Słusznie że Cię nie przekonuje bo ten model nadaje się do majsterkowania. Do wydajnego cięcia należałoby zastosować taśmę o szerokości 27mm.elmar89 pisze:Szczerze powiedziawszy PROMA PPK-115 nie przekonuje mnie zbytni ze względu na to ze za ten kasę morza stworzyć ciut lepszego,
Piła ramowa vs robiona piła tasmowa
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Nie chciałem zakładać nowego tematu więc odkopuję stary.
Chciałbym powiększyć swój skromny park maszynowy o piłę, ale nie wiem czy szukać małej ramówki, robić taką samemu czy kupić taśmówkę. A teraz czego potrzebuję:
ZALEŻY MI NA:
-możliwie małym rozmiarze maszyny,
-jak najmniejszym poziomie hałasu (może dłużej ale mniej hałasować),
-jak najmniejszym koszcie,
NIE ZALEŻY MI NA:
-dużej prędkości cięcia,
-cięciu w pozycji pionowej piły,
BĘDĘ CIĄŁ GŁÓWNIE:
-kształtowniki stalowe otwarte i zamknięte, powiedzmy o dł.ścianek do 40mm,
-czasem wałki stalowe i aluminiowe o niedużej średnicy,
-czasem niezbyt twarde drewno,
-cięcie proste i pod kątem 45stopni,
-cięcie amatorskie, raczej weekendowe, nie profesjonalne
Zastanawiam się czy między dwoma poniższymi piłami będzie duża różnica w poziomie hałasu, bo ta pomarańczowa wygląda jakby miała przeniesienie napędu za pomocą paska.
http://allegro.pl/pila-tasmowa-do-metal ... 32224.html
http://allegro.pl/przecinarka-tasmowa-d ... 27304.html
Niestety nie ma w polskim necie już małych pił ramowych jak ta, którą tu pokazywał RomanJ. Stare ramówki fabryczne są zwykle wielkie i ciężkie.
Myślę nad konstrukcją prostej małej piły ramowej, ale nie wiem czy będzie cicha bo po filmikach na youtubie ciężko to określić a to kluczowy dla mnie parametr :]
Chciałbym powiększyć swój skromny park maszynowy o piłę, ale nie wiem czy szukać małej ramówki, robić taką samemu czy kupić taśmówkę. A teraz czego potrzebuję:
ZALEŻY MI NA:
-możliwie małym rozmiarze maszyny,
-jak najmniejszym poziomie hałasu (może dłużej ale mniej hałasować),
-jak najmniejszym koszcie,
NIE ZALEŻY MI NA:
-dużej prędkości cięcia,
-cięciu w pozycji pionowej piły,
BĘDĘ CIĄŁ GŁÓWNIE:
-kształtowniki stalowe otwarte i zamknięte, powiedzmy o dł.ścianek do 40mm,
-czasem wałki stalowe i aluminiowe o niedużej średnicy,
-czasem niezbyt twarde drewno,
-cięcie proste i pod kątem 45stopni,
-cięcie amatorskie, raczej weekendowe, nie profesjonalne
Zastanawiam się czy między dwoma poniższymi piłami będzie duża różnica w poziomie hałasu, bo ta pomarańczowa wygląda jakby miała przeniesienie napędu za pomocą paska.
http://allegro.pl/pila-tasmowa-do-metal ... 32224.html
http://allegro.pl/przecinarka-tasmowa-d ... 27304.html
Niestety nie ma w polskim necie już małych pił ramowych jak ta, którą tu pokazywał RomanJ. Stare ramówki fabryczne są zwykle wielkie i ciężkie.
Myślę nad konstrukcją prostej małej piły ramowej, ale nie wiem czy będzie cicha bo po filmikach na youtubie ciężko to określić a to kluczowy dla mnie parametr :]
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Ta pierwsza nie jest głośna. Jest podobna do promy, którą miałem. Sama pracuje cicho, hałas pochodzi raczej od ciętego materiału. Jak tniesz cienki profil stalowy, to ścianki ustawione prostopadle do piły będą "jęczeć". Drewno, czy klocek aluminiowy nie będzie tak hałasował.
Ta druga ciekawie się zapowiada, ale niechlujstwo w opisie (brak kropek, błędy rzeczowe) powoduje, że sprzedawca nie wzbudza mojego zaufania. Sprzedaje to jakiś cwaniaczek, który uważa, że do dziadostwa nie ma co się bardziej wysilać. Ciekaw jestem jak wolnoobrotowy jest ten silnik. Przekładnia zębata + silnik szczotkowy - no nie wiem, mi się to z hałasem kojarzy.
Ta druga ciekawie się zapowiada, ale niechlujstwo w opisie (brak kropek, błędy rzeczowe) powoduje, że sprzedawca nie wzbudza mojego zaufania. Sprzedaje to jakiś cwaniaczek, który uważa, że do dziadostwa nie ma co się bardziej wysilać. Ciekaw jestem jak wolnoobrotowy jest ten silnik. Przekładnia zębata + silnik szczotkowy - no nie wiem, mi się to z hałasem kojarzy.
-
- Posty w temacie: 6
Ale można dostać w UKzibi201 pisze:Niestety nie ma w polskim necie już małych pił ramowych
http://www.axminster.co.uk/axminster-si ... ed-hacksaw
http://www.google.pl/url?sa=i&source=im ... 9794237980
lub
http://www.alibaba.com/product-detail/G ... 55415.html
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 6
Hałas w ramówce pochodzi z dwóch źródeł, jedno to targaniec (cz. 19, 20, 22, 23) z łożyskiem na trzpieniu 23 chodzącym w pionowym rowku ramy 31.

