3 pytania od zielonego

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: CFA » 06 cze 2015, 17:27

kubus838 pisze:
szuler666 pisze: Naprawde jesli chodzi o obróbke to lepiej zostan przy tym swoim drzewie bo to co napisałes to jest własnie kit i indolencja
Tak, no to udowodnij to. Pokaż i zrób.

robert
No jest już jakiś postęp, bo kolega wykazał zaciekawienie, że coś o owalnych kształtach (za cholerę nie wiem, które to te owalne - chyba chodzi o te zwykłe pogłębiane fasolki) da się zrobić tradycyjnymi metodami i do tego szybciej niż z CAM.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 06 cze 2015, 17:48

Zegary robiono ręcznie, skomplikowaną broń robiono ręcznie - nie demonizujcie komputerów. Ułatwiają, przyspieszają, ale same z siebie prochu nie wymyślą.

Są dziedziny, gdzie bez CAD-a ani rusz, i są takie prace, przy których jest zbędny. Mnie czy kamarowi CAD najczęściej wisi i powiewa. Ale jak się trafi coś, do czego CAM sie przyda, nie będziemy kręcić nosem, tylko go wykorzystamy.

To tak, jakby sie kłócić czy lepsze sportowe Audi, czy ciężarówka na tandemie. Każde służy do czego innego i tyle.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 40

Post napisał: kubus838 » 06 cze 2015, 18:01

CFA pisze: No jest już jakiś postęp, bo kolega wykazał zaciekawienie, że coś o owalnych kształtach (za cholerę nie wiem, które to te owalne - chyba chodzi o te zwykłe pogłębiane fasolki) da się zrobić tradycyjnymi metodami i do tego szybciej niż z CAM.
Nie pochlebiaj sobie. Nie jestem zaciekawiony tylko znam efekt takiej pracy. A chciałbym posłuchać komentarzy po skończonej obróbce.

robert

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 06 cze 2015, 18:12

kubus838 pisze: Nie jestem zaciekawiony tylko znam efekt takiej pracy. A chciałbym posłuchać komentarzy po skończonej obróbce.
Nic nie znasz, bo masz mgliste pojęcie o innych technologiach poza tym, co sam rzeźbisz.
Dałeś temu wielokrotnie świadectwo w tym wątku. Miałeś po prostu szczęście, że w czwartek było święto i teraz weekend i jest kilka osób, które dokładają stale do pieca, bo akurat potrzebowali w dni wolne trochę rozrywki.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: IMPULS3 » 06 cze 2015, 18:16

kubus838 pisze: Byś skończył jakbyś maił frezarke, tokarke, tylko nie zrobisz bo jej nie masz. Tak, tak czaruj dalej - byś zrobił tylko nie zrobisz.

Człowiek pyta o radę a wy bez zadnych skrupułów dajecie swoje rady które nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistość.

Ale skoro jesteś taki mocny to dla udowodnienia weź i zrób mu to za darmo według projektu który Ci da. A nie teksty "ja bym to zrobił' lepiej tylko mi sie nie chce"

robert
Oj, o co Ty walczysz, czasami to naprawdę robisz ubaw z siebie. :mrgreen: Jakbyś śledził to forum to wiedziałbyś że maszyny mam. I powiedz po co mam udowadniać rzeczy które zrobi większość tu na forum. To naprawdę prosta robota choć trzeba się do niej przylożyć. Tracić czasu na takie rzeczy aby komuś coś udowadniać to naprawdę za mały sens i szkoda czasu.
Zrozum że wiele rzeczy robiono zanim ktokolwiek pomyślał o CNC. Do masowej roboty były maszyny z kopiałami i to w różnych wydaniach. Maszyny CNC też powstawały przy użyciu maszyn manualnych. Formy kształtowe robiono też zwykłymi metodami, i choćby za przykład powinieneś sobie wziąć że samochody w roku1900 też miały skomplikowane kształty więc jakoś się dało co nie.
A może to byli ludzie z przyszłości którzy robili takie rzeczy na CNC i w CAD. :mrgreen:

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 06 cze 2015, 18:22

CFA pisze: Nic nie znasz, bo masz mgliste pojęcie o innych technologiach poza tym, co sam rzeźbisz
Ty nawet nie wiesz co to jest technologia. Znaczenie słowa "technologia" znasz z wykipedi. Ja i może "rzeźbie" a Ty nie chcesz sie podjąć aby wykonać tak prostą rzecz - Twoim zdaniem. Taka linnia obrony Ci nie pomoże bo wychodziśz na "złotoustego". Jedyne co możesz zrobić to pokazać jak to frezujesz na frezarce manualnej czyli obsługując ją rękoma.

