"Porządne" sterowanie do maszyny CNC

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: mc2kwacz » 19 wrz 2015, 17:21

Właśnie. Na szczęście mamy (jeszcze?) demokrację, i każdy może mieć swoje poglądy i je wyrażać.
Byle tylko umiał ich bronić ;)

Po raz kolejny powtarzam, że coś co się odpala na windowsie niekoniecznie musi "chodzić POD windowsem". To jedno. Drugie - są bardzo drogie rzeczy, których nie mam i mieć bym nie chciał (choć mógłbym sobie je kupić i bez kredytu), bo uważam że są gorsze od tych mniej docenianych i niżej wycenianych przez tzw "ogół". Trzecie - ktoś kto z duszą na ramieniu bierze kredyt na cokolwiek, albo niedługo się dowiaduje że powinien się był tego obawiać, nie jest dla mnie żadnym partnerem do dyskusji a jego decyzje nie są warte najmniejszej uwagi, taką mają "wartość".

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mike217 » 19 wrz 2015, 22:57

2gie piwo kończę a kwacz się spuszcza o niczym jak zwykle i psuje komuś temat... Żałosny Pan jesteś

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: IMPULS3 » 19 wrz 2015, 23:31

mc2kwacz, Maszyny dzielą się na te które robią to co operator sobie wymyśli i te które nic nie zrobią bo mają wady nie do pokonania.
Nie wiem co dla Ciebie za różnica w maszynie nazywanej przez Ciebie profesjonalną a maszyna niby nieprofesjonalną jeżeli obie robią tę samą czynność? Wszystko się zmienia za sprawą dość znacznego rozwoju szczególnie elektroniki a tym samym i upakowania programów i ich rozbudowy.
Za kilka lat ktoś popatrzy na obecne przemysłowe sterowania i uśmiechnie się dość mocno.... Idąc Twoim tokiem myślenia to buty też powinny być profesjonalne (a nawet dorobione indywidualnie do stopy-także do jej wad, młotek powinien mieć atest i ścisłe badania bo przecież jest przyrządem dość niebezpiecznym (odpryski) itd. tej paranoi. :) Ale nie martw się, są takie teoretyki w UE i wymyślają stosy takich głupich zakazów i nakazów więc jest szansa że i z tymi AMATORSKIMI sterowaniami i maszynami sobie poradza. I nagle wszyscy się obudzimy w świecie maszyn profesjonalnych, wszyscy będą zarabiać miliony co miesiąc i prawie nic nie robić bo od roboty fizycznej (takze niebezpiecznej dla zdrowia a moze i zycia) będą inne narody spoza UE bo faktycznie z takim podejściem jak Twoje to Europa błyszczy ze aż razi po oczach. :)

Awatar użytkownika

Krako
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Krako » 20 wrz 2015, 02:27

Czasem wydaje mi się że mc2kwacz to nadęty teoretyk który nigdy przy obrabiarce cnc nie stał i tak tylko sobie pi***oli w necie, bo nikt inny nie chce go słuchać. :mrgreen:

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: mc2kwacz » 20 wrz 2015, 03:31

Impuls, pomóż mi bo nie widzę związku tego co piszesz z tym o czym ja pisałem. Jesteś pewien że nie pomyliłeś niechcący tematu?

