Problem z gwintowaniem w miedzi

Dyskusje na temat maszyn HAAS
Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: WZÓR » 21 sie 2015, 20:28

cosmonet pisze:Przy gwintowaniu posuw jest równy "skoku"gwintu!!! Możesz jedynie zmieniać obroty!!! Przykład dla gwintu zwykłego:
M3 - skok 0,5 - posuw F0.5
M4 - skok 0,7 - posuw F0.7
M5 - skok 0,8 - posuw F0.8
itd.
...
A jak gość będzie chciał użyć posuw w [mm/min.] ... ?

P.s.
Kolega pyta o parametry dla gwintownika , a nie dla wiertła.

Mariusz.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Tagi:

cube000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: cube000 » 21 sie 2015, 21:36

juve_fan pisze: Wiem, że to głupio brzmi, ale nigdy się nie spotkałem z tymi wygniatakami, w poniedziałek dam cynka niech zamówia z pare sztuk, w celu sprawdzenia jak to działa. Może zda to większy egzamin aniżeli zwykłe gwintowniki.
Zamów od razu wiertła pod wygniataki bo otwór musi być większy niż dla gwintowników.
Czy przy wykręcaniu gwintownika wrzeciono kręci się szybciej i posuw jest szybszy? W nowych haasach chyba domyślnie jest ustawiony mnożnik x4 czyli wycofanie jest robione na 4x większym posuwie i 4x większych obrotach. W settingach jest opcja ustawienia tej wartości, niestety nie pamiętam numeru, ustaw na 1 i też spróbuj. Fazka na pewno nie zaszkodzi, ale my sporo robiliśmy bez, w zależności od tego czy detal szedł do dalszej obróbki czy nie.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 21 sie 2015, 22:12

cube000 pisze:... W nowych haasach chyba domyślnie jest ustawiony mnożnik x4 czyli wycofanie jest robione na 4x większym posuwie i 4x większych obrotach. W settingach jest opcja ustawienia tej wartości, niestety nie pamiętam numeru....
Wycofanie gwintownika jest takie same jak prędkość skrawania.
Fakt , można kombinować (patrz: #130) , ale przy materiałach kolorowych nie radzę - może przy wycofaniu zerwać gwint.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

cosmonet
Posty w temacie: 3

Post napisał: cosmonet » 22 sie 2015, 06:58

... to sobie przeliczy, w czym problem. Ja takowego nie "widzę"?!

Ps

Jak to mój kolega z doświadczeniem 30 lat na zwykłej powiada - "za późno".

Ps 2

Szkoły "debili" uczą i co na to poradzisz???

Edit ...

@jasiu...

Ja pisałem o wiertle! Jak zrobisz nieodpowiedni otwór pod gwint to ... (co mamy gwintować)???
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.

Autor tematu
juve_fan
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9

Post napisał: juve_fan » 22 sie 2015, 08:02

cube000 pisze:Fazka na pewno nie zaszkodzi, ale my sporo robiliśmy bez, w zależności od tego czy detal szedł do dalszej obróbki czy nie.
No właśnie pamiętam, że kiedys robiliśmy podobne detale i żadnych fazek nie robiliśmy. Od razu po wierceniu szedł gwintownik i wychodziło bez problemu. Pamiętam, że otwór pod M3 był. Obroty były spore, posuw też i szło jak masło. Przerobiłem na jednym gwintowniku parę dobrych setek sztuk i nic.
Tylko ten program pisał nam ktoś z zewnatrz, a nie mam go na maszynie. Zresztą chciałbym od podstaw zrozumieć zasade gwintowania na CNC.

A ostatnio jak sam pisałem program na podobną robotę to zrobiłem 4 sztuki i dalej nie gwintowałem, bo nie było sensu, gdyż gwint nie wychodził w ogóle, a materiał poszedł na złom...

Generalnie ja tylko działam w miedzi, bardzo rzadko w stali czy też w aluminium.
We wtorek czek mnie kolejne gwintowanie, w takim oto cudzie...
Obrazek

Wałek fi 40, sfrezowany na 20. W nim bede robił dwa gwinty M12x1.75 i znowu będzie gdybanie jakie parametry dobrać pod tę robotę, co by gwintownik przeżył i materiał nie poszedł do kubła...

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 22 sie 2015, 10:20

cosmonet pisze:
... to sobie przeliczy, w czym problem. Ja takowego nie "widzę"?!

...
Jak widać gość problem ma. :grin:
juve_fan pisze:
cube000 pisze:Fazka na pewno nie zaszkodzi, ale my sporo robiliśmy bez, w zależności od tego czy detal szedł do dalszej obróbki czy nie.
No właśnie pamiętam, że kiedys robiliśmy podobne detale i żadnych fazek nie robiliśmy. Od razu po wierceniu szedł gwintownik i wychodziło bez problemu. Pamiętam, że otwór pod M3 był. Obroty były spore, posuw też i szło jak masło. Przerobiłem na jednym gwintowniku parę dobrych setek sztuk i nic.
Tylko ten program pisał nam ktoś z zewnatrz, a nie mam go na maszynie. Zresztą chciałbym od podstaw zrozumieć zasade gwintowania na CNC.

A ostatnio jak sam pisałem program na podobną robotę to zrobiłem 4 sztuki i dalej nie gwintowałem, bo nie było sensu, gdyż gwint nie wychodził w ogóle, a materiał poszedł na złom...