Podaj date kiedy zaczynasz aby można było zamontować kamere na obrabiarce.

robert

[ Dodano: 2015-06-06, 18:27 ]
IMPULS3 pisze: Oj, o co Ty walczysz, czasami to naprawdę robisz ubaw z siebie. :mrgreen: Jakbyś śledził to forum to wiedziałbyś że maszyny mam. I powiedz po co mam udowadniać rzeczy które zrobi większość tu na forum. To naprawdę prosta robota choć trzeba się do niej przylożyć. Tracić czasu na takie rzeczy aby komuś coś udowadniać to naprawdę za mały sens i szkoda czasu.
Maszyny to Ty może i masz - tylko trzeba je móc wykorzystać. Jak napisełm wczęśniej już sie zaczyna ściemnianie "bym zrobił tylko mi szkoda czasu". A może spytaj i kolega Ci zapłaci?

robert

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 06 cze 2015, 18:41

kubus838 pisze:Maszyny to Ty może i masz - tylko trzeba je móc wykorzystać. Jak napisełm wczęśniej już sie zaczyna ściemnianie "bym zrobił tylko mi szkoda czasu". A może spytaj i kolega Ci zapłaci?
A widziałeś abym dawał ogłoszenie tu na forum że coś wykonam? :) Skoro tego nie robię to pewnie dlatego że mam póki co wystarczającą ilość roboty. A roboty typu ta półka nie jest mi potrzebna do niczego a juz na pewno do udowadniania czegokolwiek i komukolwiek.

Wiesz, mam takiego znajomego którego majątek to kilka milionów złotych. Pomimo że go stać i przy nowej umowie dostaje nowy telefon to sam używa staaaaarej Nokii z czarno-białym wyświetlaczem. I czasem sobie z niego zażartuję że nie stać go na nowy..... Oczywiście i on i ja mamy tą świadomosć że stać go pójść do salonu i kupić naprawdę drogi i nowy tel.
Tylko powiedz po co ma to robić i udowadniać?
Aby nie było że jest nie z tej epoki to komputer i swoją stronę też ma. :mrgreen:

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 06 cze 2015, 18:46

kubus838 pisze:Podaj date kiedy zaczynasz aby można było zamontować kamere na obrabiarce
Nie zabiegam o tanią popularność, kamery i rozgłos.
Nie widzę też powodu, żeby tracić czas na udowadnianie czegokolwiek wszechwiedzącemu.

[ Dodano: 2015-06-06, 18:50 ]
kubus838 pisze: jak to frezujesz na frezarce manualnej czyli obsługując ją rękoma.
Oj, coś mi się wydaje, że Ty myślisz, że posuwy na manualnej się realizuje korbką.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 06 cze 2015, 19:03

Czyli wszyscy chcą pomóc. Tylko jak przyjdzie co do czego to albo nie ma czasu albo ma dużo roboty. Czyli wszystko po staremu - zrobiłbym to lepiej tylko mi się nie chce. Ja wiem pisać można wszystko. Tylko co z takiego pisania wychodzi? A w rzeczywistości zmienia się tylko liczba przy loginie.

Dlatego niech główny zainteresowany zrobi to poprzez CAM. Tak przynajmniej będzie samowystarczalny i nuaczy się tworzyć bryły w CAD-ie i robić pliki do obróbki na własnej frezarce. Tak będzie najbardziej efektywnie.

robert

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 06 cze 2015, 19:07

kubus838 pisze:Nie zrobisz tego na na manualnej frezarce bo są otwory z zagłębieniem owalnym. Ja tylko źle reaguje jak ktoś wciska kit taki suchy prosta z okna.
Aaaaa, i napisz o jakie to otwory z zagłębieniem chodzi że na zwykłej frezarce nie wykonam a na CNC wykonam.... :lol:
Tak nawiasem mówiąc to nawet ten wystający fragment wykonam szybciej niż ty bo zwyczajnie oprę go o uchwyt tokarki, podeprę kłem i splanuje na wymiar, a ty w tym czasie będziesz sobie jeżdził frezikiem w tę i z powrotem...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”