L297 L298 Czy tu czegoś brakuje?

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
mag32
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 26
Kontakt:

Post napisał: mag32 » 03 lip 2007, 20:56

JA na przykład jestem zainteresowany tematem, ale napisz coś więcej.

Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Leoo » 03 lip 2007, 23:14

mag32 pisze:JA na przykład jestem zainteresowany tematem, ale napisz coś więcej.
Całe szczęście! Choć jeden odważny, któremu zależy na sprzęcie.

Nie napisałem, że układ nie będzie działał. Jak najbardziej będzie, jedynie wymaga pewnych poprawek i trochę analizy.

Przy okazji można zrewidować oczekiwania, zmienić koncepcję zasilania logiki, dodatkowo zabezpieczyć przed odwrotną polaryzacją, przed nadmiernym wzrostem temperatury, uprościć logikę trybu ograniczenia prądu fazowego, zastosować mikroprzełączniki zamiast potencjometrów itd. Co kto lubi.
Można oczywiście zostawić wszystko jak jest, a jedynie poprawić zabezpieczenie przeciwzwarciowe.

Autor tematu
mag32
Kontakt:

Post napisał: mag32 » 04 lip 2007, 08:04

Nie napisałem, że układ nie będzie działał. Jak najbardziej będzie, jedynie wymaga pewnych poprawek i trochę analizy.
Czekam na konkretne propozycje i rysunki pod dyskusje :grin:
Przy okazji można zrewidować oczekiwania, zmienić koncepcję zasilania logiki, dodatkowo zabezpieczyć przed odwrotną polaryzacją, przed nadmiernym wzrostem temperatury, uprościć logikę trybu ograniczenia prądu fazowego, zastosować mikro przełączniki zamiast potencjometrów itd. Co kto lubi.
Można oczywiście zostawić wszystko jak jest, a jedynie poprawić zabezpieczenie przeciwzwarciowe.
Prawie wszystko jasne, co masz na myśli pisząc mikroprzełączniki zamiast potencjometrów.
Co do temperatury to fakt, przydałby się czujnik, aczkolwiek w moich aplikacjach mam czujniki ale obsługiwane przez procesor płyty głównej.
Mierz co mierzalne,
(Galileo Galilei)

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 04 lip 2007, 18:18

mag32 pisze:Prawie wszystko jasne, co masz na myśli pisząc mikroprzełączniki zamiast potencjometrów.
To takie pudełeczko przylutowane do płytki. Posiada kilka "cypelków", którymi można w sposób binarny ustawiać wartość, zgodnie z określoną tabelką, zamiast kręcić śrubokrętem "na oko". Podobne stosowane są w sterownikach profesjonalnych.

Autor tematu
mag32
Kontakt:

Post napisał: mag32 » 05 lip 2007, 08:02

Leoo pisze:
mag32 pisze:Prawie wszystko jasne, co masz na myśli pisząc mikroprzełączniki zamiast potencjometrów.
To takie pudełeczko przylutowane do płytki. Posiada kilka "cypelków", którymi można w sposób binarny ustawiać wartość, zgodnie z określoną tabelką, zamiast kręcić śrubokrętem "na oko". Podobne stosowane są w sterownikach profesjonalnych.
Słuchaj, ton twoich wypowiedzi stwarza wrażenie, że jesteś zarozumiałym gościem. Mniejsza o to, pytałem o konkrety.
Więc napisz konkrety, a nie pół zdania z pół sensem.
Interesuje mnie konkretna wymiana doświadczeń nie zaś udowadnianie komuś że jestem lepszy, czy gorszy w danej dziedzinie, a ty właśnie takie sprawiasz wrażenie.

Więc do rzeczy.
można w sposób binarny ustawiać wartość, zgodnie z określoną tabelką, zamiast kręcić śrubokrętem "na oko". Podobne stosowane są w sterownikach profesjonalnych.
Co do tego rozwiązania, mając na uwadze fakt, że ten sterownik wg. mnie nie nadaje się do zastosowań profesjonalnych, to po co komplikować układ. Oczywiście, można, ale stosując potencjometr wielo obrotowy i mając miernik napięcia, można stosunkowo dokładnie ustawić tą wartość. W każdym razie wystarczająco dokładnie jak na możliwości tego sterownika.
Interesuje mnie bardziej rzecz zabezpieczeń nad prądowych i nadnapięciowych, pisałeś też o zabezpieczeniu przed odwrotną polaryzacją i innym rozwiązaniem zasilania logiki. Tak więc cały zamieniam się w słuch.
Mierz co mierzalne,
(Galileo Galilei)

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 05 lip 2007, 12:35

mag32 pisze:Słuchaj, ton twoich wypowiedzi stwarza wrażenie, że jesteś zarozumiałym gościem.
Co mogę powiedzieć? Pytanie Kolegi zrozumiałem jako żart i odpowiedziałem tym samym. Jeśli uraziłem to przepraszam.

Konkrety.
Usuwamy R38, R30, D12, D13, C27, pin 6 łączymy z masą. R33 i R37 należy zmienić na 4,7k.
Producent układu nie zaleca filtrowania napięcia Usense, więc usuwamy C14 i C15, natomiast zaleca stosowanie kondensatorów blokujących 100nF między pin 2 i masą IC1 i IC2, mimo zastosowania układu zabezpieczenia.
Po zadziałaniu zabezpieczenia nastąpi wejście tyrystora w stan przewodzenia. Jedną z możliwości wyprowadzenia go z tego stanu jest zwarcie anody i katody, do czego wystarczy jeden, niestabilny mikroprzełącznik. Oczywiście można wyłączyć zasilanie. Bramka tyrystora jest doskonałym miejscem do wprowadzenia kolejnego sygnału zabezpieczenia np. termicznego.
C25 i C26 są niepotrzebne. R28 należy zmniejszyć do 4,7k by zapewnić te minimum (1mA)prądu bazy Q2 dla szybszego przełączania.
PIC12 można zastąpić timerem 555, który będzia działał szybciej a jest tańszy i nie wymaga ani pisania softu, ani programowania.
Ze schematu należy usunąć złącza synchronizacji, potencjalne źródło awarii. To rozwiązanie ma sens w obrębie jednego sterownika np. dla silnika pięciofazowego.
Szyna +5V wymaga stabilizatora impulsowego. Pobór prądu może wynieść 100mA, w związku z czym zasilacze szeregowe będą musiały rozproszyć 4,5W mocy.
Zamiast szukać miniaturowych tyrystorów można spokojnie zastosować element zastępczy, który zpowodzeniem był stosowany w krajowych konstrukcjach TV.
http://elektro.w.interia.pl/energoel/tyrystory.html
Wskazane było by zastosowanie sygnalizacji optycznej zadziałania zabezpieczenia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”