Jakie sterowanie do cnc

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
reed3
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Jakie sterowanie do cnc

Post napisał: reed3 » 25 cze 2007, 19:14

Jakie najlepsze byloby sterowanie do zasialania silnikow osi xyz , na allegro sprzedje sie gotowa elektronike przez zasilanie portu od drukarki.Czy mozna przerobic rowniez przez port usb?Czy zasilacz komputerowy w zupełnosci wystarczy do obsługi płyty głowniej wraz ze storownikami?Który program jest lepszy dla początkujacego Mach2 czy STEP2CNC?

Tagi:

PETERS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: PETERS » 25 cze 2007, 19:55

Jakie, to zależe od tego co chcesz działać tymi silnikami - czyli od tego jakie one będą; bipolarne/unipolarne, jakiej mocy mają być te silniki, jaki mają mieć moment.
Większość ludzi steruje z LPT - bo jest łatwiej-taniej-większa możliwość konfiguracji - jak dla nas "nieprofesjonalistów) większa pod tym względem, że do USB trzeba specjalną płytę, specjalne oprogramowanie- no ale zapewne ma większe możliwości.

Co do zasilacza to z kompa, może być, ale raczej do sterowania logiki. Silniki są raczej prądożerne to raz. A dwa, że w zasilaczu z kompa masz max 12V co jest stanowczo za mało...no chyba, że do małych silniczków... i w ten sposób dalej wracamy do początku - czyli do założeć (co mają napędzać te silniki)

Może na początek trochę poprzeglądaj to forum,,,, poczytaj, poogladaj konstrukcje tu umieszczone...

Autor tematu
reed3

Post napisał: reed3 » 25 cze 2007, 20:14

Dobrze z tego postu dowiedziałem się ze lepszym rozwiazaniem jest zastosowanie przez port LPT.Zamierzam uzyc silniczkow do mało obciazonej pracy maszyny.Jaka jest roznica miedzi silnikami unipolarnymi a bipolarnymi?Ktore wymagają zastosowania wiekszej mocy?

Awatar użytkownika

rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: rockykon » 25 cze 2007, 22:20

już powoli irytują mnie posty tego typu: "nie wiem nic, proszę mi wszystko powiedzieć, tylko najlepiej łopatologicznie i szybko bo nie mam czasu"

LUDZIE PRZECZYTAJCIE KILKA POSTÓW PRZED ZADANIEM PYTANIA, GOOGLE I OBCJA SZUKAJ NAPRAWDE NIE GRYZIE !!!

rozumiem ze każdy kiedyś zaczyna i na początku nie wie nic, ale taka odrobina wysiłku i chwilka szukania naprawdę nie boli

Autor tematu
reed3

Post napisał: reed3 » 26 cze 2007, 00:14

Wcale nie wymagam od jasniepana udzielania jakichkolwiek odpowiedzi.Pytam tylko o opinię uzytkowników jakie lepsze sa silniki czy bipolarne czy unipolarne, z czego to co wyczytałem róznia sie one iloscia połaczen.

Awatar użytkownika

rockykon
Posty w temacie: 2

Post napisał: rockykon » 26 cze 2007, 01:08

się nie oburzaj bo wcale nie byłem złośliwy, naprawdę z dobrego serca ci radze najpierw się dowiedz czego nie wiesz, a potem pytaj, inaczej sam nic nie osiągniesz
jakie lepsze
- co to znaczy lepsze, jak jedne były by lepsze, inne gorsze to chyba tych gorszych nikt by nie robił, używał ...
wyczytałem Rózia się one ilością połączeń
- no i co za tym idzie, różnią się budową? czy tylko ilością kabelków, na co ta ilość kabelków wpływa ? pomyśl, poczytaj, a wtedy sam sobie odpowiesz na większość pytań, a przy okazji znajdziesz odpowiedzi na pytania które niewątpliwie zadawałbyś dalej na forum, pozatym ktoś przed tobą na pewno już się nad tym zastanawiał, na pewno pytał o to samo i jestem pewien ze jest tu cała masa odpowiedz...

Autor tematu
reed3

Post napisał: reed3 » 26 cze 2007, 19:29

Jestem nadal zainteresowny opiniami uzytkowników którzy praktycznie przetestowali silniki unipolarne i biopolarne.Z tego co wyczytałem to tylko teoria, zapewnie niektorzy wniosą cenne uwagi dotyczące zalet jak i wad.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”