Chłopcy ? TB65660-V2.7 red

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: diodas1 » 12 kwie 2015, 22:38

To są sygnały krokowania (STEP) i ustalenia kierunku obrotów (DIR) , które podaje się na odpowiednie piny gniazda LPT w sterowniku, dla każdego silnika oddzielnie oraz zezwolenia sterownikowi na ich realizację (ENABLE) Sygnały te mają standard TTL (Zobacz w googlach jakie są ich standardowe poziomy napięć logicznych sygnałów "0" i "1" TTL). Komputer wysterowuje złącze LPT w standardzie TTL, podobnie jak i generator uruchomieniowy Leoo. Na stronie 6 instrukcji do której dałem link jest rozpiska sygnałów na tym złączu w sterowniku Zawsze jest ta trójca STEP/DIR/ENABLE, przy czym, ze względu na pewne ograniczenia i oszczędności ENABLE zwykle jest wspólne dla wszyskich silników. Jak długo maszyna ma być pod kontrolą komputera, wymusza on na sterowniku obowiązek przyjmowania impulsów STEP i stanu DIR

Tagi:

Autor tematu
anna80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: anna80 » 12 kwie 2015, 23:42

diodas1 pisze:To są sygnały krokowania (STEP) i ustalenia kierunku obrotów (DIR) , które podaje się na odpowiednie piny gniazda LPT w sterowniku, dla każdego silnika oddzielnie oraz zezwolenia sterownikowi na ich realizację (ENABLE) Sygnały te mają standard TTL (Zobacz w googlach jakie są ich standardowe poziomy napięć logicznych sygnałów "0" i "1" TTL). Komputer wysterowuje złącze LPT w standardzie TTL, podobnie jak i generator uruchomieniowy Leoo. Na stronie 6 instrukcji do której dałem link jest rozpiska sygnałów na tym złączu w sterowniku Zawsze jest ta trójca STEP/DIR/ENABLE, przy czym, ze względu na pewne ograniczenia i oszczędności ENABLE zwykle jest wspólne dla wszyskich silników. Jak długo maszyna ma być pod kontrolą komputera, wymusza on na sterowniku obowiązek przyjmowania impulsów STEP i stanu DIR
Jestes bardzo aktywny na forum ;) Przynajmniej ja tak odczuwam :D Bardzo mi pomagasz swoimi odpowiedziami ;) :* Gdybyś mieszkał tam gdzie ja bylbyś juz w moim towarzystwie na piwie :D

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: triera » 13 kwie 2015, 00:38

ENABLE - to sygnał luzu, nie jest konieczny do pracy.

Niektóre ze sterowników wymagają podawania ENABLE
w specjalnym cyklu, inaczej "niebieski dym" i żegnaj sterowniku.

STEP/DIR (lub CLK/DIR - krok/kierunek)
są właściwymi sygnałami sterującymi.

Dla bezpieczeństwa sterownika,
zasilanie jest podpinane jako ostatnie,
po silnikach (wszystkich) i sygnałach sterujących.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 13 kwie 2015, 00:40

Ta aktywność różnie jest odbierana. Są tu też tacy którzy dali już niewybrednie do zrozumienia że boją się otworzyć swojej lodówki żebym z niej nie wyskoczył . Mam świadomość że teksty które redaguję kiedyś pomogą także innej zagubionej duszy i to rekompensuje niesmak po tych atakach. A ja sobie właśnie na luzie sączę piwko przed snem. Warto pomagać osobie która z tego z pewnością skorzysta dla dobra ludzkości :grin:, szczególnie kobiecie którą wyraźnie ciekawią podobne zabawki. Takie nastały czasy że supermeni biegają na siłownię żeby resztką sił ukryć postępujące zniewieścienie a panie łapią za ciężkie narzędzia i osiągają sukcesy. Seksmisja 21 wieku w realu. Jak to się skończy :?:

[ Dodano: 2015-04-13, 01:42 ]
triera, dlaczego uważasz że muszą być podpięte do sterownika wszystkie silniki?

Przecież w kostce 6560 , a o takim sterowniku mowa, na wyjściu są mostki tranzystorowe Bridge driver A i Bridge driver B

Obrazek

Jeżeli podpięty jest silnik to następuje impulsowa regulacja prądu do jego cewek mechanizmem choppera. Jeżeli nic nie jest podpięte to odpowiednie tranzystory w mostkach są w pełni otwarte i na niektórych wyjściach może pojawić się pełne napięcie zasilania (rzędu 20-30VDC). Czy to może coś uszkodzić? Gdyby tak było to każde urwanie przewodu silnika w maszynie kończyłoby się zgonem sterownika a poza ogólnym narzekaniem na "chińczyki" nie odnotowałem ogłoszenia zabójczej epidemii. Tak na razie myślę, chyba że skorygujesz mój pogląd. Jestem ciekaw bo mój podobny sterownik jest jeszcze w szufladzie :mrgreen:

Ważne żeby kolejnych silników nie podpinać bez poprzedzającego wyłączenia i rozładowania zasilacza.

Co do sygnałów sterujących to i tak zmienia się je przy włączonym sterowniku więc przy zachowaniu elementarnej ostrożności w operowaniu narzędziami i podstawowej ochronie ESD nic nie powinno się zepsuć.

