Zwolnica ciągnik
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
Zwolnica ciągnik
Witam, chcę zająć się projektem zwolnicy do ciągnika rolniczego. Za bardzo nie wiem od czego zacząć. Jak mają wyglądać obliczenia. Pozdrawiam
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Zwolnica ciągnik
Najpierw założenia, potem obliczenia.majo999 pisze:Za bardzo nie wiem od czego zacząć. Jak mają wyglądać obliczenia.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Zwolnica to dwa kółka zębate, które możesz policzyć jak typową przekładnię ...
ale musisz bardziej konkretnie do swoich projektów podchodzić. Może być ciągnik jednoosiowy, dwuosiowy, kołowy, gąsienicowy, "łamany"... zakres "mocy" i zastosowań ciągników jest bardzo szeroki i musisz się na coś zdecydować. Do tego korpus tej przekładni często pełni rolę "nośną" ciągnika...
ale musisz bardziej konkretnie do swoich projektów podchodzić. Może być ciągnik jednoosiowy, dwuosiowy, kołowy, gąsienicowy, "łamany"... zakres "mocy" i zastosowań ciągników jest bardzo szeroki i musisz się na coś zdecydować. Do tego korpus tej przekładni często pełni rolę "nośną" ciągnika...
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
Najbardziej typowy ciągnik to dwuosiowy to takim chce się zająć, o mocy max 40 KM. I właśnie od czego mam zacząć swój tok projektowania? W planetarnej wiadomo są średnice kół słonecznych, planetarnych itp. ale jak policzyć średnice kół, ilości zębów itp. bo to jest głownie potrzebne żeby też zrobić rysunek.