ORTOGRAFIA

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 30 cze 2007, 16:55

Czyli w znacznym stopniu błędy pojawiające się w wypowiedziach można zminimalizować instalując do przeglądarki słownik , który podczas pisania podkreśla nam na czerwono wężykiem błędy ale jak napisałem w pewnym stopniu ... a więc po co sobie życie utrudniać ??
Załączniki
bykom-stop.jpg
bykom-stop.jpg (17.32 KiB) Przejrzano 846 razy

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 30 cze 2007, 17:10

Inf-el pisze:Japończycy także nie mają zamiaru odejść od bezsensownych kanji.
o ile mnie pamiec nie myli to japonski mozna zapisac na 3 rozne sposoby: w charakterze chinskim (pierwotny), alfabet lacinski(wspolczesny) i zapis sylabowy. jest to dowod ze kazda litere da sie zsatapic zupelnie inna i wszystko funkcjonuje proawidlowo. rownie dobrze mozna zastapic litery cyframi i tresc nadal pozostaje ta sama.
dziwi mnie to ze wielu robi profesury na temat dlaczego w wyrazie "u" takie a nie takie a brak prac w dziedzinie uproszczenia i normalizacji.
innym dowodem na to ze wszelkie wyjatki w pisowni sa zbedne jest jezyk mowiony. tutaj nie slyszy sie czy jest "u" takie czy inne i wszystko funkcjonuje prawidlowo i jest zrozumiale.
"hehe a sposób prosty jak .. "
prosty jesli masz dostep do internetu. a co z pisaniem dlugopisem na kartce papieru? to jest tylko srodek zapobiegawczy leczacy skutki a nie leczacy przyczyny problemu. jesli ktos twierdzi ze ortografia nie jest taka trudna i kazdy moze sie nauczyc kilku wyjatkow to moja odpowiedz jest nastepujaca: ile lat przecietny polak spedza na nauke jezyka i jaki jest tego efekt koncowy? dobra odpowiedzia jest ten watek czy inne fora (pokazuja prawdziwy poziom j.polskiego u przecietnego polaka). na pocieszenie moge tylko dodac ze w innych jezykach jest podobny balagan
:wink:

[ Dodano: 2007-06-30, 17:13 ]
kostner pisze:Nie stosowanie zasad ortografi naprawde bije po oczach. Zreszta jak widac w tym temacie nie tylko mnie.
to dlaczego zamiast "u" z kreska (nie mam polskiej czcionki) piszesz "oo"?
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 30 cze 2007, 17:17

ERNEST KUCZEK pisze:"hehe a sposób prosty jak .. "
prosty jesli masz dostep do internetu.
no to chyba oczywiste , jednak ten postęp techniki powoli czyni nas analfabetami bez takich urządzeń jak komputer , kalkulator itp. które eliminują za nas właśnie wymieniony wyżej problem czyli ortografii :wink: cóż należy się uśmiechnąć na cały temat .... a błędy i tak się będą pojawiać :mrgreen:
Załączniki
usmiech.jpg
usmiech.jpg (13.89 KiB) Przejrzano 838 razy
Ostatnio zmieniony 30 cze 2007, 17:22 przez gmaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 30 cze 2007, 17:21

widze stary obrazek :grin: bardziej mi sie podobal od tego w kasku.
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 30 cze 2007, 17:25

ERNEST KUCZEK pisze:widze stary obrazek :grin: bardziej mi sie podobal od tego w kasku.
no chyba podobał się za szczery uśmiech :wink:

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 30 cze 2007, 17:29

w sumie chyba tak, ten sie usmiecha a tamten grozny.
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: termit_tm » 30 cze 2007, 18:01

[ Dodano: 2007-06-30, 18:01 ]
ERNEST KUCZEK pisze:widze stary obrazek :grin: bardziej mi sie podobal od tego w kasku.
gmaro podobno miał problem po tym jak pokazał swoje zdjęcie na forum bo go ludzie po chodniku gonili i zagadywali o CNC a tak to myślą ze gmaro to bobas :mrgreen:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 30 cze 2007, 18:11

Widzę temat się rozwija :mrgreen:
I również widzę wielu użytkowników powszechnie nie lubianego programu :mrgreen: firmy tudzież nie lubianej Microsoft :wink: czyli Internet Explorer
Wyszukiwarka a może bardziej firma Google umieściła darmowy program i dla naszej przeglądarki używam osobiście i jestem zadowolony
POLECAM :wink:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: Inf-el » 30 cze 2007, 18:33

ERNEST KUCZEK pisze:...japonski mozna zapisac na 3 rozne sposoby...
przeważają znaki chińskie - kanji, skracające zapis i zrozumienie ale jeden znak czyta się przeważnie na kilka-kilkadziesiąt sposobów. Znak taki oznacza często cały wyraz. Lecz uczenie polega na zakuciu jego znaczenia w zestawieniu z innymi. Sylaby (hiragana i katakana) służą raczej do oddania formy, odmiany itp. Nauka tego jest beznadziejnie długa i trudno stosować jakieś zasady. Jednak udało im się coś uprościć: zmniejszyli ilość wymaganych znaków (np. w prasie) z kilkudziesięciu tysięcy do 1945 nakazem rządu.
Dziwię się, że Niemcy (również bardzo posłuszni władzom) się wyłamują dla kilku literek.
Polaków rozumiem. Do niczego nas nikt nie zmusi. Prędzej za coś umrzemy niż damy się przekonać.
ERNEST KUCZEK pisze:innym dowodem na to ze wszelkie wyjatki w pisowni sa zbedne jest jezyk mowiony. tutaj nie slyszy sie czy jest "u" takie czy inne i wszystko funkcjonuje prawidlowo i jest zrozumiale.
Kiedyś w programie Mana i Materny był zaproszony pan starej daty, którego nauczyciel inaczej wymawiał "ż" i "rz", "u" i "ó" no i ten pan pisał tak jak słyszał dopóki słuch mu służył.

Ja jestem za normalizacją, upraszczaniem i ulepszaniem.
I najważniejsze jest zrozumienie treści.
Jakoś znoszę to, że piszecie Panowie bez polskich liter.
I nawet to zniosę:

Zdognie z nanjwoymszi baniadmai
perzporawdzomyni na bytyrijskch
uweniretasytch nie ma zenacznia
kojnolesc ltier przy zpiasie
dengao solwa.
Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa
i otatsnia lteria byla na siwom
mijsecu, ptzosałoe mgoą być w
niaedziłe i w dszalym cąigu nie
pwinono to sawrztać polbemórw ze
zozumierniem tksetu.
Dzijee sie tak datgelo, ze nie
czamyty wyszistkch lteir w
sołwie, ale cłae sołwa od razu.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2007, 19:05 przez Inf-el, łącznie zmieniany 1 raz.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 30 cze 2007, 18:40

Inf-el pisze:Nauka tego jest beznadziejnie długa i trudno stosować jakieś zasady.
pewne zasady sa, znaczki posiadaja swoja norme ISO

"Kiedyś w programie Mana i Materny był zaproszony pan starej daty, którego nauczyciel inaczej wymawiał "ż" i "rz", "u" i "ó" no i ten pan pisał tak jak słyszał dopóki słuch mu służył. "

albo tak jak dlugo obcowal z tym nauczycielem, bo nie zauwazylem aby inni wymawiali te litery inaczej.
rowniez jestem za normalizacja.

[ Dodano: 2007-06-30, 18:44 ]
Inf-el pisze:I najważniejsze jest zrozumienie treści.
dokladnie, taki jest cel komunikacji.
POZDRAWIAM

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”