Frezarka 4 osiowa do metalu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
Witam po dłuższej przerwie! (niestety...)
wstałem dziś o 3 w nocy do pracy więc proszę o odrobinę wyrozumiałości, zresztą codziennie tak wstaję...
Wracając do tematu:

Ogólnie zmieniłem ustawienie bramy wzdłuż krótszego boku stołu ze względu na uzyskanie pola roboczego stołu.
Uporałem się z ustawieniami łożysk i wymiarami płaszczyzn.
Tak zwany "krzyżak" alu PA6 grubości 40mm z wyfrezowanym rowkiem i osadzeniem 'korpusu' do umocowania nakrętki kulowej, wyfrezowane płaszczyzny pod wózki jak i otwory mocujące.
Z-etkę planuję z PA6 grubości 20mm i dodatkowo płaskowniki 20mm od tyłu a na to prowadnice z podfrezowanymi płaszczyznami, całość skręcana na przelot. Rozstaw prowadnic 240mm.
Na belce poprzecznej do stołu dałem blachy (uwaga) 20mm stalowe po to aby usyskać odpowiedni prześwit by schować śrubę kulową z nakrętką. Płaszczyzny będą na ich skrajach i prowadnice będą dociśnięte, dolna w górę a górna w dół przez co będą podparte. Rozstaw wewnętrzny prowadnic 250mm.
Prowadnice stołu będą w rowku dopasowanym na wymiar więc z obu stron będą dociśnięte, rozstaw 300mm.
Stół 500 x 650 mm - będzie z płyty alu PA13 (tańsze) 20mm + płaskowniki PA6 20mm wyfrezowane i skręcone na przelot co 50mm przez co wyjdą rowki T-eowe. Razem mamy 40mm ALU.
Od dołu mamy wpuszczony uchwyt nakrętki kulowej plus kostki alu z wyprowadzonymi płaszczyznami pod wózki, po to aby uzyskać prześwit na umieszczenie śruby kulowej - całość będzie skręcana ( i może dospawane gdzie się da
)
Uwagi:
Nie ma mocowań silników, nie zdążyłem narysować... silniki będą od tyłu osi, przeniesienie na pasach klinowych i schowane.
Stół T-eowy dostanie odprowadzenie chłodziwa, lekki spad żeby płyn uciekał w jedną stronę i rurką dalej, kosmetyka potem to ogarnę.
Dziękuję Kolegom za zainteresowanie moimi wypocinami, zapewne nudnymi bo takich tematów sporo. Jednak ze względu na mój poziom wiedzy liczę na dalszą owocną pomoc w projektowaniu a potem budowie. Doceniam poświęcenie czasu na przeczytanie i odpowiedź za co serdecznie dziękuję!
Pozdrawiam,
Marcin
wstałem dziś o 3 w nocy do pracy więc proszę o odrobinę wyrozumiałości, zresztą codziennie tak wstaję...
Wracając do tematu:

Ogólnie zmieniłem ustawienie bramy wzdłuż krótszego boku stołu ze względu na uzyskanie pola roboczego stołu.
Uporałem się z ustawieniami łożysk i wymiarami płaszczyzn.
Tak zwany "krzyżak" alu PA6 grubości 40mm z wyfrezowanym rowkiem i osadzeniem 'korpusu' do umocowania nakrętki kulowej, wyfrezowane płaszczyzny pod wózki jak i otwory mocujące.
Z-etkę planuję z PA6 grubości 20mm i dodatkowo płaskowniki 20mm od tyłu a na to prowadnice z podfrezowanymi płaszczyznami, całość skręcana na przelot. Rozstaw prowadnic 240mm.
Na belce poprzecznej do stołu dałem blachy (uwaga) 20mm stalowe po to aby usyskać odpowiedni prześwit by schować śrubę kulową z nakrętką. Płaszczyzny będą na ich skrajach i prowadnice będą dociśnięte, dolna w górę a górna w dół przez co będą podparte. Rozstaw wewnętrzny prowadnic 250mm.
Prowadnice stołu będą w rowku dopasowanym na wymiar więc z obu stron będą dociśnięte, rozstaw 300mm.
Stół 500 x 650 mm - będzie z płyty alu PA13 (tańsze) 20mm + płaskowniki PA6 20mm wyfrezowane i skręcone na przelot co 50mm przez co wyjdą rowki T-eowe. Razem mamy 40mm ALU.
Od dołu mamy wpuszczony uchwyt nakrętki kulowej plus kostki alu z wyprowadzonymi płaszczyznami pod wózki, po to aby uzyskać prześwit na umieszczenie śruby kulowej - całość będzie skręcana ( i może dospawane gdzie się da

