Luz wrzeciona podczas postoju - frezarka vf3
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Luz wrzeciona podczas postoju - frezarka vf3
Witam,
Podobne tematy pojawiały się w innych działach, ale żaden nie mogłem dopasować do swojego przypadku.
Moje pytanie, to jaki maksymalny luz dopuszczalny jest na wrzecionie podczas postoju? Sprawdziłem czujnikiem i bicie podczas ruchu nie występuje, ale gdy poruszę za oprawkę podczas postoju to osiąga 0,03 mm luzu. Dodam, że maszyna była rozgrzana.
Wiem, że luz na zimnym wrzecionie powinien być, ze względu na rozszerzalność cieplną itd., ale czy na rozgrzanym też powinno tak być? I czy aż 3 setki?
Problem dotyczy VF3 z 2006r.
Moje pytanie, to jaki maksymalny luz dopuszczalny jest na wrzecionie podczas postoju? Sprawdziłem czujnikiem i bicie podczas ruchu nie występuje, ale gdy poruszę za oprawkę podczas postoju to osiąga 0,03 mm luzu. Dodam, że maszyna była rozgrzana.
Wiem, że luz na zimnym wrzecionie powinien być, ze względu na rozszerzalność cieplną itd., ale czy na rozgrzanym też powinno tak być? I czy aż 3 setki?
Problem dotyczy VF3 z 2006r.
Dzięki za linki, jednak mimo wszystko nie znalazłem w nich odpowiedzi. Najbliżej rozwiania moich wątpliwości była str Polit. Łódzkiej, jednak wytyczne tam się mieszczące tyczą się bicia wrzeciona, podobnie jak w pozostałych materiałach od Ciebie.
Problem w tym, że moje wrzeciono nie bije, chodzi mi tylko o dopuszczalne luzy statyczne. I czy powinienem się martwić o te 3 setki luzu

Ten luz nie stanowi problemu pod względem dokładności detali które wykonuję, bo zawsze można go "oszukać"
, a i nie wykonuję nic o wąskich tolerancjach.
Tylko pytanie, czy nie świadczy to o jakimś nadmiernym zużyciu łożysk, albo potrzebie skasowania luzu w celu uniknięcia uszkodzeń wrzeciona itp. ?

Tylko pytanie, czy nie świadczy to o jakimś nadmiernym zużyciu łożysk, albo potrzebie skasowania luzu w celu uniknięcia uszkodzeń wrzeciona itp. ?
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Zadzwoń na Hot Line i się dowiesz.szalczy pisze:Ten luz nie stanowi problemu pod względem dokładności detali które wykonuję, bo zawsze można go "oszukać", a i nie wykonuję nic o wąskich tolerancjach.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki