Panel Miksera Audio
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
A czemu nie wyciąć tego na drutówce. Przy tej grubości pójdzie migiem. Tyle, że trzeba będzie ponawiercać otworki na wprowadzenie drutu, no ale to można nawet zrobić samemu (wydrukować w skali, nakleić na blachę i wywiercić ręczną wiertarką). Wiem - może mało profesjonalne, ale chyba najtańsze.
A co do napisów - przeanalizuj druk na przeźroczystej folii i naklejenie tej folii na blachę. Chyba będzie taniej niż grawerka, no i będziesz miał kolor.
A co do napisów - przeanalizuj druk na przeźroczystej folii i naklejenie tej folii na blachę. Chyba będzie taniej niż grawerka, no i będziesz miał kolor.
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 9
że niby ja miał bym sam wycinac te 400 dziurek? na pewno najtansze rozwiazanie i rozważe je teżjasiu... pisze:A czemu nie wyciąć tego na drutówce. Przy tej grubości pójdzie migiem. Tyle, że trzeba będzie ponawiercać otworki na wprowadzenie drutu, no ale to można nawet zrobić samemu (wydrukować w skali, nakleić na blachę i wywiercić ręczną wiertarką). Wiem - może mało profesjonalne, ale chyba najtańsze.

Zastanawiałem sie jeszcze na takim dosyć smiesznym rozwiązaniem. W kwadraciku 3x3 wierce otwór wiertłem 3mm i później ten otwór szlifuje pilnikiem stożkowym o profilu kwadratowym. Kupa roboty by była, ale tanio. No mógłbym jeszcze przymocować pilnik do wyżynarki zamiast przeszczota hahah ale nie ma szansz żeby to zrobić idealnie równo.
----
Przezroczysta folia nie może byc, bo nie na niose na nią biełego pigmentu. A mnie zalezy własnie na białym kolorze. Chyba że mówisz o negatywie. Panel na biało i folia cała czarna oprócz wzrow które zostały by przezroczyste. Mogłbym zastosować termotransfer bo nie chce folii na panelu. Wtedy sama farba została by na panelu a wzorki byłyby białe. No i na to oczywiście lakier wierzchni żeby utwardzic. Pomysł do rozpatrzenia. Jesli chodzi o nadruk to najatańszy sposób. Gorzej jak przy termotransferze coś sie zniekształci lub przesunie.
Dzięki wielkie!
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
drutowka to maszyna, ktora tnie drutem, po ktorym przeplywa prad. Zasada elektroerozji.
To na pewno nie bedzie tania opcja
Bo trzeba przygotowac otwory w odpowiednim rozstawie, jak bedziesz robil z reki to porobisz grad, a drutowka tego nie lubi zwlaszcza na blachach. Wiecej zabawy by bylo z przygotowaniem.
To na pewno nie bedzie tania opcja

Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
kolega pisząc drutowke ma na myśli drążarkę drutowa są jeszcze wgłębne są to maszyny do drążenia elektrerozyjnego b. twardych metali są wole i drogie w eksploatacji, ponadto drutowa wymaga wykonana wstępnego otworu do przełożenia drutu (w każdym otworze) - osobiście uważam pomysł za nietrafiony.
napisy w środku możesz wykonać na tamponiarce (tamponodrukarka), tylko po co (?), chyba nie potrzebujesz ich do montażu od tego masz schemat względnie inna dokumentacje.
napisy w środku możesz wykonać na tamponiarce (tamponodrukarka), tylko po co (?), chyba nie potrzebujesz ich do montażu od tego masz schemat względnie inna dokumentacje.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
A może wykrawarka typu Trumpf mogę zapytać ile by kolega wziął za zrobienie programu i wycięcie , możnaby to również zgiąć ale potrzebny jest rysunek najlepiej w dxf ,dwg, cdr też może być .Jeśli Cię to interesuje to proszę rys. na meila. Podejżewam że w 300 zł za 2-3 szt da się zrobić ,oczywiście na fuchę.
Gildemeister GDM42\4A
Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC
i nowy filmik C6 CNC
-
@maz
Dzięki za informacje, druciarka raczej odpada - przy 20 otworach była by OK.
@olo_3
Co masz na myśli piszac napisy w środku? Z tego co przeczytałem w internecie tamodruk stosuje sie do małych formatów - breloczki, długopisy gadgety. Zastanawiam sie czy to było by odpowiednie rozwiązanie i wydaja mi sie że nienajgorsze. Potrzebuje nadrukować 40 takich samych skal (okrągłe potencjometry) 6 skal podłużnych (6 pot. suwakowych) i to wsasadzie wszystko. Oczywiście to jest tylko to co najpotrzebniejsze.
A nie wiecie może jakie są maksymalne rozmiary tamponu?
@Asza PL
Dzięki. Zapisałem sobie Twojego maila. Projekt mam jeszcze nie gotowy. Narazie kompletuje jeszcze elektronike do układów. ALe możesz zapytać czy byłby wstanie wyciąć kwadraciki o wymiarach 3x3mm a odległość miedzy nimi to 1,5mm
---
Znalazłem też firme która oferuje wycinanie wodą z dokładnością do 0,20mm co mnie satysfakcjonuje zupełnie
Jednostkowe zamowienia też realizuja :>
Kalbarczyk
Na dodatek blisko Ostrowa, gdzie mam rodzine
Jak skończe projekt to wyśle im kwerende... yyyy... znaczy sie to.. no.. zapytanie.
Mam nadzieje że drogie to nie bedzie bo właściwie trzeba by tylko za programowanie maszyny i robocizne zapłacic. Woda chyba nie jest droga