Uwagi:
Nie ma mocowań silników, nie zdążyłem narysować... silniki będą od tyłu osi, przeniesienie na pasach klinowych i schowane.
Stół T-eowy dostanie odprowadzenie chłodziwa, lekki spad żeby płyn uciekał w jedną stronę i rurką dalej, kosmetyka potem to ogarnę.
Dziękuję Kolegom za zainteresowanie moimi wypocinami, zapewne nudnymi bo takich tematów sporo. Jednak ze względu na mój poziom wiedzy liczę na dalszą owocną pomoc w projektowaniu a potem budowie. Doceniam poświęcenie czasu na przeczytanie i odpowiedź za co serdecznie dziękuję!
Pozdrawiam,
Marcin
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Pomyśl nad jakimiś wzmocnieniami osi Z bo będzie się uginać (np płaskowniki na sztorc)
Wydaję mi się, że rozstaw prowadnic i łożysk w osi Z i na belce jest nie potrzebnie taki duży, 180-200 spokojnie by wystarczyło.
W jaki sposób będzie kolega mocował wózki do krzyżaka? W tym momencie wygląda że jest tam
kolizja śrub z wózkami.
Wydaję mi się, że rozstaw prowadnic i łożysk w osi Z i na belce jest nie potrzebnie taki duży, 180-200 spokojnie by wystarczyło.
W jaki sposób będzie kolega mocował wózki do krzyżaka? W tym momencie wygląda że jest tam
kolizja śrub z wózkami.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
No właśnie, czy nie powinny być tak wózki z kołnierzami?Malaxis pisze:W jaki sposób będzie kolega mocował wózki do krzyżaka? W tym momencie wygląda że jest tam
kolizja śrub z wózkami.
Dlaczego w stoliku są dwa wózki z kołnierzami a dwa bez, czemu to ma służyć?
Rozumiem że na X te prowadnice nie będą takie długie?
Po co oś Z taka szeroka?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Kolega na początku napisał, że zakupił już po 6szt HGH20HAH oraz QHW20HCH
Więc stąd takie kombinacje że dwa wózki są bez kołnierza a dwa z kołnierzem.
Wynikałoby z tego też, że 4 wózki przykręcane do krzyżaka mają kołnierze i da się przykręcić od dołu więc
nie ma kolizji
Nie wiem czy kolega sobie zdaje sprawę ale wózki QWH nie pasują na tą samą szynę co HGH
Wynikałoby z tego też, że 4 wózki przykręcane do krzyżaka mają kołnierze i da się przykręcić od dołu więc
nie ma kolizji

Nie wiem czy kolega sobie zdaje sprawę ale wózki QWH nie pasują na tą samą szynę co HGH
-
Już odpowiadam na wszystkie pytania
Oś Z jest szeroka gdyż odpowiada wymiarowi krzyżaka. krzyżak starałem się maksymalnie porozciągać by rozstawić wózki na X i Z stąd też taki wymiar. W sumie na X powinno się rozstawiać wózki maksymalnie prawda, a czy na Z też?Jeśli będą wąsko to czy nie będzie się to skręcać wokół
Zaoszczędzić by można wtedy na wielkości płyty aluminiowej na oś Z...
Wózki mam QHW i HGH jak Kolega napisał. Zakupiłem je z informacją że pasują na szynę HGR w dowolnej opcji mocowania... One różnią się długością i szerokością jak sprawdzałem ale po wsunięciu są w jednakowej płaszczyźnie
Proszę o rozjaśnienie tego zagadnienia

