co kupić do cięcia blachy 80mm ??

Spawalnictwo i obróbka cieplna

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: InzSpawalnik » 24 lip 2015, 19:57

Ja tez bym sie chcial dowiedziec od kogos z wiekszym doswiadczeniem w temacie ile takie ciecie gazowe pochlonie kosztow dajmy na to tak jak kolega pisze 8 metrow.

Jak ktos ci wycenil na bodajze 900 to powiedzialbym ze conajmniej polowa to koszty materialowe.

Tagi:

Marian1234
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Marian1234 » 26 lip 2015, 09:13

Ja do takiego zadania wybrałbym palnik z posuwem na propan te z seri magnum nie są złe w poprzedniej firmie były i nic się z tym nie robiło największym problemem jest odkształcenie szyn po jakimś czasie i gdy tnie trzeba korygować by cięło prosto najlepiej od razu wysięgnik ustawić jak najdalej od szyn żeby się nie odkształcały pod wpływem ciepła. Jak masz jednorazowe zlecenie i koszt pocięcia 900zł to ja bym się nie zastanawiał tym bardziej że jak piszesz nie masz o tym pojęcia wyjdzie ci jakiś ukos np i już będzie klops a to wystarczy minimalnie ten palnik przestawić :wink:

Awatar użytkownika

Autor tematu
viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11

Post napisał: viper » 01 sie 2015, 13:59

Witajcie Panowie !
Zapadła decyzja, IDĘ NA CAŁOŚĆ.
Niedługo ta piła będzie u mnie :)
http://www.resale.de/info-off-d.php?ite ... PHPSESSID=

Taśma 8800 x 50 x 1.6 . Szerokość cięcia aż 1100mm x wysokość 800mm !! Waga maszyny 8 ton. Nie jakaś tam chińszczyzna tylko solidna konstrukcja na dwóch tłokach kolumnowa.
Gazów się boje. Oby wypaliło i dało rady ciąć blachę. Taśme zastosuję z maksymalnym modułem tylko zastanawiam się czy podziałka stała 0,75 czy też zmienna 0,75 / 1,25 ? To pytanie raczej do kolegi InzSpawalnik bo tniesz na podobnej wielkosci pile taśmowej :) Jak się to sprawuję podczas ciecia dużych szerokosci blach ??
Ja tnę na mniejszych piłach taśmowych podziałką zmienną.

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: InzSpawalnik » 02 sie 2015, 13:50

Widze ze uzywana a za ile takie cacuszko chodzi ?
Najbezpieczniej pojechac na miejsce i zobaczyc jak tnie i czy
poradzi sobie z probka takiej blachy jak to co tam masz ( powinno
pisac w instrukcji obslugi ale lepiej jest wziasc do bagaznika kawal
zelastwa i zrobic z dwa trzy ciecia, pozniej oszacowac jak sie zachowuje ) wiadomo ze kota w worku sie nie kupuje.
Jesli chodzi o same tasmy to proponuje kontakt z firma Lenox
wg mnie najlepsze tasmy, na europe tez maja , oni tez maja spora wiedze
z tego zakresu jakie materialy na jaka szerokosc z jakimi parametrami ( co jest bardzo wazne ).

Awatar użytkownika

Autor tematu
viper
Posty w temacie: 11

Post napisał: viper » 02 sie 2015, 15:43

Odpuściłem sobie sprawdzanie maszyny na miejscu. ( odłączona od sieci ) Niby ja nigdy nie kupuje bez sprawdzenia kota w worku ale w tym wypadku się skusiłem. Cena jest na tyle atrakcyjnie wynegocjonowana że, szkoda tracić kasę na jazdę w głąb Niemiec łącznie 2000km. Powiedzmy wkalkulowałem pewne usterki w tę cenę bo sam je mogę usuwać :)

Możesz mi powiedzieć jakie moduły masz założone na tej pile którą jak mówiłeś tniesz blachę szeroką ??

Lenox akurat jest dostępny u mojego dostawcy narzędzi więc zapytam :) Patrzyłem na ich tabelę i mają inną podziałkę 0,7/ 1,0 szerokość cięcia pełnego materiału 800-1200mm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”