Nadal szukam programu sterującego laserem :(
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Rysujesz w systemie 2D w dowolnym programie grafiki wektorowej, np. eduCADzie, Corelu. Generujesz plik PLT. Ten plik wczytujesz do STEPa. STEP2CNC dla każdej ścieżki generuje Ci ruchy dla osi Z. Przechodzisz do edycji g-kodu. Metodą szukaj-zamień zamieniasz np. Z-0.1 na M03 oraz Z0 na M05. Gotowe!
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- Kontakt:
No to już zupełnie zgłupiałem, albo Ty tłumaczysz jakoś pokrętnie. No przecież o włączanie lasera chodzi, czy nie? W laserze starczą Ci polecenia dla osi X i Y, a polecenia dla Z zamieniasz na włącz/wyłącz.
Może niech Ci zacznie pomagać ktoś inny, bo ja już straciłem cierpliwość...
Może niech Ci zacznie pomagać ktoś inny, bo ja już straciłem cierpliwość...

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Kontakt:
Chłopie myśl -od tego masz głowę!!! Jak podłączysz oś obrotową - to podłączasz ją pod Y (zamiast Y)! W X chodzi Ci karetka z głowicą w Y obracasz materiałem, a w Z masz 0/1.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Czy kolega TRike3 znalazł już program sterujący laserem ?
Prawdę mówiąc przed budową własnego ploterta laserowego powstrzymuje mnie brak takiego programu.
Interesuje mnie nie tylko programowe załączanie i wyłączanie lasera ale również sterowanie mocą wiązki(PWM) co jest potrzebne przy grawerowaniu.
Czy Mach 2 lub 3 ma taką możliwość - to pytanie dla bardziej zaawansowanych kolegów.?
Poza tym szukam schematu zasilacza WN z możliwością sterowania napięciem wyjściowym za pomocą PWM.
Ewentualnie kupiłbym takowy najchętniej wraz z tubą laserową i optyką.
Prawdę mówiąc przed budową własnego ploterta laserowego powstrzymuje mnie brak takiego programu.
Interesuje mnie nie tylko programowe załączanie i wyłączanie lasera ale również sterowanie mocą wiązki(PWM) co jest potrzebne przy grawerowaniu.
Czy Mach 2 lub 3 ma taką możliwość - to pytanie dla bardziej zaawansowanych kolegów.?
Poza tym szukam schematu zasilacza WN z możliwością sterowania napięciem wyjściowym za pomocą PWM.
Ewentualnie kupiłbym takowy najchętniej wraz z tubą laserową i optyką.