jaka emulsja do tokarki ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Też zacząłem uzywać zamiast emulsji oleju i było super, ale. No właśnie za dużo było tych ale. Dopuki toczyłem metale to wszystko było niby ok, ale już obróbka tworzyw była problemem (nie wspomne o tekstolicie) bo doczyszczenie maszyny trwa. Po kilku tygodniach wysiadł mi silnik w wentylacji odciągowej i wtedy zwróciłem uwagę na otoczenie - wszystko było pokryte tłustym kurzem, wyglądało to jak 20 letnia nie myta kuchnia. Doszedłem do wniosku że co jest dobre w seryjnej produkcji przemysłowej wcale nie jest dobre dla amatora i okazyjnej pracy.
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Wskrzeszam stary temat ale mam ważne pytanie.
Czy ktoś potkał się z chłodziwem firmy MOTOREX a dokładnie SWISSCOOL MAGNUM UX 200. czy jest ktoś kto może wypowiedzieć się w tym temacie i opisać działanie tego oleju.
Jest dość drogi a przedstawiciel chce mi go wkręcić.
Pozdrawiam
Wskrzeszam stary temat ale mam ważne pytanie.
Czy ktoś potkał się z chłodziwem firmy MOTOREX a dokładnie SWISSCOOL MAGNUM UX 200. czy jest ktoś kto może wypowiedzieć się w tym temacie i opisać działanie tego oleju.
Jest dość drogi a przedstawiciel chce mi go wkręcić.
Pozdrawiam
Lepiej pytać niż błądzić
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam!
Temat mocno podupadł ale chciałem odkopać.
Jestem nowy w temacie a kupiliśmy w firmie tokarkę (bułgarska CU325). Maszyna będzie pracować mało i nie za często. Potrzebny był do niej olej do smarowania przekładni (Mobil Vactra), zakupiony w ilości 20l - najmniejsze opakowanie. Jako, że do tokarki wchodzą raptem 2 litry, to jest to zapas ogromny. Z drugiej strony, przydałoby się chłodzenie (maszyna ma wbudowany układ "polewania"). I tu nasuwa się pytanie - czy można stosować taki olej jako chłodziwo? Przeczytałem cały temat, była mowa o innych olejach - czy to samo dotyczy takiego typu? Czy rzeczywiście konieczna jest ingerencja w pompkę układu chłodzącego jeśli się chce podawać olej? Rozumiem, że lepkość oleju jest dużo większa niż emulsji, czy to znaczy, że pompka nie da sobie z nim rady?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Temat mocno podupadł ale chciałem odkopać.
Jestem nowy w temacie a kupiliśmy w firmie tokarkę (bułgarska CU325). Maszyna będzie pracować mało i nie za często. Potrzebny był do niej olej do smarowania przekładni (Mobil Vactra), zakupiony w ilości 20l - najmniejsze opakowanie. Jako, że do tokarki wchodzą raptem 2 litry, to jest to zapas ogromny. Z drugiej strony, przydałoby się chłodzenie (maszyna ma wbudowany układ "polewania"). I tu nasuwa się pytanie - czy można stosować taki olej jako chłodziwo? Przeczytałem cały temat, była mowa o innych olejach - czy to samo dotyczy takiego typu? Czy rzeczywiście konieczna jest ingerencja w pompkę układu chłodzącego jeśli się chce podawać olej? Rozumiem, że lepkość oleju jest dużo większa niż emulsji, czy to znaczy, że pompka nie da sobie z nim rady?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Re: jaka emulsja do tokarki ?
Od jakiegoś czasu oglądam filmiki tego gościa. Macie pomysł czym smaruje?
https://youtu.be/RSwM4OnFJws
Dodane 1 godzina 9 minuty 6 sekundy:
Już namierzyłem, przeczytałem sporo komentarzy i odpowiedzi pod filmami i znalazłem odpowiedź że używa Variocut C210 firmy Castrol
https://youtu.be/RSwM4OnFJws
Dodane 1 godzina 9 minuty 6 sekundy:
Już namierzyłem, przeczytałem sporo komentarzy i odpowiedzi pod filmami i znalazłem odpowiedź że używa Variocut C210 firmy Castrol
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Dołączę z pytaniem. Potrzebny olej do chłodziwa które będzie stało w maszynie używanej amatorsko.
Liczy się trwałość. Chwalą Blasocut - gdzie można kupić go w mniejszej ilości? ew. co jest jeszcze OK i można kupić w bańkach detalicznych 1, 5, L
Liczy się trwałość. Chwalą Blasocut - gdzie można kupić go w mniejszej ilości? ew. co jest jeszcze OK i można kupić w bańkach detalicznych 1, 5, L
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam.
Jeśli pytanie jeszcze aktualne to próbki Blasera można otrzymać od firmy Abplanalp. Te próbki są po 20l - nie mają mniejszych.
My na warsztacie ostatnio przesiedliśmy się z Blasocut na Synergy 735. Jako chłodziwo moim zdaniem nieco grosze, ale trwałość Synergy jest nieporównywalnie wyższa. To chłodziwo rozpuszczalne więc wygląda prawie jak woda
Pozdrawiam.
Jeśli pytanie jeszcze aktualne to próbki Blasera można otrzymać od firmy Abplanalp. Te próbki są po 20l - nie mają mniejszych.
My na warsztacie ostatnio przesiedliśmy się z Blasocut na Synergy 735. Jako chłodziwo moim zdaniem nieco grosze, ale trwałość Synergy jest nieporównywalnie wyższa. To chłodziwo rozpuszczalne więc wygląda prawie jak woda

Pozdrawiam.