Już rutynowo dziękuje za pomoc.
Dzięki za informacje, druciarka raczej odpada - przy 20 otworach była by OK.
@olo_3
Co masz na myśli piszac napisy w środku? Z tego co przeczytałem w internecie tamodruk stosuje sie do małych formatów - breloczki, długopisy gadgety. Zastanawiam sie czy to było by odpowiednie rozwiązanie i wydaja mi sie że nienajgorsze. Potrzebuje nadrukować 40 takich samych skal (okrągłe potencjometry) 6 skal podłużnych (6 pot. suwakowych) i to wsasadzie wszystko. Oczywiście to jest tylko to co najpotrzebniejsze.
A nie wiecie może jakie są maksymalne rozmiary tamponu?
@Asza PL
Dzięki. Zapisałem sobie Twojego maila. Projekt mam jeszcze nie gotowy. Narazie kompletuje jeszcze elektronike do układów. ALe możesz zapytać czy byłby wstanie wyciąć kwadraciki o wymiarach 3x3mm a odległość miedzy nimi to 1,5mm
---
Znalazłem też firme która oferuje wycinanie wodą z dokładnością do 0,20mm co mnie satysfakcjonuje zupełnie

Kalbarczyk
Na dodatek blisko Ostrowa, gdzie mam rodzine

Jak skończe projekt to wyśle im kwerende... yyyy... znaczy sie to.. no.. zapytanie.
Mam nadzieje że drogie to nie bedzie bo właściwie trzeba by tylko za programowanie maszyny i robocizne zapłacic. Woda chyba nie jest droga

Już rutynowo dziękuje za pomoc.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Można bez problemu nawet przy odległości między nimi 1mm ( mniej przy cieńszej blasze).kwadraciki o wymiarach 3x3mm a odległość miedzy nimi to 1,5mm
Przy dużej serii bardziej by się opłacało, bo wycinać to tak na oko będzie ok. 2min, ale program trzeba napisać ok. 4godz. a programista weźnie najwięcej i przezbroić maszynę ok. 1godz. + cena blachy kilka zł za szt.
Gildemeister GDM42\4A
i nowy filmik C6 CNC
i nowy filmik C6 CNC
-
Hej, dzięki wielke za zainteresowanie 
narazie mam zaprojektowane niecałą połowe panelu, to jeszcze nie projekt właściwy a przymiarki ino

ostatni guzik zapne (lub ostatni gwóźdź przybije
) dopiero jak skończe lutować elektronikę. Za dwa tygodnie przyjdzie paczka z ameryki z ostatnimi podzespołami. Mysle że z panelem powinienem sie wyrobić do końca sierpnia. Oczywiście już teraz wolałem zrobić rozpoznanie.
Dzieki jeszcze raz.

narazie mam zaprojektowane niecałą połowe panelu, to jeszcze nie projekt właściwy a przymiarki ino

ostatni guzik zapne (lub ostatni gwóźdź przybije

Dzieki jeszcze raz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
15 lat temu wykonywałem panele czołowe na ubytkowej drążarce, teraz jeśli jest potrzeba na drutowej. Jeśli jest dostęp do chińskiej drutówki to godzina cięcia wychodzi w granicach 30PLN co jest, myślę, ceną do przyjęcia. Na frezarce czy wiertarce, trzeba szalenie uważać bo wióry mogą zniszczyć strukturę powierzchni, a wycięcie na sztancowniku nawet numerycznym mimo że najszybsze, zagniata w sumie delikatny aluminiowy profil.