Jakie sterowanie do cnc
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Jakie sterowanie do cnc
Jakie najlepsze byloby sterowanie do zasialania silnikow osi xyz , na allegro sprzedje sie gotowa elektronike przez zasilanie portu od drukarki.Czy mozna przerobic rowniez przez port usb?Czy zasilacz komputerowy w zupełnosci wystarczy do obsługi płyty głowniej wraz ze storownikami?Który program jest lepszy dla początkujacego Mach2 czy STEP2CNC?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jakie, to zależe od tego co chcesz działać tymi silnikami - czyli od tego jakie one będą; bipolarne/unipolarne, jakiej mocy mają być te silniki, jaki mają mieć moment.
Większość ludzi steruje z LPT - bo jest łatwiej-taniej-większa możliwość konfiguracji - jak dla nas "nieprofesjonalistów) większa pod tym względem, że do USB trzeba specjalną płytę, specjalne oprogramowanie- no ale zapewne ma większe możliwości.
Co do zasilacza to z kompa, może być, ale raczej do sterowania logiki. Silniki są raczej prądożerne to raz. A dwa, że w zasilaczu z kompa masz max 12V co jest stanowczo za mało...no chyba, że do małych silniczków... i w ten sposób dalej wracamy do początku - czyli do założeć (co mają napędzać te silniki)
Może na początek trochę poprzeglądaj to forum,,,, poczytaj, poogladaj konstrukcje tu umieszczone...
Większość ludzi steruje z LPT - bo jest łatwiej-taniej-większa możliwość konfiguracji - jak dla nas "nieprofesjonalistów) większa pod tym względem, że do USB trzeba specjalną płytę, specjalne oprogramowanie- no ale zapewne ma większe możliwości.
Co do zasilacza to z kompa, może być, ale raczej do sterowania logiki. Silniki są raczej prądożerne to raz. A dwa, że w zasilaczu z kompa masz max 12V co jest stanowczo za mało...no chyba, że do małych silniczków... i w ten sposób dalej wracamy do początku - czyli do założeć (co mają napędzać te silniki)
Może na początek trochę poprzeglądaj to forum,,,, poczytaj, poogladaj konstrukcje tu umieszczone...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
już powoli irytują mnie posty tego typu: "nie wiem nic, proszę mi wszystko powiedzieć, tylko najlepiej łopatologicznie i szybko bo nie mam czasu"
LUDZIE PRZECZYTAJCIE KILKA POSTÓW PRZED ZADANIEM PYTANIA, GOOGLE I OBCJA SZUKAJ NAPRAWDE NIE GRYZIE !!!
rozumiem ze każdy kiedyś zaczyna i na początku nie wie nic, ale taka odrobina wysiłku i chwilka szukania naprawdę nie boli
LUDZIE PRZECZYTAJCIE KILKA POSTÓW PRZED ZADANIEM PYTANIA, GOOGLE I OBCJA SZUKAJ NAPRAWDE NIE GRYZIE !!!
rozumiem ze każdy kiedyś zaczyna i na początku nie wie nic, ale taka odrobina wysiłku i chwilka szukania naprawdę nie boli
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
się nie oburzaj bo wcale nie byłem złośliwy, naprawdę z dobrego serca ci radze najpierw się dowiedz czego nie wiesz, a potem pytaj, inaczej sam nic nie osiągniesz
- co to znaczy lepsze, jak jedne były by lepsze, inne gorsze to chyba tych gorszych nikt by nie robił, używał ...jakie lepsze
- no i co za tym idzie, różnią się budową? czy tylko ilością kabelków, na co ta ilość kabelków wpływa ? pomyśl, poczytaj, a wtedy sam sobie odpowiesz na większość pytań, a przy okazji znajdziesz odpowiedzi na pytania które niewątpliwie zadawałbyś dalej na forum, pozatym ktoś przed tobą na pewno już się nad tym zastanawiał, na pewno pytał o to samo i jestem pewien ze jest tu cała masa odpowiedz...wyczytałem Rózia się one ilością połączeń