Kupno tokarki
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Kupno tokarki
Wybaczcie koledzy że powstaje kolejny temat o kupnie tokarki ale naczytałem się dość trochę na forum i dalej nie wiem co wybrać. Chcę kupić tokarkę do 10 tyś zł, średnica toczenia nad łożem +/- 500mm i długość toczenia 1,5m może być nawet 2m. W mojej okolicy jest pare tuc/tud 50 za 6 - 7 tys zł ale podobno śruba pociągowa z nakrętką szybko się wyrabiają i brak sprzęgła mnie męczy. Zastanawiam się również nad cu 500 za 10 tys zł. Chyba że macie jakieś inne propozycje. Tokarka ma służyć do dorabienia różnych części w gospodarstwie domowym.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam Czy aż taka duża ci potrzebna , zawsze trzeba dobrze obejrzeć taką dużą przed kupnem, czy nie jest za bardzo wypracowana , żebys nie kupił i odrazu remont . Mała mniej miejsca zajmuje i bardziej poręczna, Czasem do Twoich potrzeb wystraczy mniejsza , a od czasu do czasu coś dużego , można zlecić wykonanie komuś Ja bym tak zrobił , a Ty zrób jak uważasz Pozdrawiam
https://www.youtube.com/user/manfiks/videos?disable_polymer=true
nie ważne czy ma 20 lat czy 63 lat niech mówi na TY , ale niech drugiego szanuje :)
nie ważne czy ma 20 lat czy 63 lat niech mówi na TY , ale niech drugiego szanuje :)
-
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
- Kontakt:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Ja osobiście wybrał bym tud50 bardzo dobra maszynka mam okazję pracować na kilku różnych z wrzecionem na panewkach i łożyskowanych ale na tud pracuje mi się chyba najlepiej. A co do nakrętki to na potrzeby domowe nie jesteś w sanie jej do końca życia wyjechać(oczywiście jeśli kupisz maszynkę z dobra nakrętką i śrubą. Ale przede wszystkim podczas kupna maszyny zwróć uwagę na jej stan, czy łoże miejscami nie wytarte itd. no chyba że chcesz jej robić od razu remont.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
to że maszyna jest na panewkach bardziej sztywna to może to i prawda ale ja osobiście nie odczułem dyskomfortu mając tokarkę z wrzecionem na łożyskach. Maksymalnie przybierałem po 6mm ze średnicy. Nic nie drgnęło. Mam też parę przecinaków o szerokości 7mm, tnę i nie ma żadnego problemu. Tak więc ja osobiście uważam że nie ma co siać paniki. Kupisz na łożyskach i nie będziesz żałował, chyb że to tokarka bułgarska to wymiana łożysk trochę cię pociągnie. Ale moim zdaniem byłoby warto.