SERON problem z posuwem i obrotami, warstwa
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Ja przy 14000 obrotów posów mam ustawiony na 400-500 milimetrów na minute. A Ty 18500 ustawiasz taki czas 80 milmetrów na sekunde? To już jest najmniej wiarygodne. Na filmie to i tak nic nie sprawdze. Ale to już mnie przekonuje, że coś z tym czasem nie dokońca jest tak jak piszesz, może je się myle i może ktoś to dokładnie policzy
robert
robert
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 10
Nie rozumiem gdzie napisałem że z czasem jest coś nie tak? Jutro nagram filmik to sobie weźmiesz stoper i sprawdzisz. Na materiale zaznaczę markerem odcinek np 240mm i sobie przeliczysz. Zwykłym płaskim frezem ciężko jest taki wynik uzyskać. ale fi 10mm zgrubny idzie jak w maśle. wolne przejazdy mam ustawione na 150mm/s.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Może i mój problem. Ale nie przekonasz mnie, że frez w ciągu jednej sekundy przesuwa się na odległość 8 centumetrów i do tego jeszcze frezując. Nie musisz mówić o rodzajach prędkość bo tu wszyscy to wiedzą. Cały czas piszesz, że jest to możliwe wskazując jednocześnie jak frez "wchodzi" w materiał. Ale też wiesz, że prędkośći wejścia oraz kąty są inne niż prędkości podczas skrawania.
A tak na zdrowy rozum, jedna sekunda to jest bardzo krótki odcinek czasowy i nikt mi nie przetłumaczy, że pracujący frez w tym odcinku czasowym przefrezuje 8 centymetrów bo to jest nie możliwe. Bo podczas "pstryknięcia" palcami frez musi przebyc drogę ośmiu centymetrów i do tego jeszcze w materiale.
Gdybyś napisał, że to są prędkości podawane w milimetrach na minute to nawet bym o tym nie myślał. Ale jeżeli piszesz o milimetrach na sekunde to już w to nie uwierze.
robert
A tak na zdrowy rozum, jedna sekunda to jest bardzo krótki odcinek czasowy i nikt mi nie przetłumaczy, że pracujący frez w tym odcinku czasowym przefrezuje 8 centymetrów bo to jest nie możliwe. Bo podczas "pstryknięcia" palcami frez musi przebyc drogę ośmiu centymetrów i do tego jeszcze w materiale.
Gdybyś napisał, że to są prędkości podawane w milimetrach na minute to nawet bym o tym nie myślał. Ale jeżeli piszesz o milimetrach na sekunde to już w to nie uwierze.
robert