Usuwanie kleju
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Usuwanie kleju
Witam, mam problem z klejem, frezuję napisy w mosiądzu i jednostronnie jest on podklejony, po wycięciu napisów muszę usunąć ten klej, próbowałem, acetonem, zmywaczem sylikonowym i papierem ściernym ale idzie to bardzo powoli i żmudnie, a napisów dużo...
Czym mógł bym zalać te napisy żeby mosiądz był taki jak jest a klej się po prostu rozpuścił i nie trzeba było tego dodatkowo czyścić mechanicznie, bo na prawdę za dużo tego żeby czyścić każda literkę osobno.
Jakieś rady?
Dziękuję z góry za pomoc
Czym mógł bym zalać te napisy żeby mosiądz był taki jak jest a klej się po prostu rozpuścił i nie trzeba było tego dodatkowo czyścić mechanicznie, bo na prawdę za dużo tego żeby czyścić każda literkę osobno.
Jakieś rady?
Dziękuję z góry za pomoc
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ten rozpuszczalnik wypada drogo, spróbuj w sklepie elektronicznym lub markecie kupić środek do usuwania etykiet. Należy spryskać nim etykietę, poczekać i mechanicznie usunąć. Poszukaj taniego, większość działa podobnie skutecznie, a markowe są dosyć drogie.avatar pisze:Można użyć środków przeznaczonych do tego celu np.:
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Usuwanie kleju
Ostatecznie i tak każdą będzie trzeba wyczyścić osobno jednak ważne jest ile czasu to zajmie. Tak jak pisali koledzy są do tego dedykowane środki.winuser pisze:Czym mógł bym zalać te napisy żeby mosiądz był taki jak jest a klej się po prostu rozpuścił i nie trzeba było tego dodatkowo czyścić mechanicznie, bo na prawdę za dużo tego żeby czyścić każda literkę osobno.
Jakieś rady? Dziękuję z góry za pomoc
Takie coś stosowaliśmy w firmie do zmywania kleju z astralonów tyle mi zostało z dawnych zapasów. Technologia ta umarła więc mało prawdopodobne aby można było to jeszcze gdzieś kupić.

Jednak jest

Aby jak najmniej się napracować elementy trzeba na jakiś czas po prostu zanurzyć w płynie od kilku minut do kilku godzin np. na noc. Klej nasiąknie i będzie miał postać żelu / galaretki wystarczy go zetrzeć szmatką papierem co kto woli i ewentualnie ponownie przemyć. Uwaga izopropanol paruje tak szybko, że należy stosować do tego celu zamykany pojemnik. W innym wypadku np. na następny dzień pojemnik może być pusty.
Ciekawostka kiedyś chciałem przeczyścić zapchaną głowicę od drukarki atramentowej Canon po moczeniu przez dobę w płynie ze zdjęcia po prostu się rozpadła, każdy element z tworzywa czy innego materiału pozostał nienaruszony tylko kleje puściły