Metody Pomiaru narzędzi na tokarkach CNC
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
polega dokładnie na tym samym co opisano stronę wcześniej. Na tokarce przykładowo ja brałem papierek i jechałem ręcznie głowicą z narzędziem. papierek opierałem o wałek który miałem toczyć a następnie na minimalnym posuwie ciągle ręcznie dojeżdżałem i przyciskałem nożem do wałka tak żeby papierka nie dało się ręcznie wyrwać. W tym momencie podawałem współrzędne. Współrzędne które podajemy są to współrzędne wierzchołka noża.
Po przetoczeniu trzeba było robić korektę bo raz się papierek przycisnął mocniej a innym razem mniej.
Na frezarce gdzie nie dostawałem już jakichś surowych wałków często na obrotach zjeżdżałem do momentu zarysowania powierzchni frezem i podawałem Z. Raz kiedy była robota seryjna pod sprawdzian na detalu stawiałem płytkę wzorcową 10 i powolutku zjeżdżałem do momentu aż wchodziła między detal a czoło frezu z oporem. Wtedy odległość w Z podałem jako 10 i voila.
Po przetoczeniu trzeba było robić korektę bo raz się papierek przycisnął mocniej a innym razem mniej.
Na frezarce gdzie nie dostawałem już jakichś surowych wałków często na obrotach zjeżdżałem do momentu zarysowania powierzchni frezem i podawałem Z. Raz kiedy była robota seryjna pod sprawdzian na detalu stawiałem płytkę wzorcową 10 i powolutku zjeżdżałem do momentu aż wchodziła między detal a czoło frezu z oporem. Wtedy odległość w Z podałem jako 10 i voila.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
kamil1129, wtedy musisz dojechać każdym narzędziem do twojego zero detalu
zaczynasz od narzędzia jeden i dla niego ustawiasz zero w X, albo Z, zależy czy tokarka czy frezarka. I każdym następnym narzędziem dojeżdżasz do tego samego punktu i patrzysz co ci pokazuje maszyna w danej osi, i tą różnicę uwzględniasz w długości kolejnych narzędziach
strona 144
http://content.heidenhain.de/doku/tnc_g ... 190-82.pdf
zaczynasz od narzędzia jeden i dla niego ustawiasz zero w X, albo Z, zależy czy tokarka czy frezarka. I każdym następnym narzędziem dojeżdżasz do tego samego punktu i patrzysz co ci pokazuje maszyna w danej osi, i tą różnicę uwzględniasz w długości kolejnych narzędziach
strona 144
http://content.heidenhain.de/doku/tnc_g ... 190-82.pdf