Wskazówki frezowanie i toczenie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Wskazówki frezowanie i toczenie
Witam,
Jakby ktoś był uprzejmy i krótko streścił różnice w skrawaniu, w doborze narzędzi, może jakieś parametry i jakieś wskazówki co do frezowania i toczenia różnych metali?
Głównie chodzi mi o:
-aluminium
-tytan
-inconel
-nierdzewka
-miedź
Ogólnie chodzi mi o takie informacje które posiadacie z waszego doświadczenia. Samo co nieco znalazłem na forum jak i na stronach producentów narzędzi.
Jakby ktoś był uprzejmy i krótko streścił różnice w skrawaniu, w doborze narzędzi, może jakieś parametry i jakieś wskazówki co do frezowania i toczenia różnych metali?
Głównie chodzi mi o:
-aluminium
-tytan
-inconel
-nierdzewka
-miedź
Ogólnie chodzi mi o takie informacje które posiadacie z waszego doświadczenia. Samo co nieco znalazłem na forum jak i na stronach producentów narzędzi.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Wszystko zależy od gatunku i narzędzi, przykład w ALU PA6 polecisz wiertłem HSSCO 60m/min, za to w miedzi już zejdziesz do 40m/min bo się będzie kleić. I zawsze pamiętaj o chłodziwie lub dyszy na zimne powietrze
.
Napisz na PW to Ci pomogę przy doborze. Oprócz Tytanu, bo ten materiał to tylko cięcie na wodzie mam doświadczenie.
Pozdrawiam.

Napisz na PW to Ci pomogę przy doborze. Oprócz Tytanu, bo ten materiał to tylko cięcie na wodzie mam doświadczenie.
Pozdrawiam.
Rzeczy niemożliwe robimy od ręki, cuda +/- 3 dni robocze.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Wskazówki frezowanie i toczenie
No właśnie tu jest sedno problemu. Mógłbyś słowo "krótko" zastąpić innym słowem? Bo mnie się wydaje, że najkrócej to jest tutaj: http://www.katalogi-narzedziowe.pl/kata ... -coromant/lolpik pisze:i krótko streścił
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jeśli materiały trudnoobrabialne, to jeśli twarde (hartowane) poszukaj metariałów o płytkach CBN (z azotku boru). Zobacz jak to działa - - zwróć uwagę, że twardość 50-57 HRC, X10Cr13, a więc nierdzewka, zwana czasem kwasówką i parametry obróbki. Tymi płytkami naprawdę dużo można, nawet mocno zahartowane elementy, tyle że są one dość drogie. Ale przyjrzyj się, wiór w zasadzie się spala. Poza tym niby płytka droga, ale skrawa, a nie wykrusza się, jak co niektóre o połowę tańsze ceramiczne. Płytki CBN robi sporo firm.
Do "zwykłej roboty" kup kiedyś na próbę sumitomo. Powinieneś być zadowolony, z tym, że każda firma ma płytki do różnych zastosowań i musisz mniej więcej dobrać płytkę do konkretnej obróbki.
Do "zwykłej roboty" kup kiedyś na próbę sumitomo. Powinieneś być zadowolony, z tym, że każda firma ma płytki do różnych zastosowań i musisz mniej więcej dobrać płytkę do konkretnej obróbki.