Łożyska liniowe otwarte - czy ktoś je kupował?

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach
Awatar użytkownika

kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 08 lip 2007, 10:23

no coz sam wystawilem tej firmie pozytyw , tylko dlatego gdyz mnie sie nie oplaca dostac negatywa:( moja dzialalnosc polega na Allegro.
Zreszta na poczatku to nie wiedzialem ze walki sa do d***:) , dostalem towar to i kometarz wystawilem:)
a co do super sprzedawcy wystarczy ze sprzedaje sie 10 przedmiotow miesiecznie za sume 1000 zl. Wiec jak ktos ma jakies duperelki to nie jest problem takie wymogi spelniac:)

Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

Tagi:

tgbhu
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: tgbhu » 08 lip 2007, 10:52

hmm..jakoś nie wchodzą fotki:(...moje łożyska są mniej więcej takie jak na fotkach z Allerrdo,uszczelniacze jakieś są ale w praktyce pewnie się nie sprawdzą...ja będę stosował fartuchy na prowadnice to się tym nie przejmuję.Jestem stolarzem i jak znam temat to żeby wszystko nie wiem jakie było pył z drewna wejdzie wszędzie, przylepi się tam gdzie jest troszkę smaru(prowadnica,śruba),i po kilku godzinach pracy...klapa:(.Więc moim zdaniem wpływ na trwałość urządzenia ma w dużej mierze zapewnienie odpowiednich warunków pracy..np.tuleje cylindrów w silniku spalinowym nie są wcale takie twarde a jakoś pracuje to dosyć długo...do prac stolarskich dokładność maszyny wystarczy na poziomie 0,2-0,3 mm przy pasowaniu starannym, a jak jest za duży luz to... "szpachla",a jak jeszcze większy to można wstawić jakiegoś "klina":)..ee ,więc może dla tego jakoś inaczej na to patrzę).
Oczywiście można kupić wszystko najwyższej jakości i mieć tego typu dywagacje z głowy, tylko mało kogo na to stać:(...ktoś na forum napisał/Maszynka na miarę moich możliwości/... :wink:
bamber

Awatar użytkownika

kot1979
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 08 lip 2007, 12:04

tgbhu pisze: Oczywiście można kupić wszystko najwyższej jakości i mieć tego typu dywagacje z głowy, tylko mało kogo na to stać:(...ktoś na forum napisał/Maszynka na miarę moich możliwości/... :wink:
hmm moze i tak , niemniej nieraz warto sie zastanowic czy roznica 10 zl na metrze walka , warta jest oszczednosci:) no ale to moje zdanie:)
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 08 lip 2007, 12:15

witam !! wg. mnie nie warto oszczędzać w taki sposób ! - dlaczego ? - ano dla tego - kupujesz coś co WYDAJE się taniej dość dobre . następnie okazuje się że to jest do d..y i wtedy kupujesz coś co jest droższe i lepsze . w konsekwencji płacisz raz za badziewie a drugi raz za coś lepszego - więc płacisz więcej niż kupiłbyś od razu lepsze . wałki do łożysk na powierzchni których po kilkunastu ( kilkudziesięciu ) przejściach pojawiają sie bruzdy nadają się do wyrobu łomów - a i to nie wiadomo :lol: . w tym wypadku lepiej od razu zastosować tulejki z brązu - nie będzie rowków od kulek :lol: . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

tgbhu

Post napisał: tgbhu » 08 lip 2007, 15:24

Kol.Pokury ma 100% rację.Zastosowanie do tych wałków tulejek zamiast łożysk na pewno pomoże,a opory wzrosną tylko nieznacznie.Brąz panewkowy(mówią też na niego malinowy)to wydatek ok.80zł.za 30cm odcinek fi 25/kupowałem niedawno/.W takim układzie ta cieniutka warstewka chromu jaką pokryte są wałki prędko się nie zetrze......super materiał na prowadnice można znaleźć na auto-złomach,trzpienie z kolumn mc.persona(może się to inaczej pisze)są bardzo twarde,o wierceniu bez zeszlifowania wierzchniej warstwy nie ma szans:)można znaleźć do ok.50cm długości
bamber

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 08 lip 2007, 17:26

tgbhu pisze:hmm..jakoś nie wchodzą fotki:(... :wink:
Tak na przyszłość fotki musza mieć odpowiedni rozmiar czyli 600x800 pixela a rozszerzenie np: jpg ;)
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

scandruk
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: scandruk » 28 maja 2008, 06:09

a ja ostatnio kupowałem wałki otwarte w akcesoria.cnc.info i były pordzewiałe na zewnętrznej stronie. Widać było że folia zabezpieczająca nie była zgrzana i chyba środek konserwujący "wyparował" Ale ogólnie nie narzekam ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”