Video realizacja z budowy frezarki CNC DiD
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 59
- Kontakt:
W narzędziu ustawiony max 2000mm i w mach x2. Czyli max speed miał 4000. Można jeszcze kombinować z przyspieszeniem na tej osi, trochę zmienić i pewnie by poszło jeszcze szybciej, ale... nie ma to już chyba sensu. Maszyna jest za lekka (waży ze 100kg) i za duże bezwładności są (rzuca maszyną na bokisyntetyczny pisze:Coś mi tu z tym gubieniem kroków nie teges...

Pozdrawiam
Jarek
Jarek
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
Na tym komplecie śrub i wałków bezpiecznie i bez problemu 5000 powinno iść przy przejazdach G0 warunkiem jest sztywność i dokładność umieszczenia wszystkiego.
Przejazd pracy już mniejszy tu już ewidentnie silniki i ich moment pomaga...
No i przyśpieszania jak na moje oko zbyt wysokie na silniki krokowe. Bardzo wysokie.
Przejazd pracy już mniejszy tu już ewidentnie silniki i ich moment pomaga...
No i przyśpieszania jak na moje oko zbyt wysokie na silniki krokowe. Bardzo wysokie.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
Na filmie było widać, że maszyna wróciła w miejsce gdzie miała być. Chociaż mogę się mylić, zdjęcia pomyłki nie było widać.
Nie wiem skąd ten przelicznik x2, ale z tymi przyśpieszani trzeba popracować, bo to, że mamy ustawione 2m/min wcale nie oznacza, że maszyna na odcinku 10mm rozpędzi się do tej prędkości. Więc efektywniej może być np. 1m/min ale z przyśpieszeniem 1000mm/s². Przyśpieszenie dobiera się podczas kalibrowania maszyny i jest analogiczne do samochodów, czyli liczy się czas do setki, a nie maksymalna prędkość auta
Nie wiem skąd ten przelicznik x2, ale z tymi przyśpieszani trzeba popracować, bo to, że mamy ustawione 2m/min wcale nie oznacza, że maszyna na odcinku 10mm rozpędzi się do tej prędkości. Więc efektywniej może być np. 1m/min ale z przyśpieszeniem 1000mm/s². Przyśpieszenie dobiera się podczas kalibrowania maszyny i jest analogiczne do samochodów, czyli liczy się czas do setki, a nie maksymalna prędkość auta

-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 59
- Kontakt:
Max prędkość ustawiam w Mach (nie zależnie od tego co ustawiłem jako max dla tego narzędzia przy generowaniu gcode w Aspire). W Aspire dałem 2m/min a w Mach dałem 200% tego ustawienia.
Gdybym miał masowo takie prace wykonywać wtedy zysk 5% czasu pracy miałby znaczenie. Tu jednak tylko testowo badałem (bez wnikania w ustawienia przyspieszenia).
Abstrahując od tego filmu czy są jakieś aplikacje które optymalizują czas pracy CNC? Coś w stylu... wrzucam projekt i soft podpowiada, że kluczowe ustawienie to np. prędkość osi Z (przy setkach odwiertów obok siebie), albo trzeba podgonić maszynę przy X,Y w biegu jałowym itp. Operator z głową to powinien sam przewidzieć
ale... ciekawi mnie czy są jakieś softy do tego.
Gdybym miał masowo takie prace wykonywać wtedy zysk 5% czasu pracy miałby znaczenie. Tu jednak tylko testowo badałem (bez wnikania w ustawienia przyspieszenia).
Abstrahując od tego filmu czy są jakieś aplikacje które optymalizują czas pracy CNC? Coś w stylu... wrzucam projekt i soft podpowiada, że kluczowe ustawienie to np. prędkość osi Z (przy setkach odwiertów obok siebie), albo trzeba podgonić maszynę przy X,Y w biegu jałowym itp. Operator z głową to powinien sam przewidzieć

Pozdrawiam
Jarek
Jarek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
Przede wszystkim trzeba wykonać kalibrację prędkości i przyśpieszeń każdej osi i wprowadzić maksymalne stabilne wartości w programie sterującym czyli machu.
Wtedy nie ważne jaką prędkość zadasz maszynie nie przekroczy ona dopuszczalnych stabilnych. Coś takiego jak gubienie kroków jest niedopuszczalne.
Wtedy nie ważne jaką prędkość zadasz maszynie nie przekroczy ona dopuszczalnych stabilnych. Coś takiego jak gubienie kroków jest niedopuszczalne.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm