co kupić do cięcia blachy 80mm ??

Spawalnictwo i obróbka cieplna
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 22 lip 2015, 12:38

InzSpawalnik pisze:Tak sie sklada ze ja mowilem calkiem powaznie. Czy to jedt ciecie frezem, dlutowanie czy pila tasmowa to w zasadzie ta sama technologia. W odroznieniu od ciecia gazem nie da sie oczywiscie ciac zadnych krzywizn ale do prostych ciec na calej dlugosci absolutnie TAK.
Prosty przyklad - w warsztacie gdzie osobiscie spedzam duzo czasu - pile niemiecke MEBA - tasma szerokosc 60mm ( 10metrow dlugosci ) - jedynie wczoraj z materialu o grubosci 50mm ciete plaskowniki o dlugosci 900mm. Imadlo maszynowe chwyciloby i szerzej. Jakosc ciecia, brak jakichkolwiek wykrzywien. Czas - okolo 12 minut na przejscie. I co ?
nie przekonałeś mnie.
blacha 3000 x 1500 x 80 . Utniesz ??
a to podstawowy wymiar blachy. Mniejsze wymiary to już formatki.
A powierzchnia całkiem przyzwoita po cięciu gazem.

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 22 lip 2015, 20:53

CncCAD :
na mojej pile 2metrowej blachy nie przetne bo szczeki tak sie nie rozsuna.

Najszerzej cialem 1000mm a grubosc bylo chyba 20mm. Kat brzeszczota jest bardzo plaski wiec praktycznie na calej szerokosci byl w material wiec wnioskuje ze czy to byloby 20 czy 50 to powinien dac rade. Z moich doswiadczen wynika ze warto jest dopasowac parametry ( nacisk pily I jej predkosc ) zaleznie od tego czy tniemy wlasnie szeroki plaski material czy waski 10 czy 15mm w poprzek.

Pila ktorej ja uzywam to MEBA DG 1100 ( w wersji z przed chyba 15 lat ).
Odnosnik do nowych maszyn tego typu jest tutaj :

http://semac.com.br/novo/downloads/MEBA ... 1250DG.pdf

Jak widzisz maja w ofercie na maxymalna szerokosc do 1250mm ...

Najlepsza metoda jest zadzwonic do producenta takowych pil I zadac konkretne pytanie, wyslac zdjecie I dokladna szerokosc I grubosc materialu.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 22 lip 2015, 20:56

1. ile kosztuje piła :?:
2. ile kosztuje "piesek" ( sekator dwupalnikowy ) :?:
3. czas cięcia piłą
4. czas cięcia dwoma palnikami ( nawet z obróbką )

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 22 lip 2015, 21:16

CNCCAD :
1. Pila kosztuje wielokrotnie wiecej niz zarowno "piesek" jak I kilka butli tlenu ktory potrzebujesz do przeciecia 1 arkusza takiej blachy.
2. Piesek kosztuje grosze w porownaniu do pily ( nawet dolaczajac pare butli z gazem ).
3. Zeby przeciac blache 80mm grubosci wzdluz 1200mm bedzie to trwalo 15minut.
4. Czas ciecia palnikiem bedzie tez okolo 10miniut ( nawet dwoma ). Potem studzenie - 2 godziny. pozniej obrobka kolejna 1 godzina.

VIPER :
Poniewaz temat mnie zaintrygowal ( miedzy innymi ze wzgledu na ciekawa dyskusje z CNCCAD-em ;) ) poszukalem dla Ciebie odpowiedniej maszyny :

Pila nazywa sie HYD-MECH I produkuje ja bodajze KALTENBACH.
Tu jest odnosnik:

http://kaltenbach.smscolumbus.com/item/ ... /item-1112

http://kaltenbach.smscolumbus.com/Asset ... Series.PDF
( model H-40/80 ).

Przetnie Twoja blaszke nawet jak bedziesz mial 2metry szeroka ( dokladnie 2032mm ).

CNCCAD : jestes zwolennikiem ciecia gazem/plazma I ok. Ale nie zawsze ciecie gazem jest jedyna opcja. Owszem jest to bardzo uniwersalna metoda, mozesz ciac bardzo male I duze grubosci, chcesz wyciac luk wytniesz itp itd.
Natomiast jest jeszcze kilka innych technologii ktore maja duzo swoich zalet. Jesli gosciu ma ilestam ton do przeciecia I wszystkie proste ciecia to warto sie zastanowic nad inwestycja w taka maszyne ( albo chociarz z drugiej reki zeby bylo taniej ).

Mozesz jednorazowo wyciac gazem ok inwestycja bedzie zadna ( piesek ) ale jak zainwestujesz w duza maszyne to za kazdym kolejnym razem bedziesz przypominal sobie jak dobrze zainwestowales. A prace lubia sie powtarzac zrobisz jedna dobrze to wroci kolejna.
I nie ma bata - koszt ciecia pila tasmowa jest zawsze nizszy niz koszt gazow, dysz itp.
Dokladnie tak samo jak powierzchnia po cieciu pila tasmowa - jest o niebo dokladniejsza niz jakakolwiek powierzchnia po cieciu gazowym ( nie wspominajac warstwy naweglonej - niezbyt przyjemnej jesli chcesz spawac te krawedz ).

