cosmonet pisze:A jak gość będzie chciał użyć posuw w [mm/min.] ... ?
... to sobie przeliczy, w czym problem. Ja takowego nie "widzę"?!
...
Jak widać gość problem ma.
juve_fan pisze:cube000 pisze:Fazka na pewno nie zaszkodzi, ale my sporo robiliśmy bez, w zależności od tego czy detal szedł do dalszej obróbki czy nie.
No właśnie pamiętam, że kiedys robiliśmy podobne detale i żadnych fazek nie robiliśmy. Od razu po wierceniu szedł gwintownik i wychodziło bez problemu. Pamiętam, że otwór pod M3 był. Obroty były spore, posuw też i szło jak masło. Przerobiłem na jednym gwintowniku parę dobrych setek sztuk i nic.
Tylko ten program pisał nam ktoś z zewnatrz, a nie mam go na maszynie. Zresztą chciałbym od podstaw zrozumieć zasade gwintowania na CNC.
A ostatnio jak sam pisałem program na podobną robotę to zrobiłem 4 sztuki i dalej nie gwintowałem, bo nie było sensu, gdyż gwint nie wychodził w ogóle, a materiał poszedł na złom...
Generalnie ja tylko działam w miedzi, bardzo rzadko w stali czy też w aluminium.
We wtorek czek mnie kolejne gwintowanie, w takim oto cudzie...
[url=http://i296.photobucket.com/albums/mm16 ... ba8pgm.jpg]Obrazek[/URL]
Wałek fi 40, sfrezowany na 20. W nim bede robił dwa gwinty M12x1.75 i znowu będzie gdybanie jakie parametry dobrać pod tę robotę, co by gwintownik przeżył i materiał nie poszedł do kubła...
Nie wiadomo w czym tkwi Twój problem.
Do końca nie wiemy jakich gwintowników używasz i nie mamy wglądu do programu ... , może w parametrach masz namieszane (?)
Na obliczenie posuwu przy gwintowaniu jest prosty wzór / szablon :
Obroty wrzeciona x skok gwintu = posuw
... sam o nim wcześniej napisałeś .... , czy z niego korzystasz (?)
Kluczową rolę odgrywa tu prędkość skrawania , czyli Vc dla gwintownika , o którym nikt tu nie napisał.
Ja używam gwintowników Garant , Fanar i dobierając odpowiedni gwintownik z,,pierwszego" wyboru w/g:
http://www.toolscout.de/ToolScout/ToolS ... tion.xhtml
prędkość skrawania przy tej obróbce wynosi Vc14 ( tak , że obroty ponad S 1000 , a nie S300 jak wcześniej Tobie podano).
juve_fan pisze:... Pamiętam, że otwór pod M3 był. Obroty były spore, posuw też i szło jak masło. ...
... nic dodać , nic ująć.
P.s.
Fazki w otworach robi się zawsze i przy każdych średnicach .... , nawet wtedy , gdy otwór nie jest gwintowany.
Mariusz.