Mam inne zdanie. Po to ktoś wymyślił sterowanie maszyną, żeby obróbka była dostępna dla każdego, nie tylko dla narzędziowców. To tylko ułatwiło sprawę, nic więcej.kubus838 pisze:Po to ktoś wymyślił sterowanie komputerowe do frezarek aby obróbka była dokładniejsza a nie po to aby była szybsza.
robert
A teraz do rzeczy - wybacz, ale nie zrozumiałem, czy ty sugerujesz mi, że ja będę kilka tysięcy linii wpisywał tak, jak to robi CAM? W ten sposób, to ja nie umiem. Za to jestem każdy element określić jako kontur, zapisać w kodach G i wprowadzić na tą ścieżkę freza i z tej ścieżki zejść. Oczywiście w odpowiedni sposób dobiorę też narzędzia, widzisz by na wzorcu coś było kopiowane? Nie robisz tak? Nie piszesz nic "z łapy"? To po co w HH męczyli się programiści i wymyślili cykle? Zobacz http://content.heidenhain.de/doku/tnc_g ... 388-P0.pdf ponad 500 stron. Dlaczego mam tego nie stosować, jeśli wszyscy stosują?
Są elementy, których bez sterowania CNC się nie wykona, dotyczy to fikuśnie zamodelowanych tłoczników, ale element który opisujemy jest elementem bardzo prostym, który po pierwsze da się szybko zaprogramować z ręki, a po drugie bez problemu da się go wykonać na frezarce narzędziowej.
Jeśli masz kontakt z frezerami narzędziowymi, to spytaj. Możesz nie mieć pojęcia o tym, jak to się robi, bo faktycznie, trochę sprytu i wyobraźni w tym fachu trzeba mieć. Od lat mam do czynienia praktycznie tylko z maszynami ze sterowaniem, ale na konwencjonalnych maszynach obróbki nie zapomniałem. A pracowałem na podobnej: zauważ, można pochylić głowicę, podnieść pod kątem stół, który się obraca oczywiście. Możliwości są, tylko trzeba wiedzieć jak to ugryźć.