie kawałków rury gotowych pod wymiar prowadzenia, zabezpieczeń i uszczelniaczy. Moja szlifierka do wałków ma podwyższoną wydajność i tym samym szlifownie rur nie jest zbyt szybkie. Z resztą jak ciągle piszesz o toczeniu to powodzenia bo jeszcze nawet najgorszego siłownika nie widziałem aby był toczony a nie szlifowany....ma555rek pisze:Impuls, dołączysz się do sprawdzenia bo dla Ciebie to ma być tydzień roboty?
Tylko że ten co to wymyslil w swoim geniuszu niewiedzy nie wspomniał że każdy człon będzie miał inną siłę to troche slabe wykonanie powierzchni siłownika spod noża.... Poza tym w siłowniku powinny być prowadzenia pod kolejne człony, zabezpieczenia aby nie wypadały a to kosztuje sporę różnice średnic i cały plan tym samym jest bez sensu.kamar pisze: Przetoczyć trzy kawałki rurki z dwoma deklami o łącznej długości poniżej metra w cztery godziny !! Ho, ho.
Ale dlaczego miałby to robić ktoś kto tego nie wymyślił to już nie rozumiem wcale.

-
- Posty w temacie: 72
- Kontakt:
Skoro znalazł się chętny, przekonany o słuszności pomysłu, to czemu nie ?IMPULS3 pisze: Ale dlaczego miałby to robić ktoś kto tego nie wymyślił to już nie rozumiem wcale.
Wielu głosowało na słuszne pomysły nie wnikając w trudy ich realizacji

Najlepszym sposobem sprawdzenia rewelacyjnych rozwiązań jest odczucie ich na własnej dupci.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 148
- Kontakt:
plytki viper sandvik pozwalają uzyskac powierzchnię o wyokiej gładkości, no ale troche to drogie
no ale wewnatrz to chyba przeciagaczem, bo skąd wytrzasnac taki długi wytaczak? i ktory sie nie ugnie na wysiegu powiedzmy 300mm, to juz chyba jakas wieksza tokarynka, a tu jakies wycigi hehe
śrubka do mnie jedzie z augustowa hehe, moze dzisiaj to poskładam zeby juz pasek zamowić
no ale wewnatrz to chyba przeciagaczem, bo skąd wytrzasnac taki długi wytaczak? i ktory sie nie ugnie na wysiegu powiedzmy 300mm, to juz chyba jakas wieksza tokarynka, a tu jakies wycigi hehe
śrubka do mnie jedzie z augustowa hehe, moze dzisiaj to poskładam zeby juz pasek zamowić
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 36
To ma być podstawowa wersja pracująca a nie drąca uszczelniacze i dająca zajęcie co jakiś czas aby to remontować.Areo84 pisze:To ma być wersja profi, anie spod noża

Jak robisz kolejną sztukę to parametry dobierzesz, ale jak to jest pierwsza i do tego toczenie z cienkich rur to życzę powodzenia.bartuss1 pisze:plytki viper sandvik pozwalają uzyskac powierzchnię o wyokiej gładkości, no ale troche to drogie

Z restą szkoda mojego czasu abym bronił czyiś racji, bronić moge tego co sam piszę lub uważam a nie tego co czyiś fantazji. Już w dziale ;na luzie; coś mu jakieś białe myszki podpowiadały ale w tym temacie przeszedł samego siebie.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 11
eee tam nie znasz siękamar pisze:Podniesie spokojnie. Oczywiście , zdajesz sobie sprawę że wchodzisz w inną półkę cenową. To nie tylko koszt serwa i sterownika ale i sterowania. Przez LPT raczej nie pojedziesz.m.j. pisze: Czy serwo 750W - 1KW z przełożeniem 1:5 lub 1:10 dałoby radę uciągnąć oś Z

A skoro "będzie chodziło" to rozumiem, że owa cena za serwo, sterownik i coś co pozwoli na jego używanie. Skoro krokowce można używać wraz z serwami, a przez lpt jest wolno i źle to ewentualnie jakaś karta typu smooth stepper wystarczy? Jej nie doliczam już do stawki, tak samo jak dwóch silników krokowych na oś X i Y....choć zawsze możesz wstawić 2kW serwo z przekładnią i mieć tak jak konstruktor przewidział. Bez wschodniego partactwa. Zauważ ze za 3tys to kupisz i chodzi. ....
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów