Gaspar, ja bardzo chętnie bym się wybrał i obejrzał wasze maszynki i podpatrzył co i jak
a wracając do mojej budowy, bo aktualnie post zrobił się czysto ogłoszeniowy

dzis przyszły do mnie wałki fi20, łożyska otwarte do nich i śruba 18x4, na razie na jedną oś buduje, wszystko zamawiałem z akcesorii.cnc
Nie zamawiałem nakrętki bo razie nie wiem jak będzie stół teowy i czy zrobie okrągłą w obudowie przykręconą do doły stołu czy na wysokości wałków będzie śruba napędowa a wtedy na pewno kołnierzową , trochę nie wiem jak podwyższyc oś sruby teowej, mam pierwsze szkice ramy, ale na razie wstyd pokazać, muszę to przerysować bo na razie tak to wygląda, że czasem sam nie wiem o co w tym chodzi
Zastanawiam się też nad materiałem do budowy stołu, planowałem z aluminium PA6 lub PA12 płyta 40x500x500mm i wyfrezować rowki teowe, mam swobodny dostęp do górnowrzecionowej frezarki jarocin więc w alu szybko by poszło, ale mój frezer znajomy odradza kategorycznie aluminium jako materiał zbyt miekki na stół roboczy, więc nie wiem bo w maszynach piotrajub jest własnie alu. Gmaro jak możesz to powiedz czemu w swojej użyłes stali a nie alu. bo troche nie wiem co robić, miałem już w zasadzie nagrany zakup takiej płyty, ale na razie to wstrzymałem