[ Dodano: 2015-07-22, 22:02 ]
Przyklad ciecia na bardzo duzej szerokosci frezem tarczowym/talerzowym ( zwal jak zwal ).

Minuta 5:40 filmu - 15 dwuteownikow jak na moje oko wygladaja na 152mm szerokie kazdy ... czyli jakies 2200mm szerokosci cietego metalu - Czas ciecia okolo 60 sekund !!!!!

Az cisnie sie zeby poszukac czy sa takie maszyny z frezem na prowadnicach wzdluz cietej blachy .... napewno sa

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 22 lip 2015, 22:13

pokaż ceny , nie suche odpowiedzi.
argumentów nie dałeś w ten sposób żadnych i proszę Cię , nie wypowiadaj się za mnie bzdurami że jestem zwolennikiem cięcia gazowego czy też plazmowego. Bo piszesz nieprawdę.
Serwisuję ok 30 szt pił taśmowych firmy KASTO , schelling etc.
Koszt utrzymania przy życiu takiej piły faktycznie w początkowej fazie jest tańszy. To nie podlega dyskusji. Ale ucięcie w 15min długości 1200 mm blachy 80mm to już czysta fantazja.
Chyba że masz piłę z dużym ( szybkim ) posuwem taśmy , drogą , specjalną taśmą do cięcia grubych stali z dużą wydajnością to może coś z tego wyjdzie co i tak powątpiewam.
Bo taka maszyna po prostu puści Cię z "torbami" jak nie będzie na nią stałego obłożenia.
Po za tym , studzenie materiału ... w jakim celu :?: Bo jest ciepły to trzeba ostudzić :?:
Jeżeli mam jakiś budżet nie wielki a technologia pozwala na cięcie gazowe , to uwierz , nie ma nic tańszego i lepszego. Chyba że tysiące firm się mylą...

filmik który pokazujesz to ma się ni jak do do pełnej stali. Wiesz ile trzeba taśmą odprowadzić wióru taśmą :?: Wiesz czym to skutkuje jak masz niewłaściwą taśmę do danej stali :?:

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 22 lip 2015, 22:54

CNCCAD :

Ceny prosze bardzo:
Tasma ktora ja uzywam ( tak nadaje sie do przeciecia szerokosci 1000mm jak juz wczesniej pisalem ) - koszt 150 Euro. Jak dlugo trwa ? Zaleznie od ilosci ciecia I parametrow ciecia. Jestem w stanie wyciagnac z niej 6 miesiecy codziennego ciecia przy wolnych predkosciach I nizszych naciskach jak I potrafie ja zajechac w 1,5 miesiaca jesli jest duzo pilnych prac I tnie sie szybko bo czeka kilkunastu spawaczy na material.

Pozostale koszty eksploatacyjne - szczotki zgarniajace wiory, prowadnice z weglikow, olej do przekladni, olej hydrauliczny I filtry, naprawde powiedz mi czego jeszcze moge sie spodziewac bo widze ze znasz sie na temacie a ja z przyjemnoscia chcialbym sie dowiedziec. Bardzo Cie prosze napisz jakie sa "te wyzsze koszty eksploatacyjne" o ktorych piszez ze pojawiaja sie z czasem bo sie troche przestraszylem. Ta duza pila o ktorej pisze ma juz calkiem sporo lat I juz troche oryginalnej farby z czasem naturalnie z niej odpadlo a odpukac serwis kosztuje grosze - a jesli policzysz koszt serwisu w przeliczeniu na ilosc material jaki przez taka pile przechodzi ...

Stary, nie dasz rady obronic teorii ze ciecie gazem jest tansza opcja od ciecia obrobka wiorowa. Ciecie gazem JEST DUZO tansze w fazie inwestycji ale jest ZNACZNIE DROZSZE w przeliczeniu na centymetr kwadratowy przekroju cietego. Ciecie gazowe MA ZALETE uniwersalnosci w przypadku kszywizn czego oczywiscie nie maja pily.

I przyznam Ci po raz kolejny racje masz racje z duzym kosztem inwestycji w taka pile duzych gabarytow.

CNCCAD : prosiles mnie o szczegolowe dane dotyczace kosztow to Ci napisalem.

Teraz Ty odpowiedz mi na nastepujace pytanie:

1. Jaki bedzie koszt pociecia dajmy na to arkusza blachy 3m x 1,5m ( w tych 80mm ) na 30 paskow szerokosci 100mm o 1,5m dlugosci Taka metoda gazowa ? - Tylko prosze dokladnie napisz ile pojdzie dokladnie tlenu I ile propanu, ile czasu to zajmie I ile beda kosztowac koncowki gazowe ?