Właśnie po to dałem na płasko te różowe, ale w sumie może i racja, coś na sztorc i nie będzie wątpliwości co do uginania się! Dzięki za uwagę!Malaxis pisze:Pomyśl nad jakimiś wzmocnieniami osi Z bo będzie się uginać (np płaskowniki na sztorc)

Wyszedłem z założenia że im szerzej tym lepiej, tak samo w rozstawie wózków, a że wymiary maszyny pozwolą mi na taki rozstaw to wykorzystam to we wszystkich osiach.Malaxis pisze:Wydaję mi się, że rozstaw prowadnic i łożysk w osi Z i na belce jest nie potrzebnie taki duży, 180-200 spokojnie by wystarczyło.
dlatego, że...Malaxis pisze:W jaki sposób będzie kolega mocował wózki do krzyżaka? W tym momencie wygląda że jest tam
kolizja śrub z wózkami.
...czyli problem wyjaśniony.Malaxis pisze:Kolega na początku napisał, że zakupił już po 6szt HGH20HAH oraz QHW20HCH
nie ma kolizji

Co Kolega ma na myśli? Podstawą maszyny jest stół traserski, żeliwny... o tym mówimy?oprawcafotografii pisze:Podstawa niepotrzebnie wycudowana.

Prowadnice będą krótsze, małe niedopatrzeniewojtek30 pisze:Rozumiem że na X te prowadnice nie będą takie długie?
Po co oś Z taka szeroka?

Służy to tamu, że mam 6szt QHW i 6szt HGH. Jakoś trzeba to poskładaćwojtek30 pisze:Dlaczego w stoliku są dwa wózki z kołnierzami a dwa bez, czemu to ma służyć?

Proszę mnie nie straszyćMalaxis pisze:Nie wiem czy kolega sobie zdaje sprawę ale wózki QWH nie pasują na tą samą szynę co HGH

Proszę o rozjaśnienie tego zagadnienia

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Rozstaw w osi X ma największe znaczenie, bo tutaj działa największa dźwignia. W osi Z na boki nie ma już takich sił, szczególnie że dajesz cztery solidne wózki (są na forum konstrukcje które na Z-ce mają tylko dwa wózki). Moje pytanie wynika z napatrzenia się na inne, często półprofesjonalne konstrukcje, które mają dużo węższą zetkę.CinekX0 pisze:W sumie na X powinno się rozstawiać wózki maksymalnie prawda, a czy na Z też?Jeśli będą wąsko to czy nie będzie się to skręcać wokół ...
Bardziej chodzi tu o zwiększenie obszaru roboczego, niż oszczędność na materiale.CinekX0 pisze:... Zaoszczędzić by można wtedy na wielkości płyty aluminiowej na oś Z...
-
I właśnie dlatego na belce mam prowadnice ułożone jak najszerzej.wojtek30 pisze:Rozstaw w osi X ma największe znaczenie, bo tutaj działa największa dźwignia

W moim przypadku szerokość stołu wynika z prześwitu między pionowymi profilami i wychodzi mi te 500mm. Belka w osi X wystaje poza nie i maksymalnie uzyskałem taką właśnie szerokość. Wychodzi z tego, że mógłbym ją zwęzić przez co zapłacę mniej za materiał... Kwestia do przemyślenia, zmienię to po ukończeniu całościwojtek30 pisze:W osi Z na boki nie ma już takich sił, szczególnie że dajesz cztery solidne wózki (są na forum konstrukcje które na Z-ce mają tylko dwa wózki).

Kawy dzięki Tobie już nie potrzebowałem dzisiaj!Malaxis pisze:Najmocniej przepraszam, wózki jak najbardziej będą pasować.
Pomyliły mi się seria QH z QE

[ Dodano: 2015-07-30, 10:59 ]
Pytanie mam odnośnie mocowań nakrętek kulowych w osiach i wózków do stołu T-eowego? Czy jest to dobre rozwiązanie czy ktoś podsunie pomysł/zdjęcie z czymś konkretniejszym?