Panel Miksera Audio

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiu... » 22 lip 2007, 19:43

A czemu nie wyciąć tego na drutówce. Przy tej grubości pójdzie migiem. Tyle, że trzeba będzie ponawiercać otworki na wprowadzenie drutu, no ale to można nawet zrobić samemu (wydrukować w skali, nakleić na blachę i wywiercić ręczną wiertarką). Wiem - może mało profesjonalne, ale chyba najtańsze.

A co do napisów - przeanalizuj druk na przeźroczystej folii i naklejenie tej folii na blachę. Chyba będzie taniej niż grawerka, no i będziesz miał kolor.

Tagi:

Autor tematu
minstrel
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9

Post napisał: minstrel » 22 lip 2007, 20:15

jasiu... pisze:A czemu nie wyciąć tego na drutówce. Przy tej grubości pójdzie migiem. Tyle, że trzeba będzie ponawiercać otworki na wprowadzenie drutu, no ale to można nawet zrobić samemu (wydrukować w skali, nakleić na blachę i wywiercić ręczną wiertarką). Wiem - może mało profesjonalne, ale chyba najtańsze.

A co do napisów - przeanalizuj druk na przeźroczystej folii i naklejenie tej folii na blachę. Chyba będzie taniej niż grawerka, no i będziesz miał kolor.
że niby ja miał bym sam wycinac te 400 dziurek? na pewno najtansze rozwiazanie i rozważe je też :P drutowka to jest jak sie domyślam brzeszczot, tak?

Zastanawiałem sie jeszcze na takim dosyć smiesznym rozwiązaniem. W kwadraciku 3x3 wierce otwór wiertłem 3mm i później ten otwór szlifuje pilnikiem stożkowym o profilu kwadratowym. Kupa roboty by była, ale tanio. No mógłbym jeszcze przymocować pilnik do wyżynarki zamiast przeszczota hahah ale nie ma szansz żeby to zrobić idealnie równo.

----

Przezroczysta folia nie może byc, bo nie na niose na nią biełego pigmentu. A mnie zalezy własnie na białym kolorze. Chyba że mówisz o negatywie. Panel na biało i folia cała czarna oprócz wzrow które zostały by przezroczyste. Mogłbym zastosować termotransfer bo nie chce folii na panelu. Wtedy sama farba została by na panelu a wzorki byłyby białe. No i na to oczywiście lakier wierzchni żeby utwardzic. Pomysł do rozpatrzenia. Jesli chodzi o nadruk to najatańszy sposób. Gorzej jak przy termotransferze coś sie zniekształci lub przesunie.

Dzięki wielkie!

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: maz » 22 lip 2007, 21:51

drutowka to maszyna, ktora tnie drutem, po ktorym przeplywa prad. Zasada elektroerozji.
To na pewno nie bedzie tania opcja ;-) Bo trzeba przygotowac otwory w odpowiednim rozstawie, jak bedziesz robil z reki to porobisz grad, a drutowka tego nie lubi zwlaszcza na blachach. Wiecej zabawy by bylo z przygotowaniem.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: olo_3 » 22 lip 2007, 22:43

kolega pisząc drutowke ma na myśli drążarkę drutowa są jeszcze wgłębne są to maszyny do drążenia elektrerozyjnego b. twardych metali są wole i drogie w eksploatacji, ponadto drutowa wymaga wykonana wstępnego otworu do przełożenia drutu (w każdym otworze) - osobiście uważam pomysł za nietrafiony.

napisy w środku możesz wykonać na tamponiarce (tamponodrukarka), tylko po co (?), chyba nie potrzebujesz ich do montażu od tego masz schemat względnie inna dokumentacje.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Asza PL » 22 lip 2007, 23:37

A może wykrawarka typu Trumpf mogę zapytać ile by kolega wziął za zrobienie programu i wycięcie , możnaby to również zgiąć ale potrzebny jest rysunek najlepiej w dxf ,dwg, cdr też może być .Jeśli Cię to interesuje to proszę rys. na meila. Podejżewam że w 300 zł za 2-3 szt da się zrobić ,oczywiście na fuchę.
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC

Autor tematu
minstrel

Post napisał: minstrel » 23 lip 2007, 00:52

@maz

Dzięki za informacje, druciarka raczej odpada - przy 20 otworach była by OK.