Jest konkretny powód dla którego jakość wszystkiego stopniowo i jednostajnie schodzi na psy. I żadna to tajemnica - bardzo wysokie koszty opracowania z powodu niezmiernie kosztownej robocizny coraz mniej licznej garstki specjalistów którzy takie rzeczy potrafią robić. Masowo kształci się ludzi od software, bo to łatwe i przyjemne, a o istnieniu hardware się zapomina. W efekcie na dzień dzisiejszy w takim kraju jak Polska na przykład nie sposób znaleźć elektronika konstruktora do pracy. Takiego który by COŚ sensownego faktycznie umiał. Bo ci którzy takiej pracy szukają, gładko zatrudniają się dosłownie gdzie chcą na świecie.
W reszcie Europy też nie jest z tym dobrze, więc od wielu już lat tendencja jest taka, że wszystko się robi na gotowych klockach w rodzaju PLC a z bardziej skomplikowanych rzeczy wszystko co się tylko da opędza się pecetem. Bo tak jest najszybciej i najtaniej. Praktycznie za darmo. A że nie najlepiej to już problem klienta. Klient i tak nie ma wyboru (bo nigdy nie ma), więc morda w kubeł i brać co jest.
Oczywiście czemu tego klienta stresować? Przecież przy okazji można mu wbić w niedokształconą łepetynę przekonanie, że tak jest nowocześnie i na dodatek lepiej. I dzięki temu jeszcze można mu kazać sobie za to "lepiej" dopłacić :) I jeszcze na koniec taka niedokształcona łepetyna, jeszcze będzie bronić tego co jej w ciemię wbito, jak niepodległości albo Świętego Obrazu :lol:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 wrz 2015, 04:01

mc2kwacz pisze:Oczywiście czemu tego klienta stresować? Przecież przy okazji można mu wbić w niedokształconą łepetynę przekonanie, że tak jest nowocześnie i na dodatek lepiej. I dzięki temu jeszcze można mu kazać sobie za to "lepiej" dopłacić :) I jeszcze na koniec taka niedokształcona łepetyna, jeszcze będzie bronić tego co jej w ciemię wbito, jak niepodległości albo Świętego Obrazu :lol:
Otóż to. Tego samego dotyczy ta rozmowa w tym temacie. Ty twierdzisz że tylko porządne sterowanie (nazwijmy fabryczne) a tymi ogólnymi to już gardzisz. A prawda jest właśnie taka jak to sam napisałeś w tym co ja zacytowałem.
Nikt nie twierdzi że Mach czy Linux czy Piko czy cokolwiek innego to sterowania idealne, ale w stosunku do tych fabrycznych to oprócz ceny są dość proste w obsłudze i instalacji o czym świadczy to forum i ilość działających maszynek.Nawet ja który nie miałem wcześniej jakiegoś wielkiego kontaktu z informatyką sam sobie wgram to czego potrzebuję. I to właśnie wygrywa z tymi fabrycznymi.
Gdyby było inaczej to wielu tu obecnych nadal widziało by CNC tylko na filmie. A to z kolei w jakimś stopniu daje szkołę aby być może ktoś wszedł zawodowo w świat CNC a tym samym w techniczne zagadnienia przemysłu.
Co do braku elektroników konstruktorów to prosta sprawa, nie opłaciło się w tym kraju nic robić więc stara gwardia się wyczerpuje a nowi co zdolniejsi gdzieś sie załapią a inni jak mają marną wizję zarobków to nawet się nie fatygują do zawodu. Przecież wszystko na rynku jest i to w takich cenach że z konkurowaniem tak trochę słabawo a politycy tylko przywalić więc kto i gdzie mają sie kształcić ci młodzi? Co się stało z Diorą, Optimusem, Unitrą (i wszystkimi jej oddziałami), produkcją układów scalonych Cemi itd...

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 wrz 2015, 06:35

IMPULS3 pisze: Co się stało z Diorą, Optimusem, Unitrą (i wszystkimi jej oddziałami), produkcją układów scalonych Cemi itd...
A co się mogło stać innego z fabryką kondensatorów ceramicznych w Kozienicach czy wytwórnią kineskopów monochromatycznych w Piasecznie ?
Dołączyli do szewców, zegarmistrzów, kołodziei czy mechoptyków :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 wrz 2015, 10:05

kamar pisze:Dołączyli do szewców,
No akurat buty to ten kraj robi i to podobno całkiem całkiem.... :) Ale to prosta technologia...

dragon44
Posty w temacie: 3

Post napisał: dragon44 » 20 wrz 2015, 13:27

Maszyna najprawdopodobniej dostanie pingwina ;)

p.s. Ma ktoś pożyczyć widlaka albo hdsa na pięć ton?? :mrgreen:

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 20 wrz 2015, 14:24

A nie na 7 ton przypadkiem? Gratulujemy i zachęcamy do założenia tematu z ożywieniem maszyny.
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”