"Porządne" sterowanie do maszyny CNC

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: mc2kwacz » 21 wrz 2015, 13:59

Impuls, toż tłumaczę, że uniwersalnego systemu takiego jak Sinumerik czy Fanuc, który przy pomocy wymiennych modułów i arcyuniwersalnego sterowania da się przysposobić do dowolnej maszyny, zrobić się w rozsądnie krótkim czasie nie da. Pisałem że na to potrzeba wielu miesięcy i co najmniej paru ludzi. Nie dlatego że jest to merytorycznie trudne tylko dlatego że jest to ogrom pracy do przewalenia. Ale gdybym był ZMUSZONY zrobić sobie do tokarki funkcjonalny odpowiednik Sinumerika, który ma konkretne funkcje od A do B, to nie ma problemu. tym bardziej że oczywiście miałbym łatwiej niż twórcy Sinumerika, bo bym się nie zastanawiał jak zaprojektować interfejs ekranowy czy rozkład manipulatorów, tylko bym zrobił podobny z pewnymi udoskonaleniami ewentualnie.
W projekcie koncepcja zajmuje bardzo dużo czasu, często znacznie więcej niż sam projekt sprzętu i oprogramowanie.

Ja nie pisałem o kopiowaniu schematów z Radioelektronika tylko o zrobieniu czegoś "z głowy". Można było zawsze kupić od złodziei gotowe płytki drukowane, części luzem, polutować i JEŚLI ktoś to potrafił jeszcze uruchomić, to chodziło. Ale ja mam na myśli indywidualne konstrukcje. Jeśli potrafisz odróżnić konstrukcję indywidualną od dokładnej kopii, bo nie jestem pewien jeśli piszesz o "naśladownictwie". Jeśli robisz np dekoder stereo na układzie scalonym do tego przeznaczonym, to tak sobie wyobrażasz brak naśladownictwa aplikacji fabrycznej? :)

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dance1 » 21 wrz 2015, 19:22

kwacz z łaski swojej streściłbyś mi co na tych 6-7 stronach chciałeś przekazać? bo chyba nie to że windows jest bla, większość błędów powstaje z winny użytkownika, może czas na jakiś kursik podstaw obsługi PC?
sterowań pracujących pod win wymieniać nie będę, koledzy już nosek przytarli chyba że nalegać będziesz.
I don't like principles, I prefer prejudices

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 wrz 2015, 19:36

dance1 pisze:kwacz z łaski swojej streściłbyś mi co na tych 6-7 stronach chciałeś przekazać?
No nie, litościi !!! :)

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: mc2kwacz » 21 wrz 2015, 20:11

Jeśli po tych 6 stronach nadal nie wiesz o co mi chodziło, to nic Ci już nie pomoże :)
Podobno szczyt zdolności umysłowych przypada na wiek około 24 lat a potem może być tylko gorzej. Z resztą to widać po elektoracie wyborczym :lol:

emesz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: emesz » 21 wrz 2015, 22:59

Alvar4 pisze:
Proma Elektronika buduje kolejną generację THC dla plazm CNC którą nawet już w stanach można sobie spokojnie kupić i powinniśmy być z tego dumni.
Właśnie apropo tego. Oglądam sobie kiedyś filmik na tubie
[youtube][/youtube] i oto 49 sek.
W komentarzach podał za ile kupił i dał link do innego filmu gdzie podłącza ustrojstwo.

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dance1 » 22 wrz 2015, 20:00

mc2kwacz pisze:Jeśli po tych 6 stronach nadal nie wiesz o co mi chodziło, to nic Ci już nie pomoże :)
no nie wiesz bo po 1-2, może 3 bełkotliwym Twoim poście odpuściłem, kto by se pozostałe szare komórki wypocinami i Twoimi schizami zaśmiecał, dzięki za streszczenie. :lol:
Pływaj dalej. :shock:
I don't like principles, I prefer prejudices

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”