tokarki sterowane w 3 osiach !!
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
ad1.
są produkowane różne enkodery o różnej rozdzielczości, najdokładniejszy enkoder jaki widziałem miał 360 000 impulsów (plus zbocza i referencyjny i jeszcze zdaje się jeden kanał) na obrót i był zamontowany w stole obrotowym z centrum frezarskiego rozdzielczość była taka by móc stołem obracać co 0,001 stopnia.
ad2
nie wiem.
są produkowane różne enkodery o różnej rozdzielczości, najdokładniejszy enkoder jaki widziałem miał 360 000 impulsów (plus zbocza i referencyjny i jeszcze zdaje się jeden kanał) na obrót i był zamontowany w stole obrotowym z centrum frezarskiego rozdzielczość była taka by móc stołem obracać co 0,001 stopnia.
ad2
nie wiem.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
ta maszynka ma pozycjonowanie .001 stopnia na obu wrzecionach i 9 osi. (juz podawalem do link do tego filmiku w innym watku ale moze ktos nie mial okazji zobaczyc)
http://video.google.com/videoplay?docid ... &plindex=0
[ Dodano: 2007-06-28, 02:27 ]
http://video.google.com/videoplay?docid ... &plindex=0
[ Dodano: 2007-06-28, 02:27 ]
do weryfikacji polozenia tak jak pisal olo_3 jest potrzebny jakis enkoder. jedni stosuja optyczne, inni magnetyczne wiec pewnie i laserowy by sie nadal tlko jak bedzie sie miala cenowo?. ja osobiscie nie spotkalem pomiaru polozenia wrzeciona za pomoca lasera (lub nie wiedzialem ze taki typ enkodera jest zamontowany) ale widzialem maszyny w ktorych byl wykozystany laser do odczytu polozenia w osi x (dluga maszyna).bujaka84 pisze:CZy jest mozliwosc weryfikacji jego dokladnosci np. za pomoca interferometru laserowego ??
- Załączniki
-
- 9axis-tsugami.JPG (49.64 KiB) Przejrzano 1041 razy
POZDRAWIAM
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
O w zyciu, czegos takiego jeszcze nie mialem mozliwosci osobiscie sprawdzic hehe niceERNEST KUCZEK pisze:http://video.google.com/v...earch&plindex=0

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
W firmie mamy tokareczki pionowe z wrzecionem podwieszanym które np, poruszają się w końcowej obróbce w osi "y "do dodatkowego specjalnego narzędzia na ścianie bocznej przestrzeni roboczej -które jest sterowane hydraulicznie( potocznie zwanego" kłapaczem"( na polecenie programu na określony wymiar komendą H)
(można to porównać do łapania kartki dwoma palcami)
Są to jakby dwa równoległe noże potrafiące obrabiać POWIERZCHNIE CIERNE SAMOCHODOWEJ tarczy hamulcowej z obu stron jednocześnie
umożliwiają zachowanie idealnej( w teorii) równoległości powierzchni za jednym przejściem i eliminuje bicia pow.względem siebie.
Jako ciekawostkę podam że ten sam uchwyt służy też za robota pobierając sobie detale do obróbki z transportera-magazynku -sztuk( najeżdżając na nie w osiach x i z) poza przestrzenią roboczą!
JEST JESZCZE TRANSPORTOWA Oś "Q"służąca do podprowadzania szt surowych i odbioru obrobionych detali z określonego miejsca lecz współpracująca ściśle z uchwytem wrzeciona.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
a po "strzale "1-2 godz roboty i znowu działa.
serwis niekonieczny
może to już wprawa bo nie są to rzadkie przypadki.
(można to porównać do łapania kartki dwoma palcami)
Są to jakby dwa równoległe noże potrafiące obrabiać POWIERZCHNIE CIERNE SAMOCHODOWEJ tarczy hamulcowej z obu stron jednocześnie
umożliwiają zachowanie idealnej( w teorii) równoległości powierzchni za jednym przejściem i eliminuje bicia pow.względem siebie.
Jako ciekawostkę podam że ten sam uchwyt służy też za robota pobierając sobie detale do obróbki z transportera-magazynku -sztuk( najeżdżając na nie w osiach x i z) poza przestrzenią roboczą!
JEST JESZCZE TRANSPORTOWA Oś "Q"służąca do podprowadzania szt surowych i odbioru obrobionych detali z określonego miejsca lecz współpracująca ściśle z uchwytem wrzeciona.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
a po "strzale "1-2 godz roboty i znowu działa.
serwis niekonieczny
może to już wprawa bo nie są to rzadkie przypadki.
oczy Wielkiego Brata widzą wszystko