Autor tematu
anna80

Post napisał: anna80 » 13 kwie 2015, 10:29

Jeżeli nic nie jest podpięte to odpowiednie tranzystory w mostkach są w pełni otwarte i na niektórych wyjściach może pojawić się pełne napięcie zasilania (rzędu 20-30VDC). Czy to może coś uszkodzić? Gdyby tak było to każde urwanie przewodu silnika w maszynie kończyłoby się zgonem sterownika
.

No wlaśnie ;)

Co do sygnałów sterujących to i tak zmienia się je przy włączonym sterowniku więc przy zachowaniu elementarnej ostrożności w operowaniu narzędziami i podstawowej ochronie ESD nic nie powinno się zepsuć.
Podstawowa ochrona ESD ?

ESD

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: triera » 13 kwie 2015, 10:48

Nie wiem, jak jest zrealizowana elektronika w tym konkretnym sterowniku
(chodzi o całość, nie o sam układ TB6560).

Czytałem "TB6560AHQ Usage Considerations",
(2) Power-on Sequence with Control Input Signals.
Przypuszczam, że część problemów użytkowników tego układu,
wynikała z niedostosowania się do tych zaleceń.

Z silnikami może przesadzam, ale miałem parę "dziwnych" przygód
z układami ze stajni Toshiby.
I nie jest to szczególnie uciążliwe, skoro i tak mają być podpięte.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 13 kwie 2015, 13:21

anna80 pisze:Podstawowa ochrona ESD ?
Zagadnienie nie jest aż tak straszne ani uciążliwe na jakie wygląda.

Każdy człowiek doświadcza na codzień wstrząsu wywołanego wyładowaniem elektrycznym, szczególnie gdy powietrze jest suche , nosi się odzież syntetyczną i śmiga w odizolowanych od podłogi butach. Wystarczy dotknąć metalowej ościeżnicy, lodówki żeby usłyszeć trzask i poczuć uderzenie w palec. Nie jest to miłe ale człowiek od tego zwykle nie ginie. Inaczej bywa z urządzeniami elektronicznymi. Wiele użytych w nich elementów jest wrażliwych na takie wyładowanie kiedy przeskakuje ładunek elektryczny pod napięciem paru kilowoltów. Niektóre elementy uszkadzają się zupełnie. Dlatego dobrze jest jakoś przeciwdziałać. Robi się to prosto i lepiej żeby te metody weszły w nawyk. Stół na którym montuje się, uruchamia bądź naprawia elektronikę powinien odprowadzać zgromadzony ładunek. Może być z blatem metalowym, przykryty gumą przewodzącą lub nawet wilgotnym obrusem- to też skuteczne. Na taki podkład kładzie się np. sterownik i te podzespoły, które będziemy łączyć, narzędzia... Siebie też rozładowujemy dotykając tego obrusa. Kiedy sterownik, stół i nasze ciało jest na takim samym potencjale elektrycznym to robi się dużo bezpieczniej. Gdy pracujemy przy szczególnie wrażliwych na ESD elementach to ochronę wzmacnia się zakładając na nadgarstek klips połączony kabelkiem ze stołem, to samo robi się z grotem lutownicy itd. Sterownik 6560 aż tak delikatny nie jest na szczęście. Tak czy siak "strzeżonego Pan Bóg strzyże" :mrgreen:

jomat
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jomat » 13 kwie 2015, 16:03

Czerwony chińczyk leży na metalowym stole przykrytym mokrym obrusem
a Ania wraz z krzesłem obwiązana stalową linką, której koniec wychodzi
przez okno na podwórko i tam jest wbity głęboko w ziemię.
Nie przeginaj :lol: Nie strasz dziewczyny :grin:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 13 kwie 2015, 18:50

Pyta to odpowiadam. Może kiedyś jej się to przyda bo kobieta dociekliwa pewnie nie bez powodu. Może to ona właśnie po obecnych bojach wkurzy się i sama stworzy idealny sterownik. Może i postraszyłem trochę ale pod koniec napisałem że "Sterownik 6560 aż tak delikatny nie jest".

Autor tematu
anna80

Post napisał: anna80 » 13 kwie 2015, 20:08

jomat pisze:Czerwony chińczyk leży na metalowym stole przykrytym mokrym obrusem
a Ania wraz z krzesłem obwiązana stalową linką, której koniec wychodzi
przez okno na podwórko i tam jest wbity głęboko w ziemię.
Nie przeginaj :lol: Nie strasz dziewczyny :grin:
hahhahhhahhahahahahhaah :D potraficie doprowadzic kobiete do łez :D :lol:
Pyta to odpowiadam. Może kiedyś jej się to przyda bo kobieta dociekliwa pewnie nie bez powodu. Może to ona właśnie po obecnych bojach wkurzy się i sama stworzy idealny sterownik. Może i postraszyłem trochę ale pod koniec napisałem że "Sterownik 6560 aż tak delikatny nie jest".
diodas1 ; jestem bardzo dociekliwa , musze sie poprostu dowiedzieć ; dlaczego -po co?-jak ?- gdzie ?;) a ty rozwijasz moje wszelkie wątpliwości ;* 'Chwała za to :grin: Obrazek

Najpierw jednak weź do ręki omomierz i wyodrębnij oraz opisz sobie na kartce przyporządkowanie kabelków do uzwojeń.
Prawdopodobnie jutro pojade do mojego kuzyna Pawła :lol: , ktory moze kiedys akurat odwiedzi ten post , Pozdrawiam :lol: ;) i upewnimy sie razem na temat zaszeregowania przewodów ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”