Nie odpowiedziałeś na pytanie . Podaj koszty piły ( nie taśmy ) , nie takiej do cięcia formatek ale piły do cięcia arkuszy handlowych.
Na razie piszesz same bzdury , bo wiesz dobrze że nie kupi się piły za 150 euro ale używaną za kilkaset tysięcy euro.
Mnie nie interesuje brzeszczot , to jest pryszcz w całej tej inwestycji. te 150 euro to jest eksploatacja w jakimś tam okresie.
Prosisz mnie o odpisanie na Twoje pytanie. Ok. Nie ma problemu.
Ale tu jak coś minimalnie ogarniasz temat , to musisz mieć wiedzę co do typu palnika , parametrów gazu danego dostawcy ( są spore różnice , parametrów i cen ).
To , jako część eksploatacyjna , powinien sobie wyliczyć "zainteresowany". każdy region polski jak wiesz ma różne ceny gazów i tak dla przykładu , butla 33kg propanu ja płacę 60zł brutto , a już w mieście obok płacą 120zł brutto. To podaję jako przykład. Nie znam cen u zainteresowanego w mieście w przeciwieństwie do niego samego. Wiec na chłopski rozum , to on znając typ palnika , ceny gazów będzie w stanie sobie to wyliczyć w miarę precyzyjnie.
Na dłuższą metę ( jak być czytał ze zrozumieniem to może byś od razu "zatrybił" ) piłami jest trochę tańsze. Ale człowieku , Ty piszesz o małych piłach a nie o pile która tnie arkusze w wymiarach handlowych
reasumując ....
temat został zarzucony w dziale spawalnictwo i obróbka cieplna. Wiec można założyć że zainteresowany szuka urządzenia do cięcia pasów w tym dziale i związanego z tym działem. Uzyskał odpowiedzi a czy mu się to opłaca , to jest jego wybór. Czym będzie chciał ciąć i jakie ponieść koszta , to musi on sam sobie odpowiedzieć. Jakie napotka problemy z załadunkiem materiału , jego obróbką i uniwersalnością.
Co do nieprawdy jaką też piszesz ....
piłą też się tnie elementy krzywoliniowe. Nie tylko pasy. I tu znowu nie czytałeś ze zrozumieniem tego co piszę.
Ale to są rzadko spotykane piły ze względu na czas i koszta jakie się ponosi. Jednak my się skupiamy na cięciu prostoliniowym a przynajmniej ja się skupiam.