Witam
Ja bym sugerował raczej http://www.allegro.pl/item216582908_fre ... obacz.html
Może to nie najnowszy wynalazek (niemniej jednak ta konkretna wygląda na mało używaną ) ale jest projektowana i wykonana jako frezarka a nie jako wiertarka przystosowana na frezarkę. Można ją chyba przemontować na wersje poziomą ale tego nie jestem pewien.
co kupić - frezarka
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
mam ta maszyne i jest to zupelnie inna bajka w porownaniu do chinskeigo badziewia z allegro. wrzeciennik mozna zamontowac w pionie i w poziomie i co ciekawe, to czasem wlasciciele tych maszyn o tym nie wiedza i mozna ja kupic jako pozioma, czyli za mniej kasy - jak tak zrobilemczort pisze:Witam
Ja bym sugerował raczej http://www.allegro.pl/item216582908_fre ... obacz.html
Może to nie najnowszy wynalazek (niemniej jednak ta konkretna wygląda na mało używaną ) ale jest projektowana i wykonana jako frezarka a nie jako wiertarka przystosowana na frezarkę. Można ją chyba przemontować na wersje poziomą ale tego nie jestem pewien.

-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam
Nie pracowałem nigdy na tej frezarce (to nie maja klasa wielkościowa ale maszynka mi się podoba ) ale czytałem trochę o niej w książkach z lat 70-tych 80-tych i wyglądało to dość ciekawie. 3 prędkości obrotowe na paskach i jedna dwójka przesuwna jeżeli dobrze pamiętam. Całkiem dobry układ do wprowadzenia falownika i bezstopniowej zmiany prędkości. Chyba posiadała instalacje chłodzenia (ale nie dam sobie za to głowy uciąć ). Wadą może być to że nie posiada posuwów mechanicznych, zamiast tego może być tam zastosowany dźwigniowy napęd posuwu (przynajmniej czytałem o takiej opcji ) .
Nie pracowałem nigdy na tej frezarce (to nie maja klasa wielkościowa ale maszynka mi się podoba ) ale czytałem trochę o niej w książkach z lat 70-tych 80-tych i wyglądało to dość ciekawie. 3 prędkości obrotowe na paskach i jedna dwójka przesuwna jeżeli dobrze pamiętam. Całkiem dobry układ do wprowadzenia falownika i bezstopniowej zmiany prędkości. Chyba posiadała instalacje chłodzenia (ale nie dam sobie za to głowy uciąć ). Wadą może być to że nie posiada posuwów mechanicznych, zamiast tego może być tam zastosowany dźwigniowy napęd posuwu (przynajmniej czytałem o takiej opcji ) .
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
wszystko sie zgadza. dzwigniowy naped posuwu -ktory ma sluzyc jako ruch syzbki lub nasatwczy - jest jako opcja w osiach poziomych, w pionie jest tylko korba.czort pisze:Witam
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
rozpatrywałem zakup tej maszynki
ale cena troszkę duża
a ważniejsze to jest to że pole robocze
jest za małe jak na moje potrzeby
[ Dodano: 2007-07-26, 08:43 ]
a co Panowie myślicie o takiej maszynce ?
http://allegro.pl/item215847469_frezark ... p_800.html
wielka krowa ale cena i wykonanie dośc atrakcyjne
ale cena troszkę duża

a ważniejsze to jest to że pole robocze
jest za małe jak na moje potrzeby
[ Dodano: 2007-07-26, 08:43 ]
a co Panowie myślicie o takiej maszynce ?
http://allegro.pl/item215847469_frezark ... p_800.html
wielka krowa ale cena i wykonanie dośc atrakcyjne