I właśnie od spasowania średnicy zewnętrznej łożyska i szerokości tego rowka zależy hałas tego układu. Ale nie jest to jakiś wielki hałas.
Drugim źródłem jest zespół brzeszczot i materiał przecinany, a jego natężenie zależy od dopasowania podziałki t uzębienia brzeszczotu do szerokości przecinanego materiału g.

Ideałem jest kiedy co najmniej 2,3 ząbka mieści się w przecinanej szerokości g, ale nie zawsze tak się da zwłaszcza że powszechnie dostępne typowe podziałki dla długości L-300mm to 6z, 10z, 14z/1" (Globus, Promat).
Poniżej zalecane podziałki dla różnych grubości i materiałów

Ale można też do cięcia bardzo cienkich materiałów (≠≤1mm) stosować zwykłe brzeszczoty do piłek ręcznych mające zazwyczaj t=24z/1" oraz 18z/1", 32z/1" (SANDFLEX BAHCO, Format), tylko należy je solidnie napiąć i(ew. zmienić śruby mocujące na mniejszej średnicy) i wziąć pod uwagę lekką falistość uzębienia (typowo brzeszczot ≠0,65mm rozbija rzaz na ~ ≠1mm)
Przy cięciu materiałów grubszych lub pełnych zwłaszcza z chłodzeniem (pompka) od brzeszczotu praktycznie hałasu nie ma.
Moim zdaniem taka ramówka do piwnicy się spokojnie nadaje...

I właśnie od spasowania średnicy zewnętrznej łożyska i szerokości tego rowka zależy hałas tego układu. Ale nie jest to jakiś wielki hałas.
Drugim źródłem jest zespół brzeszczot i materiał przecinany, a jego natężenie zależy od dopasowania podziałki t uzębienia brzeszczotu do szerokości przecinanego materiału g.

Ideałem jest kiedy co najmniej 2,3 ząbka mieści się w przecinanej szerokości g, ale nie zawsze tak się da zwłaszcza że powszechnie dostępne typowe podziałki dla długości L-300mm to 6z, 10z, 14z/1" (Globus, Promat).
Poniżej zalecane podziałki dla różnych grubości i materiałów

Ale można też do cięcia bardzo cienkich materiałów (≠≤1mm) stosować zwykłe brzeszczoty do piłek ręcznych mające zazwyczaj t=24z/1" oraz 18z/1", 32z/1" (SANDFLEX BAHCO, Format), tylko należy je solidnie napiąć i(ew. zmienić śruby mocujące na mniejszej średnicy) i wziąć pod uwagę lekką falistość uzębienia (typowo brzeszczot ≠0,65mm rozbija rzaz na ~ ≠1mm)
Przy cięciu materiałów grubszych lub pełnych zwłaszcza z chłodzeniem (pompka) od brzeszczotu praktycznie hałasu nie ma.
Moim zdaniem taka ramówka do piwnicy się spokojnie nadaje...
Ostatnio zmieniony 06 sie 2015, 18:29 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 3 razy.
pozdrawiam,
Roman
Roman