Założenia są takie:
- 1. Obszar pracy: 700x500x90
2. Rodzaj konstrukcji: ruchoma brama
3. Obrabiane materiały: wycinanie z blachy alu o grubości 4 - 8 mm, sklejka, "pleksa"
4. Materiały konstrukcji:- - profile stalowe 40x80x3
- prowadnice dla osi na wałkach podpartych fi16
- obudowy łożysk alumiowe
- oś z z formatek alu gr. 15 mm
6. Przeniesienie napędu: śruby trapezowe 18x4 + nakrętki z brązu
7. Sterownik na 3 osie 1/8kroku: mikrokontroler + L298(8szt.) - zrobie sam
8. Wrzeciono kress 800, chociaż zastanawiam się nad modelem 1050 - - profile stalowe 40x80x3
W moim mieście jest duży skład metalowy. Mają tam trochę sprzętu (frezarki, wiertarki cnc, plazmę cnc, tokarki, szlifirki do płaszyzn itd). Cięcie jest na poczekaniu inne prace też się da załatwić prawie od ręki (jak się stoi nad głową). Oczywiście chciałbym zrobić jak najwięcej sam.
Obudowy pod łożyska i nakrętki myślę wytoczyć z wałka aluminiowego, a potem dać do przefrezowania. Rozcięcie na podporę zamierzam wykonać na mojej pile taśmowej.
Wałki 16 - cienkie, ale wyczytałem (chyba to pisał nawet piotrjub) że jak podparte to wystarczą.
Podpory chyba zamówie u szfagra pospawane z płaskownika stalowego 10. Takie w teowniczki. Potem dam do przefrezowania na jedną wysokość. Zastanawiam się tylko ile ich zrobić. Czy wystarczą po 3 na wałek? Czy lepiej dać gęściej np. 5? (x-1000, y-700)
A może wystarczy postawiony sam przefrezowany płaskownik 10? W sumie to przecież stal nie alu.
Nie wiem jeszcze czy mi w tej firmie powiercą prowadnice. Mają jakieś duże wiertarki cnc, które wiercą do fi 50. Ciekawe tylko czy wiercą fi 6

Konstrukcja będzie ustalana za pomocą kołków (nie pamiętam fachwej nazwy) i skręcana na śruby z klejem, żeby się nie rozkęciło. Nie mam możliwości wyżarzenia więc dam sobie spokój ze spawaniem.
I jeszcze sprawa wrzeciona. Czy dużo zyskam wybierając model kress 1050? Wiem 250W więcej, ale czy w frezowaniu odczuję dużą różnicę?
Zrobiłem wstępny kosztorys i wyszło mi, że w 3000 zł się zmieszczę (2700 + 300 rezerwy). Wiem każdy tak mówi na początku

Ta więc tej wersji bedę się trzymał

Pozostało mi szybko zorganizować fundusze i do roboty. Bardzo liczę na uwagi kolegów. Postaram się szczegółowo dokumentować moje zmagania na zdjęciach.
Na początek mój kosztorys. Projekt przechodzi jeszcze ewolucje.