@olo_3

Co masz na myśli piszac napisy w środku? Z tego co przeczytałem w internecie tamodruk stosuje sie do małych formatów - breloczki, długopisy gadgety. Zastanawiam sie czy to było by odpowiednie rozwiązanie i wydaja mi sie że nienajgorsze. Potrzebuje nadrukować 40 takich samych skal (okrągłe potencjometry) 6 skal podłużnych (6 pot. suwakowych) i to wsasadzie wszystko. Oczywiście to jest tylko to co najpotrzebniejsze.
A nie wiecie może jakie są maksymalne rozmiary tamponu?

@Asza PL

Dzięki. Zapisałem sobie Twojego maila. Projekt mam jeszcze nie gotowy. Narazie kompletuje jeszcze elektronike do układów. ALe możesz zapytać czy byłby wstanie wyciąć kwadraciki o wymiarach 3x3mm a odległość miedzy nimi to 1,5mm

---

Znalazłem też firme która oferuje wycinanie wodą z dokładnością do 0,20mm co mnie satysfakcjonuje zupełnie :) Jednostkowe zamowienia też realizuja :>

Kalbarczyk

Na dodatek blisko Ostrowa, gdzie mam rodzine :)

Jak skończe projekt to wyśle im kwerende... yyyy... znaczy sie to.. no.. zapytanie.

Mam nadzieje że drogie to nie bedzie bo właściwie trzeba by tylko za programowanie maszyny i robocizne zapłacic. Woda chyba nie jest droga ;) ;)

Już rutynowo dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika

Asza PL
Posty w temacie: 2

Post napisał: Asza PL » 23 lip 2007, 11:59

kwadraciki o wymiarach 3x3mm a odległość miedzy nimi to 1,5mm
Można bez problemu nawet przy odległości między nimi 1mm ( mniej przy cieńszej blasze).
Przy dużej serii bardziej by się opłacało, bo wycinać to tak na oko będzie ok. 2min, ale program trzeba napisać ok. 4godz. a programista weźnie najwięcej i przezbroić maszynę ok. 1godz. + cena blachy kilka zł za szt.
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: olo_3 » 26 lip 2007, 09:46

witam,
jak postepy ?
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Autor tematu
minstrel

Post napisał: minstrel » 26 lip 2007, 10:35

Hej, dzięki wielke za zainteresowanie :)

narazie mam zaprojektowane niecałą połowe panelu, to jeszcze nie projekt właściwy a przymiarki ino ;)

Obrazek

ostatni guzik zapne (lub ostatni gwóźdź przybije ;)) dopiero jak skończe lutować elektronikę. Za dwa tygodnie przyjdzie paczka z ameryki z ostatnimi podzespołami. Mysle że z panelem powinienem sie wyrobić do końca sierpnia. Oczywiście już teraz wolałem zrobić rozpoznanie.

Dzieki jeszcze raz.

jerz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jerz » 27 lip 2007, 23:15

15 lat temu wykonywałem panele czołowe na ubytkowej drążarce, teraz jeśli jest potrzeba na drutowej. Jeśli jest dostęp do chińskiej drutówki to godzina cięcia wychodzi w granicach 30PLN co jest, myślę, ceną do przyjęcia. Na frezarce czy wiertarce, trzeba szalenie uważać bo wióry mogą zniszczyć strukturę powierzchni, a wycięcie na sztancowniku nawet numerycznym mimo że najszybsze, zagniata w sumie delikatny aluminiowy profil.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”