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: 251mz » 23 lip 2015, 07:41

Dziewczynki nie drapać się ;)

Ja pisałem już na samym początku o pile taśmowej.
Ale pisząc o niej myślałem o jakimś małym modelu z ramieniem ustawionym pionowo.
Taka piła zamontowana np na karetce z posuwem.
Do cięcia pasków do 200mm szerokości idealna i nie za droga opcja.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 23 lip 2015, 07:59

Nie odpowiedziałeś na pytanie . Podaj koszty piły ( nie taśmy ) , nie takiej do cięcia formatek ale piły do cięcia arkuszy handlowych.
Na razie piszesz same bzdury , bo wiesz dobrze że nie kupi się piły za 150 euro ale używaną za kilkaset tysięcy euro.
Mnie nie interesuje brzeszczot , to jest pryszcz w całej tej inwestycji. te 150 euro to jest eksploatacja w jakimś tam okresie.
Prosisz mnie o odpisanie na Twoje pytanie. Ok. Nie ma problemu.
Ale tu jak coś minimalnie ogarniasz temat , to musisz mieć wiedzę co do typu palnika , parametrów gazu danego dostawcy ( są spore różnice , parametrów i cen ).
To , jako część eksploatacyjna , powinien sobie wyliczyć "zainteresowany". każdy region polski jak wiesz ma różne ceny gazów i tak dla przykładu , butla 33kg propanu ja płacę 60zł brutto , a już w mieście obok płacą 120zł brutto. To podaję jako przykład. Nie znam cen u zainteresowanego w mieście w przeciwieństwie do niego samego. Wiec na chłopski rozum , to on znając typ palnika , ceny gazów będzie w stanie sobie to wyliczyć w miarę precyzyjnie.
Na dłuższą metę ( jak być czytał ze zrozumieniem to może byś od razu "zatrybił" ) piłami jest trochę tańsze. Ale człowieku , Ty piszesz o małych piłach a nie o pile która tnie arkusze w wymiarach handlowych :!:

reasumując ....
temat został zarzucony w dziale spawalnictwo i obróbka cieplna. Wiec można założyć że zainteresowany szuka urządzenia do cięcia pasów w tym dziale i związanego z tym działem. Uzyskał odpowiedzi a czy mu się to opłaca , to jest jego wybór. Czym będzie chciał ciąć i jakie ponieść koszta , to musi on sam sobie odpowiedzieć. Jakie napotka problemy z załadunkiem materiału , jego obróbką i uniwersalnością.

Co do nieprawdy jaką też piszesz ....

piłą też się tnie elementy krzywoliniowe. Nie tylko pasy. I tu znowu nie czytałeś ze zrozumieniem tego co piszę.
Ale to są rzadko spotykane piły ze względu na czas i koszta jakie się ponosi. Jednak my się skupiamy na cięciu prostoliniowym a przynajmniej ja się skupiam.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 23 lip 2015, 17:03

Możesz spróbować

http://www.stal-trans.com
http://teskosteel.eu/o-firmie/
Leżą u mnie w robocie takie rożne płaskownik i ponoć te firmy to dostarczają.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 23 lip 2015, 20:38

CNCCAD : zastopuj troche z tymi okresleniami "piszesz glupoty" I "piszesz bzdury" ok kolego ?
Jak widzisz pisze z szacunkiem wobec Twojej wiedzy I tego tez od Ciebie oczekuje.

Pytales o koszt to Ci napisalem - pila ( brzeszczot ) kosztuje 150 Euro - bedzie ciac przez minimum miesiac ale moze I caly rok zaleznie od ilosci materialu. Ile kosztuje sama maszyna nie mam pojecia - sa nowe markowe z gwarancja na 3 lata, sa chinskie, sa tez z drugiej reki kilku a nawet kilkudziesiecio letnie - wiec rozbieznosc jest spora - brzeszczoty to co innego masz jeden koszt. Jesli chodzi o sam zakup maszyny to jest to inwestycja, po pierwszej pracy przyjdze nastepna i tak dalej. Jedno jest pewne pracy na pile jest mnostwo ( i bedzie ).

Zadalem Ci pytanie proste: jaki jest koszt tych 30 przejsc po 1500mm w material 80mm.
I nie udzieliles mi odpowiedzi, cos tam piszesz o koszcie butli propane.
Sam dobrze wiesz ze propan to tylko czesc kosztu ciecia. A co z tlenem I dyszami ?
No i chcialbym wiedziec ile czasu zajmie to ciecie.
W tym konkretnym przypadku masz lacznie 45metrow biezacych ciecia, 30 razy bedziesz nagrzewal material. Szacuje ( podkreslam szacuje bo nie mam takiej dokladnej wiedzy praktycznej jak Ty ze pojdzie na to ciecie 2 butle z propanem o ktorych piszesz i conajmniej 4 butle rozmiar "W" tlenu ). Calosc zajmie dniowke. Bardzo Cie prosze popraw mnie jak sie myle.

[ Dodano: 2015-07-23, 20:51 ]
Ciekawostka:

Wg producenta najwieksza pila tasmowa na swiecie ( szerokosc ciecia 3300mm - ciekawe na jakiej grubosci ? ):

A jednak sie da ;)

Jesli nie pilami to ciekawe czym na przyklad tnie sie naprawde grube sztaby z nierdzewki ?dajmy na to ponad 120mm ? Na laser za grube, tlenem sie nie da, na plazme za grube ? Woda ? ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”