Generalnie ja tylko działam w miedzi, bardzo rzadko w stali czy też w aluminium.
We wtorek czek mnie kolejne gwintowanie, w takim oto cudzie...
[url=http://i296.photobucket.com/albums/mm16 ... ba8pgm.jpg]Obrazek[/URL]

Wałek fi 40, sfrezowany na 20. W nim bede robił dwa gwinty M12x1.75 i znowu będzie gdybanie jakie parametry dobrać pod tę robotę, co by gwintownik przeżył i materiał nie poszedł do kubła...
Nie wiadomo w czym tkwi Twój problem.
Do końca nie wiemy jakich gwintowników używasz i nie mamy wglądu do programu ... , może w parametrach masz namieszane (?)
Na obliczenie posuwu przy gwintowaniu jest prosty wzór / szablon :
Obroty wrzeciona x skok gwintu = posuw
... sam o nim wcześniej napisałeś .... , czy z niego korzystasz (?)
Kluczową rolę odgrywa tu prędkość skrawania , czyli Vc dla gwintownika , o którym nikt tu nie napisał.
Ja używam gwintowników Garant , Fanar i dobierając odpowiedni gwintownik z,,pierwszego" wyboru w/g:

http://www.toolscout.de/ToolScout/ToolS ... tion.xhtml

prędkość skrawania przy tej obróbce wynosi Vc14 ( tak , że obroty ponad S 1000 , a nie S300 jak wcześniej Tobie podano).
juve_fan pisze:... Pamiętam, że otwór pod M3 był. Obroty były spore, posuw też i szło jak masło. ...
... nic dodać , nic ująć. :grin:

P.s.
Fazki w otworach robi się zawsze i przy każdych średnicach .... , nawet wtedy , gdy otwór nie jest gwintowany.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: ryby007 » 22 sie 2015, 11:56

Pokaż jaki program masz wyczarowany bo tego nie widziałem może i tam coś nie tak.
Ja użytkuje G84 :smile:
W-T-C ®
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2

MoldMichal
Posty w temacie: 3

Post napisał: MoldMichal » 22 sie 2015, 12:19

maszyna ma wogole opcje gwintowania nasztywno ????
obroty x skok gwintu i predkosć mamy w mm, choć ja i tak wole na G95 gwintowac :)

takmaja nowe haasy ( domyslnie w nowych maszynach jest wlaczone x4) ja mam ten mnoznik ustawiony na 1 do 1 :P

szczeze nawet nie testowalem z przyspieszeniem powrotnym :)

zreszta jak ktoś ma problem z dobraniem parametrów to niech do katalogów zajzy !!!
a nie z fusów wróży..... tam sa wazne dane nie jakies tam wyjette z kosmosu !
Pozdrawiam Michał

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 22 sie 2015, 12:46

MoldMichal pisze:maszyna ma wogole opcje gwintowania nasztywno ????
(....)

takmaja nowe haasy ( domyslnie w nowych maszynach jest wlaczone x4) ja mam ten mnoznik ustawiony na 1 do 1 :P ...
Przy 1 nic się nie dzieje , tj. prędkość skrawania jest taka sama jak prędkość wyjścia gwintownika.
Instrukcja obsługi zaleca ustawiać do poziomu 4 , ale jak już wcześniej wspomniałem przy materiałach kolorowych przy tak małym skoku gwintu przy powrocie może zerwać.
Jak nie ma opcji gwintowania na sztywno , to ten mnożnik ( ustawienie w #130) nie zadziała.
Sugeruję nie mącenie tym # koledze głowy , gdyż nie jest to bezpośredni powód problemu , o którym pisze.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
juve_fan
Posty w temacie: 9

Post napisał: juve_fan » 22 sie 2015, 16:23

WZÓR pisze:Do końca nie wiemy jakich gwintowników używasz i nie mamy wglądu do programu ... , może w parametrach masz namieszane (?)
Na obliczenie posuwu przy gwintowaniu jest prosty wzór / szablon :
Obroty wrzeciona x skok gwintu = posuw
... sam o nim wcześniej napisałeś .... , czy z niego korzystasz (?)
Jeśli chodzi o gwintowniki to tylko firmy Fanar.
Frezy mamy w dużej mierze właśnie z firmy Garant i spisują się super. Mamy też sporo Holexów i też nieźle dają radę.

Co do programu to wygląda tak:

Gwint 3
N41 G55
N42 T5
N43 M06
N44 G00 X8.5 Y5.2 S50 M03
N45 G43 Z3. H05
N46 M08
N47 G98 G84 Z-8. R3. F25.
N48 X39.1
N49 G80
N50 M09
N51 G91 G28 Z0.
N52 G00 G90 Y186.
N53 M30

Teraz podejrzewam, że źle mam dobrane parametry obrotów, ale tak jak pisałem, to moje własne dywagacje i strach, że jak będą za duże obroty, to mi urwie gwintownik. To jeszcze strach i błędy świeżaka ;)
Czy gdzieś jeszcze jest błąd w tym programie?

A jakie byście widzieli parametry dla gwintownika M12x1.75? Gwint przelotowy, grubość materiału 20mm, bo w następnym tygodniu, czeka mnie walka z tymi wałkami :)

pzdr

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”